1. خانه
  2. /
  3. کتاب حکایت های کوچک

کتاب حکایت های کوچک

3.8 از 1 رأی

کتاب حکایت های کوچک

خاطرات پراکنده از دوره ی قاجار
Little stories
٪15
270000
229500
معرفی کتاب حکایت های کوچک
کتاب «حکایت‌های کوچک»، نوشته‌ی حسینقلی میرزاسالور، شناخته‌شده به‌عنوان عمادالسلطنه، یکی از معدود و گرانبهاگانه‌ترین آثار ادبی قرن نوزدهم ایران است. عمادالسلطنه، نزدیک‌ترین مقامات به پادشاه ناصرالدین شاه و هم‌چنین یکی از مهم‌ترین نویسندگان و تاریخ‌نگاران دوره‌ی قاجار بوده است. وی به‌وضوح با شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن دوره آشنا بوده و در این اثر، تجربیات و دیدگاه‌های خود را به‌صورت حکایات کوچک و جذاب به تصویر می‌کشد. کتاب «حکایت‌های کوچک» از این جهت منحصر به فرد است که نه تنها به‌صورت یک اثر ادبی موفق مطرح می‌شود بلکه بصیرت‌ها و فهم‌های یک دیپلمات، نویسنده و تاریخ‌نگار را نیز به‌خوبی منعکس می‌کند. از ویژگی‌های برجسته‌ی این کتاب، استفاده از زبان ساده و روان، پرداختن به مسائل واقعی و چالش‌های روزمره مردم و نگاه انتقادی به مسائل سیاسی و اجتماعی آن دوره است. عمادالسلطنه با استفاده از حکایات خود، به نقدهای ظریف و گاهی طنزآمیز به رفتارهای نادرست مقامات و نهادهای حاکمیتی می‌پردازد و از طرفی، فرهنگ، ارزش‌ها و گرایش‌های مردمی را به‌صورت حکایت به تصویر می‌کشد.

در میان این حکایت‌ها، تصویری از ایران قرن نوزدهم، با تمامی تناقض‌ها، چالش‌ها و زیبایی‌هایش به خواننده نمایش داده می‌شود. از تقابل بین سنت و مدرنیته، تا تاثیرات سیاست‌های خارجی بر زندگی روزمره مردم، و از تحولات فرهنگی تا تغییرات اجتماعی و اقتصادی، همگی در این حکایت‌های کوچک جای گرفته‌اند. علاوه بر این، نگاهی به فهرست حکایت‌های کتاب نشان‌دهنده‌ی این است که عمادالسلطنه نه تنها به موضوعات سیاسی و اجتماعی پرداخته، بلکه به مسائل فلسفی، اخلاقی و انسانی نیز اشاره کرده و دیدگاه‌های خود را بیان می‌کند.
کتاب حکایت‌های کوچک (خاطرات پراکنده از دوره قاجار) شامل مجموعه حکایاتی است که شاهزاده قاجاری، حسینقلی‌میرزا عمادالسلطنه، برادرزاده ناصرالدین‌شاه قاجار، از لحاظ آموزش و پیشرفـت در خواندن و نوشتن همسرشان، زیورالملوک‌خانم به‌صورت حکایات کوتاه و انتقادی از سلاطین قاجار و رجال آن عصر و اوضاع زمانه به رشته تحریر درآورده است.

با توجه به نزدیکی عمادالسلطنه به رأس هرم قدرت و حضور در دربار سلطنتی، و از آن‌جا که در بسیاری از این حکایات، او شخصا در صحنه حاضر بوده و بدون واسطه به شرح ماجرا پرداخته، حکایت‌هایش حاوی تنوع و اهمیت فراوانی است که بی‌شک مطالعه و کنکاش در این مطالب، پژوهشگران را در امر پژوهش‌های تاریخی و اجتماعی آن دوره تاریخی یاری‌گر خواهد بود.
«حکایت‌های کوچک» اثری است که هم به‌عنوان یک شاهکار ادبی و هم به‌عنوان یک منبع تاریخی و اجتماعی باید ارزشمند و مهم تلقی شود. این کتاب به‌خوبی نشان‌دهنده‌ی ذهن پویا، بصیرت‌امیز و ناقدی است که در قلب دولت قاجار، نگرانی‌ها، امیدها و تفکرات خود را به صورت حکایت به ما منتقل کرده است.
درباره حسینقلی میرزاسالور (عمادالسلطنه)
درباره حسینقلی میرزاسالور (عمادالسلطنه)

حسینقلی‌ خان سالور عماد السلطنه ( تولد ۱۲۸۵ ه.ق، وفات ۱۳۵۵ ه.ق) 

حسین‌قلی میرزا سالور» ملقب به «عمادالسلطنه» در سال‌ 1285 ه . ق متولد شد. وی خالق رمان تاریخی «آقامحمدخان قاجار» است که به سبک نمایش‌نامه نگاشته شده است. او در سال 1308 از سوی ناصرالدین شاه حاکم همدان ‌شد و اوضاع پرآشوب آن دیار را آرام ساخت. او پس از فعالیت‌های گوناگون در سمت‌های مختلف، در سال 1346 مشغول به ترجمه و ادامة کارهای فرهنگی خود شد. وی پس از مدتی بر اثر بیماری درگذشت و در تپه‌های اوین امروزی که جزء مجموعة دانشگاه شهید بهشتی است به خاک سپرده شد.‌

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب حکایت های کوچک" ثبت می‌کند