1. خانه
  2. /
  3. کتاب درویش ستیهنده

کتاب درویش ستیهنده

5 از 1 رأی

کتاب درویش ستیهنده

از میراث عرفانی شیخ جام
Darvish
انتشارات: سخن
٪15
690000
586500
معرفی کتاب درویش ستیهنده
درویش ستهینده تصحیح متن خلاصه المقالات به قلم شفیعی کدکنی است. خلاصه المقالات کتابی است که یکی از نوادگان شیخ جام، به نام ابوالمکارم بن علاءالملک جامی در قرن نهم بر اساس منابع موجود در آن دوره درباره ی مقامات و کرامات شیخ جام نوشته است. شیخ جام از عرفای بزرگ قرن پنجم وششم هجری است و تفاوت منش و کردار او با دیگر عرفا شفیعی کدکنی را برآن داشته است تا از کلمه ی ستیهنده یعنی گردن فراز و سرکش در عنوان کتاب استفاده کند. این کتاب شامل بخش های مقدمه ای در باب شخصیت شیخ جام، از دیدگاهی متفاوت با آن چه تاکنون درباره ی او نوشته شده است؛ معرفی خلاصه المقامات و ارزش های آن؛ تصحیح متن خلاصه المقالات و تعلیقات آن؛ و فصل «فی الآداب و ما یلیق بحال الفقراء»می شود.
شفیعی کدکنی بر اساس نگاه خاص خود به عرفان( یعنی نگاه هنری و زیبایی شناسانه به دین) به تصحیح این اثر پرداخته است.
درباره محمدرضا شفیعی کدکنی
درباره محمدرضا شفیعی کدکنی
محمدرضا شفیعی کدکنی در نوزدهم مهرماه ۱۳۱۸ در کدکن ( نیشابور ) در خراسان[۱]شفیعی کدکنی سرودن شعر را از جوانی به شیوهٔ قدمایی آغاز کرد و پس از چندی به سبک نو مشهور به نیما یوشیج روی آورد. با انتشار دفتر شعر در کوچه باغ های نشابور نام آور شد. آثار شفیعی را می توان به سه گروه انتقادی و نظری و مجموعه اشعار خود وی تقسیم کرد. آثار انتقادی این نویسنده، شامل تصحیح آثار کلاسیک فارسی و نگارش مقالاتی در حوزه نظریه ادبی می شود، که بخشی از آن ها در زیر آورده شده اند. در میان آثار نظری شفیعی کدکنی کتاب موسیقی شعر جایگاهی ویژه دارد و در میان مجموعه اشعارش در کوچه باغ های نشابور آوازه بیشتری دارد. زمزمه ها، شبخوانی، از زبان برگ، بوی جوی مولیان، از بودن و سرودن، مثل درخت در شب باران، هزاره دوم آهوی کوهی، صور خیال در شعر فارسی، موسیقی شعر، با چراغ و آینه (در جستجوی ریشه های تحول شعر معاصر ایران)، تصحیح اسرارالتوحید نوشته محمدبن منور، تصحیح تاریخ نیشابور نوشته حاکم نیشابوری، تصحیح آثار عطار نیشابوری، تصحیح مختارنامه، تصحیح مصیبت نامه، تصحیح منطق الطیر، تصحیح اسرارنامه، تصحیح دیوان عطار و ترجمه آفرینش و تاریخ نیز از جمله آثار محمدرضا شفیعی کدکنی است.شفیعی کدکنی را باید در زمره شاعران اجتماعی دانست. او در اشعار خود تصویری از جامعه ایرانی در دههٔ ۴۰ و ۵۰ خورشیدی را بازتاب می دهد و با رمز و کنایه آن دوران را به خواننده نمایانده، دلبستگی و گرایش فراوان به آیین وفرهنگ ایرانی و بخصوص خراسان را نشان می دهد.
دسته بندی های کتاب درویش ستیهنده
قسمت هایی از کتاب درویش ستیهنده

و گفت ابوبکر چندان نفق ها و خرج ها کرد که هیچ کس نتوانست کرد، که بر آن هیچ چیز مترتب نشد. علی سه قرص جو بداد. هر چند هر دو از بهر خدای بود و به اخلاص بود اما ابوبکر از سر هستی داد و علی از سر نیستی داد. می نگر که خدای تعالی آن علی را چند جلوه کرد و چه آیت ها در شأن آن فرستاد. همه جای ادیم می پراکنند و رنج آن می کشند. چون باد طایف بدان نوزد ادیم باشد، نه طایفی. کار دوستان او رنگ عنایت ازلی دارد. بازان رنگ هیچ چیز برنیاید و هیچ چیز با زان برابری نتواند کرد.

گفت دوستی دنیا در دل و به درگاه خداوند آمدن و نماز و دعا کردن همچنان است که جنب جامهٔ پلید درپوشد و دست و روی بشوید و در نماز ایستد. اگر هرگز جنب و جامهٔ پلید نماز روا باشد، نماز و دعاء تو بر دستی دنیا راست آید.

و گفت: مشایخ ادبار گرفته درگاه سلاطین گرفتند و متزهدان دروغ زن روی بر پی ظالمان نهادند و هر یک غولی شدند امت محمد را و سر به زرق و شید و نماز به ریا و روزهٔ به دروغ برهنه کردند و دست به دعای من دعانی بالغفلة اجبته باللعنة برآوردند.

مقالات مرتبط با کتاب درویش ستیهنده
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب درویش ستیهنده"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

بسیارهم عالی بسیارهم عالی

1403/01/18 | توسطابوسعیدابوالخیر - کاربر سایت
0
|