1. خانه
  2. /
  3. کتاب رساله لوایح

کتاب رساله لوایح

5 از 1 رأی

کتاب رساله لوایح

ت‍ال‍ی‍ف اب‍وال‍م‍ع‍ال‍ی ع‍ب‍دال‍ل‍ه ب‍ن م‍ح‍م‍دب‍ن ع‍ل‍ی ب‍ن ال‍ح‍س‍ن ب‍ن ع‍ل‍ی ال‍م‍ی‍ا ن‍ج‍ی ال‍ه‍م‍دان‍ی م‍ل‍ق‍ب ب‍ه ع‍ی‍ن ال‍ق‍ض‍اه
Lavayeh
٪15
200000
170000
معرفی کتاب رساله لوایح
کتاب « رساله لوایح» " ت‍ال‍ی‍ف اب‍وال‍م‍ع‍ال‍ی ع‍ب‍دال‍ل‍ه ب‍ن م‍ح‍م‍دب‍ن ع‍ل‍ی ب‍ن ال‍ح‍س‍ن ب‍ن ع‍ل‍ی ال‍م‍ی‍ا ن‍ج‍ی ال‍ه‍م‍دان‍ی م‍ل‍ق‍ب ب‍ه ع‍ی‍ن ال‍ق‍ض‍اه " نوشته عبدالله بن محمد عین القضات همدانی توسط نشر منوچهری منتشر شده است.
محقق اثر در مقدمه از دست‎یابی به نسخه منحصربه‎فردی از کتاب سخن گفته است. سپس مشکلات تصحیح آن را مطرح کرده است: «هر چه تفحص گردید کمترین نشانه‌ای از نسخه دیگر این رساله چه در کتابخانه‌های معروف داخله و چه در کتابخانه‌ها و موزه‌های کشورهای خارج به دست نیامد. اینک مدت سه سال به‌قدر همت خویش کوشید تا کلمات لایقرء کتاب را که کاتب از روی عدم فضل به‌طور غیر مقرو رسم کرده و بخصوص در ضبط آیات قرآنی و احادیث نبوی و به‌طورکلی عبارات عربی به‌واسطه عدم آشنایی به آن زبان سهل‌انگاری زیادی به خرج داده بود ضمن کمک گرفتن از سایر آثار مولف تا سرحد امکان تصحیح و تکمیل نموده و رساله را شایسته تقدیم به پیشگاه خداوندان ذوق و ادب بداند.»

رساله لوایح از متون معروف عرفانی است که به اقتدای سوانح شیخ احمد غزالی نوشته شده است. ارادت عین‌القضات همدانی به مولف سوانح و ارتباط آن دو با یکدیگر، وجود نسخه‌ای از لوایح در مجموعه‌ای که تمهیدات عین‌القضات نیز در کنار آن آمده و بعضی عوامل دیگر، موجب شده است که این اثر به نام عین‌القضات شهرت یابد و یک‌‌بار نیز در ایران به نام او به چاپ برسد. این انتساب ناروا به بسیاری از کتاب‌ها و پژوهش‌های ادبی تسری یافته است. از سوی دیگر، در بعضی نوشته‌ها (اعم از فهرست‎ها، تاریخ‎های ادبیات و پژوهش‌های ادبی- عرفانی) جز از عین‌القضات، اشخاص دیگری مولف لوایح معرفی شده‌اند.
درباره عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
درباره عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
عبدالله بن محمد، عین القضات همدانی، فقیه، حکیم و عارف، مکنی به ابوالفضائل، معروف به قاضی همدانی، در سال ۴۷۶ ش، برابر با ۴۹۲ ق، در همدان به دنیا آمد. پدر و جدش از میانه بودند، به میانجی نیز معروف شده است. قاضی، در جوانی در زادگاه خویش به کسب علوم متداول پرداخت و به سرعت در ادب و حکمت و کلام مایه‌ور شد و به سبب مهارتی که در فقه پیدا کرد، به عنوان قاضی و مدرس منصوب گردید و با وجود جوانی، شهرت و نفوذ فراوان پیدا کرد و همین امر باعث برانگیخته شدن حسد و رشک فقها و متکلمان شد.
وی به تحصیل حکمت و عرفان و کلام و ادب عربی پرداخت و نظر به مطالعه بسیار در آثار امام محمد غزالی، مع الواسطه شاگرد او نیز محسوب می‌شد. احمد غزالی با آن همه عظمت مقام، در مکتوب‌های خود بدو، او را قرةالعین خطاب می‌کرد. وی بیشتر اطلاعات خود را از راه تحقیق و تتبع شخصی فراهم آورد. افکار و عقاید او در عمر کوتاهش مبین کمال نبوغ اوست.
فلسفه و کلام، طبع حقیقت‌جوی وی را قانع نساخت و گرفتار بحران‌های روحی شد و همین امر، او را دچار شک و شبهه کرد. پس از آشنایی با آثار امام محمد غزالی تا حدی خاطرش آرام گرفت و چندی بعد با احمد غزالی آشنا شد و به او دست ارادت داد و همانند احمد غزالی در بیان عقاید خود بی‌پروا بود. همین صراحت در گفتار باعث بدگمانی متشرعه شد.

دسته بندی های کتاب رساله لوایح
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب رساله لوایح" ثبت می‌کند