1. خانه
  2. /
  3. کتاب مکاتیب محمد غزالی

کتاب مکاتیب محمد غزالی

3.3 از 1 رأی

کتاب مکاتیب محمد غزالی

Makatibe Mohammade Ghazzali
انتشارات: زوار
ناموجود
95000
معرفی کتاب مکاتیب محمد غزالی
این کتاب حاوی مجموعه ای از نامه ها، مخاطبات و نصیحت هایی است که ابوحامد محمد بن محمد غزالی توسی در دوران خلوت گزینی خود نگارش کرده است. اثر حاضر ضمن فراهم آوردن فرصتی برای لذت بردن خواننده از یک نثر فارسی روان و جذاب، زمینه را برای همراهی او با مجموعه ای از مطالب علمی، حکمی و عرفانی ایجاد می کند و بخش مهمی از تاریخ ایران و جریانات و اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دوران غزالی را پیش روی او قرار می دهد. کتاب پیش رو زندگی و عقاید غزالی را به عنوان عالمی بزرگ برای خواننده نمایان می سازد و اطلاعات گوناگونی را از ایشان در اختیار می گذارد.
درباره امام محمد غزالی
درباره امام محمد غزالی
ابی حامد محمد بن محمد الغزالی الشافعی، ملقب به حجت‌الاسلام زین الدین الطوسی و امام محمد غزالی (۴۵۰ — ۵۰۵ ه‍.ق) همه‌چیزدان، فیلسوف، متکلم و فقیه ایرانی و یکی از بزرگترین مردان تصوف سدهٔ پنجم هجری است. او در غرب بیشتر با نام‌های Al-Ghazali و Algazel شناخته می‌شود. محمد غزالی به سال ۴۵۰ هجری قمری در توس از اعمال خراسان دیده به جهان گشود. در دوران کودکی در زادگاهش تعلیمات خود را فرا گرفت. پدرش از رشتن پشم، گذران زندگی می‌کرد. آنچه می‌رشت در دکانی در بازار پشم فروشان می‌فروخت و بدین سبب او را غزالی می‌گفتند. پدر محمد غزالی اهل ورع و تقوی بود و غالباً در مجالس فقیهان حضور می‌یافت. دو پسر داشت: محمد و احمد. این دو هنوز خردسال بودند که او از دنیا رفت. طبق وصیت وی، پسرانش را به یکی از دوستانش که ابوحامد احمد بن محمد الراذکانی نام داشت و صوفی مسلک بود سپردند. آن مرد نیز به وصیت عمل کرد تا آنگاه که میراث پدر به پایان رسید. روزی به آن‌ها گفت: «هر چه از پدر برای شما مانده در وجه شما به‌کار بردم. من مردی فقیر هستم و از دارایی بی‌نصیب. اکنون باید برای تحصیل فقه به مدرسه‌ای بروید تا با آنچه به عنوان ماهیانه می‌گیرید، نانی بدست آورید که مرا سخت کیسه تهی است». محمد و برادرش احمد ناگزیر به یکی از مدارس طلاب در نیشابور رفتند و به تحصیل ادامه دادند. ابوحامد محمد غزالی بی‌اندازه باهوش و تندذهن بود. علوم دینی و ادبی را نزد احمد الراذکانی فراگرفت و سپس مدتی در یکی از مدارس طوس به تحصیل پرداخت. آنگاه به جرجان نزد ابونصر اسماعیل رفت. بعد از مدتی دوباره به زادگاه خود، طوس برگشت و مدت سه سال در طوس به مطالعه و تکرار دروس پرداخت.

دسته بندی های کتاب مکاتیب محمد غزالی
قسمت هایی از کتاب مکاتیب محمد غزالی

نام غزالی برای خوانندگان آثار او یادآور فقیه مشهور و پرنفوذ عصر سلجوقی است و خواننده از طریق نام او می تواند وجه خاصی از وجوه گفتار را در ذهن خود ترسیم کند، زیرا «نام پدید آورنده بر خلاف سایر اعلام از درون گفتار بیرون نمی آید تا به شخص برونی و واقعی ایجاد کننده آن برسد بلکه همواره حاضر است و حدود و ثغور متن را تعیین و وجه وجودی آن را نمایان می کند یا دست کم به اشاره، حکایت از آن دارد» اما پس از بررسی نامه های غزالی با وجه دیگری از این شخصیت رو به رو می شویم و متوجه نشانه هایی می گردیم که به نقاط تاریک تاریخ پرتو می افکند. می دانیم که در سراسر تاریخ رفتار حاکمان با مردم عادلانه و منصفانه نبوده است اما با وجود قدرت نامحدود و خودکامگی خداوندان قدرت گاه افراد بشر دوستی پیدا می شدند که خود را متعهد می دانستند و بر قدرتمندان خرده می گرفتند و آنان را از ستم و بی احترامی به ارزش و مقام انسانی بر حذر می داشتند. در نامه های غزالی نیز نوعی تعهد وجود دارد، اگرچه او در دوره حیات خود در آفاق و انفس سیر کرد و سرگردان اندیشه های گوناگون شد اما به نظر می رسد که سرانجام با فرا رسیدن دوران پختگی و کمال نفس، در دوره سوم زندگی، با وجود تمام انتقادهایی که به تندروی های او شده، زندگی عادی را انتخاب کرده و به سمت مردم رفته است. غزالی که سلطان را سایه خدا بر روی زمین قلمداد می کرد، سلطنت را موهبت الهی می دانست و با همین سخنان، سلاطین ستیزه جوی سلجوقی را که از ظلم به مردم جان می گرفتند تایید می کرد…

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب مکاتیب محمد غزالی" ثبت می‌کند