"ادیان و مکتبهای فلسفی هند" اثری است از "داریوش شایگان" که در آن به طور دقیق، این مکاتب را مورد بررسی قرار میدهد. خاستگاه هندوئیسم و بودیسم و مذاهب آنها در هند از اهمیت فوق العادهای برخوردار است. از میان این دو دین، هندوئیسم بینهایت محبوبتر است و 82 درصد از جمعیت هند به آن اعتقاد دارند. در این جمعیت حداکثری، تفاوتهای قابلتوجهی در نظامهای اعتقادی و تقسیمبندیهای طبقاتی وجود دارد. اگرچه در برخی از حوزههای هندوئیسم دودستگی وجود دارد، اما در بسیاری از زمینهها، اشتراکاتی به چشم میخورد. همه آنها از سراسر هند به اماکن زیارتی خواهند رفت و اگر برای تولد، ازدواج و یا مراسم کفن و دفن نزد یک کشیش برهمن بروند، همان آیات سانسکریت صدها سال پیش را پذیرا هستند.
در سایه تسلط هندوها، تعداد کمتری از پیروان عقاید دیگر مانند مسیحیت، سیک و بودیسم وجود دارند.
در هند، مذهب یک شیوه زندگی است. این بخشی جداییناپذیر از کل سنت هند است. برای اکثریت هندیها، مذهب در هر جنبهای از زندگی نفوذ میکند؛ از کارهای روزمره معمولی گرفته تا تحصیلات و سیاست. هند سکولار، خانه هندوئیسم، اسلام، مسیحیت، بودیسم، جینیسم، سیکیسم و دیگر سنتهای مذهبی بیشمار است و علاوه بر این مکاتب فلسفی مختلفی، در ارتباط با این مذاهب یا مستقل از آن به چشم میخورد که "داریوش شایگان" در "ادیان و مکتبهای فلسفی هند" به تشریح آنها میپردازد.
آداب و رسوم رایج در اکثر مراسم مذهبی هند رخنه کرده است و بسیاری از فستیوالهایی که هر سال را با موسیقی، رقص و ضیافت جشن میگیرند، در همه جوامع مشترک است. هر کدام مکانهای زیارتی، قهرمانان، افسانهها و حتی غذاهای خاص خود را دارند که در تنوع منحصربهفردی که نبض جامعه است، آمیخته میشوند.
کتاب ادیان و مکتبهای فلسفی هند(۲ جلدی)