1. خانه
  2. /
  3. کتاب نقد حکمت عامیانه

کتاب نقد حکمت عامیانه

3.9 از 1 رأی

کتاب نقد حکمت عامیانه

L'existentialisme et la sagesse des nations
٪10
95000
85500
معرفی کتاب نقد حکمت عامیانه
«نقد حکمت عامیانه» نام بخش اول کتاب سیمون دوبووار با همین نام است که در آن این نویسنده، متفکر و فیلسوف اگزیستانسیالیست فرانسوی در خطابه‌ای غرا به نقد مخالفان تفکر اگزیستانسیالیستی و برداشت سطحی برخی از منتقدان می‌پردازد. احتمالا افسانۀ سیزیف را شنیده‌اید. سیمون دوبووار شأن انسان را خلاف چنین دور باطلی متصور شده و از نظر او علاوه‌بر جبر ناعادلانه‌ای که بر سرنوشت آدمیان حکمفرماست، اختیاراتی برای حتی شوربخت‌ترین انسان‌ها وجود دارد که به زندگی آنان معنا می‌بخشد.
«آرمان‌گرایی اخلاقی و واقع‌گرایی سیاسی» عنوانی‌ست که به بخش دوم کتاب «نقد حکمت عامیانه» داده‌شده است. دوبووار تقابلات فکری و اخلاقی عمل‌گرایان و اخلاق‌گرایان را مورد بررسی قرار داده و با اشاره به مستندات تاریخی، دینی و افسانه‌ها، مباحثه‌ای بین طرفین ایجاد می‌کند تا خواننده را وادار به قضاوت کند.
در بخش سوم کتاب با نام «ادبیات و فلسفه»، بار دیگر تأثیر غیرقابل‌انکار فلسفیدن در ادبیات که هم نویسنده و هم خواننده از آن بهره می‌جویند، مورد بحث قرار گرفته است؛ همان‌طور که دوبووار می‌گوید: «خواننده از خود سوال می‌کند، شک می‌کند، انتخاب می‌کند و این پرورش آمیخته به تردید اندیشه نعمتی است که هیچ آموزش‌ مسلکی جانشین آن نمی‌تواند باشد».
انتقام، مجازات، کینه‌ورزی و هرآنچه اخلاقیات را به مسائل حقوقی مرتبط می‌سازد، در فصل «چشم در‌برابر چشم» آمده، سیمون دوبووار به واسطۀ تجربۀ خود در مسائل حقوقی، این مقاله در مورد عدالت را به‌خوبی نگاشته است.
این چهار مقاله توسط سیمون دوبووار در سال 1963 انتشار یافته بود که پس از سال‌ها گردآوری‌شده و در این کتاب ارزشمند به چاپ رسیده است.
درباره سیمون دوبووار
درباره سیمون دوبووار
سیمون دو بووآر، زاده ی 9 ژانویه ی ۱۹۰۸و درگذشته ی ۱۴ آوریل ۱۹۸۶، با نام اصلی سیمون لوسی ارنستین ماری برتراند دوبووار، فیلسوف، نویسنده، فمینیست و اگزیستانسیالیست فرانسوی بود که در پاریس در خانواده ای بورژوا به دنیا آمد.بووار در یک خانواده ی بورژوای کاتولیک به دنیا آمد و پس از گذراندن امتحانات دوره ی لیسانس ریاضیات و فلسفه، به تحصیل ریاضیات در Institut Catholique و زبان و ادبیات در موسسه ی سنت مارین و پس از آن فلسفه در دانشگاه سوربن پرداخت. وی در حلقه ی فلسفی دوستانه گروهی از دانشجویان مدرسه ی اکول نورمال پاریس عضو بود که ژان پل سارتر نیز در آن عضویت داشت ولی خود بووار دانشجوی این مدرسه نبود. با وجود آن که زنان در آن دوره کمتر به تدریس فلسفه می پرداختند، او تصمیم گرفت مدرس فلسفه شود و در آزمونی که به این منظور گذراند، با ژان پل سارتر آشنا شد. بووار و سارتر هر دو در ۱۹۲۹ در این آزمون شرکت کردند، سارتر رتبه ی اول و بووار رتبه ی دوم را کسب کرد. با این وجود، بووار صاحب عنوان جوان ترین پذیرفته شده ی این آزمون تا آن زمان شد.بووآر به عنوان مادر فمینیسم بعد از ۱۹۶۸ شناخته می شود. معروف ترین اثر وی جنس دوم (عنوان اصلی: Le Deuxième Sexe) نام دارد که در سال ۱۹۴۹ نوشته شده است. این کتاب به تفصیل به تجزیه و تحلیل ستمی که در طول تاریخ به جنس زن شده است می پردازد. پس از آن که این کتاب چند سال پس از چاپ فرانسه، به انگلیسی ترجمه و در آمریکا منتشر شد، به عنوان مانیفست فمینیسم شناخته شد.سارتر و بووآر رابطه ی عاطفی پیچیده ای داشتند و همواره بر صداقت در روابط عاطفی تأکید داشتند. با وجود تنش های پیاپی و روابط عاطفی متعدد، این دو در تمام عمر دوستانی جداناپذیر باقی ماندند، اما ارتباط آن ها، برخلاف روابط مرسوم جامعه، شامل وفاداری و تک همسری نبود.سیمون دوبووار در ۱۴ آوریل، ۱۹۸۶ در ۷۸ سالگی به خاطر ذات الریه از دنیا رفت. وی در کنار ژان پل سارتر به خاک سپرده شده است.
مقالات مرتبط با کتاب نقد حکمت عامیانه
کتاب «در کافه اگزیستانسیالیستی»: ماجرای «ژان پل سارتر» و جنبش جدید او
کتاب «در کافه اگزیستانسیالیستی»: ماجرای «ژان پل سارتر» و جنبش جدید او
ادامه مقاله
سیمون دوبووار: دیوِ دنیای مردسالار و دلبرِ سارتر
سیمون دوبووار: دیوِ دنیای مردسالار و دلبرِ سارتر

«خانم ها، شما همه چیز را به او مدیون هستید!» این جمله، تیتر روزنامه ای است که خبر درگذشت سیمون دوبووار را در آپریل سال 1986 به اطلاع همگان رساند.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب نقد حکمت عامیانه" ثبت می‌کند