"عاشقان یک شبه" کتابی است نوشته ی "ایوان کلیما"، نویسنده ی توانای اهل چک، که در آن چهار داستان که از فضاهای متفاوتی برخوردار هستند اما همگی دارای یک زمینه ی مشترک هستند، تعریف شده است و آن زمینه ی مشترک چیزی نیست جز عشق. نویسنده ی این کتاب، به سبب نوآوری در داستان نویسی و قلم منحصر به فرد خود از سوی لس آنجلس تایمز یک "نابغه ی اهل چک" خوانده شده است و این داستان های خیره کننده و زیبا که مورد توجه خوانندگان و منتقدان زیادی قرار گرفته اند، از دهه ی شصت میلادی جای خود را در کتابخانه ها و ذهن افراد کتابخوان پیدا کرده اند.
در مجموعه ی "عاشقان یک شبه"، آنچه "ایوان کلیما" به خوانندگان خود عرضه می کند، یک گالری رنگارنگ از افرادی است که در جستجوی عشق به عنوان یک راه فرار، نجات و رستگاری اند. داستان هایی که در مجموعه ی "عاشقان یک شبه" به قلم "ایوان کلیما" با آن مواجه هستیم عبارت اند از "اعدام یک اسب"، "خط تولید"، "لینگولا" و "ماه عسل" که هر یک داستانی جذاب و قابل تامل را پیش روی مخاطب می گذارند.
"عاشقان یک شبه" کتابی است که افشره ی جهان بینی مخصوص "ایوان کلیما" را به خواننده می شناساند و تاریخچه ای شخصی از تکاملی ملی را در کنار ارزیابی تکان دهنده ی او از تلاش انسان برای یافتن رهایی در عشق به تصویر می کشد. او با نگاهی شوخ طبعانه و بازیگوشانه به عشق می نگرد و مهر و محبتی را که گاه در آن کمرنگ می شود، بار دیگر عرضه می کند. "ایوان کلیما" با نقایصی که ممکن است در تاریخ و در عشق وجود داشته باشد کنار آمده و حاصل این صلح، کتاب "عاشقان یک شبه" است.
نگاه ایوان کلیما در مورد عشق اغلب شوخ ، گاه بازیگوش و دارای حس قانع کننده از منظر شهوانی است. . . مهربانی که می تواند بین زن و شوهر مدت ها پس از فرار اشتیاق دوام آورد.
می دونی عاقبتش بد تموم می شه. به زودی هم تموم می شه و امیدی هم برای جاودانگی نیست؛ ولی زندگی می کنی. مردم هم همین طوری عاشق می شن، همون شکلی که زندگی می کنن، می خوان ادامه پیدا کنن؛ ولی امیدی برای ادامه پیدا کردنش ندارن. با چشم های بسته و ناراحتی که به شادی شون غلبه می کنه، عاشق می شن و فکر نمی کنن و نمی خوان فکر کنن.