1. خانه
  2. /
  3. کتاب از گذشته های ایران

کتاب از گذشته های ایران

4.5 از 4 رأی

کتاب از گذشته های ایران

Az Gozashte-haye Iran
انتشارات: معین
ناموجود
420000
معرفی کتاب از گذشته های ایران
"از گذشته های ایران" مجموعه‌ای است که مقاله‌های دکتر "ژاله آموزگار" را در شش بخش کلی در برگرفته است. همانطور که نویسنده در مقدمه‌ی این کتاب به آن اشاره کرده، "از گذشته‌ های ایران" بیش از این که یک کتاب مستقل با موضوعی واحد و ساختاری یکپارچه باشد، یک مجموعه‌ی متنوع است که مقالات آن در طول سال‌های مختلف، در مجلات و نشریات گوناگون به چاپ رسیده‌اند.
آنچه دکتر "ژاله آموزگار" برای کتاب "از گذشته های ایران" در نظر گرفته، شش حوزه‌ی مهم را در بر‌می‌گیرد که ایرانشهر، نوشته‌های کهن بر سنگ و کتیبه، شاهنامه و وجه حماسی و اساطیری آن، خادمان فرهنگ ایران‌زمین، نقد و بررسی‌ها و گفتگوهای مهم پیرامون موضوعاتی که "از گذشته های ایران" تا کنون حائز اهمیت بوده‌اند را در بردارد.
در بخش ایرانشهر، دکتر "ژاله آموزگار" به مرزهای چهار جهت اصلی و اساطیر مرتبط با آن پرداخته است و در سنگ‌نوشته‌ها و کتیبه‌ها، به جستجوی کتابخانه‌ی آشور بانیپال، نیروهای فراسویی در استوانه‌ی کوروش هخامنشی، سنگ‌نوشته‌های کردیر، یادگار زریران، منشا نیکی و بدی، زند و پازند، کوچکترین واحد زمانی و سنجش زمان رفته است. آنچه در بخش شاهنامه و اسطوره به آن پرداخته شده، نگاه به داستان‌های رستم و اسفندیار، کیومرث، جم و ضحاک است و علاوه بر آن، مقالاتی به اساطیر هند و یونان، نوروز و آغاز سال و جلوه‌های زن در تاریخ زندگی زردشتی اختصاص دارد. از خادمان فرهنگی ایران که در این کتاب به آنها اشاره شده می‌توان دهخدا، فردوسی، پورداود، آرتور کریستن‌سن، هرمز میلانیان و دکتر خالقی را نام برد و در قسمت نقد و بررسی‌، موضوعاتی همچون راز ماندگاری فرهنگ ایران، کتیبه‌های هخامنشی، یونانیان و بربرها، هفت‌خان رستم، تاریخ اشکانیان و ساسانیان را مطالعه کرد.
درباره ژاله آموزگار
درباره ژاله آموزگار
ژاله آموزگار یگانه (زادهٔ ۱۲ آذر ۱۳۱۸ در خوی) پژوهشگر ایرانی فرهنگ و زبان‌های باستانی است. او دکتری زبان‌های باستانی (به‌طور دقیق‌تر، زبان‌های ایرانی و ادبیات مزدیسنی) از دانشگاه سوربن دارد و بیش از ۳۰ سال در دانشگاه تهران تدریس کرده‌است. ژاله آموزگار در سال ۱۳۱۸ در خوی زاده شد. او از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۴۹ به عنوان پژوهشگر در بنیاد فرهنگ ایران سرگرم کار شد. از سال ۱۳۴۹ به عنوان استادیار در گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و از سال ۱۳۶۲ به عنوان دانشیار و از سال ۱۳۷۳ تاکنون به عنوان استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران به تدریس و تحقیق اشتغال داشته‌است. او به زبان‌های انگلیسی، فرانسه، ترکی، پهلوی و اوستایی مسلط است.
او سال‌ها به عنوان همکار استاد احمد تفضلی به فعالیت‌های علمی پرداخت و پس از کشته شدن او به تدریس و تألیف و ترجمه ادامه داده‌است. ژاله آموزگار عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی بوده‌است و هم‌اکنون به مدت ۴۶ سال است که به تدریس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران مشغول است و بسیاری از استادان رشته‌های گوناگون این دانشکده، از شاگردان وی بوده‌اند.
او در سال ۱۳۹۵ جوایزی چون لژیون دونور از وزارت فرهنگ فرانسه و جایزه سرو ایرانی (در زمینه میراث فرهنگی) را دریافت کرد.
قسمت هایی از کتاب از گذشته های ایران

در متون پهلوی این واژه بسامد فراوان ندارد و در کتاب های عمدۀ پهلوی مانند بندهش، گزیده های زادسپرم، دینکرد و .... این واژه نیامده است. کاربرد آن بیشتر در اندرزنامه های پهلوی است. یک بار در اندرز دانایان به مزدیسنان آمده است و چند بار در دادستان مینوی خرد. در بند 20 به بعد اندرز دانایان به مزدیسنان، سپنج در مفهوم گذران و موقتی است: هر که چنین دید، چرا دل بندد (؟) اندر جهان و گیتی را به سپنج ندارد.

فره که نمونه اصلی هویت و اصالت پیامبری زردشت است، تنها از طریق دوغدو مادر زردشت در وجود او تجلی خواهد یافت. در دینکرد هفتم آمده است: «.... آن فره برای آفرینش زردشت، از پیش اورمزد به روشنی بی پایان فرود آمد و از روشنی بی پایان به خورشید، از خورشید به ماه، از ماه به ستارگان و از ستارگان به آتشی که در خانۀ زوئیش بود و از آن آتش به زوئیش، زن فراهیم روان رسید، چون آن دختر که مادر زردشت بود، زاده شد». وجود این فره دوغدو را نورانی کرد. در دینکرد پنجم آمده است: «در درازنای زندگی، هرگاه مادر زردشت از خانه خویش به جایی می رفت، آن فره مانند پرتو آتش، بلند و ستبر، به سرزمین های دور، روشنی، نور و فروغ می داد»

خدمتگزاران فرهنگ ایران» به نوشتارهایی در تجلیل از پورداود، دهخدا، فردوسی، آرتور کریستن سن، هرمز میلانیان و .... اختصاص یافته است. یکی از نوشتارهای این بخش با عنوان «بانویی نستوه» در بزرگداشت پری صابری است. در این نوشتار آمده است: «هنرمند اثری می آفریند؛ ولی کار هنرمندی کارستان است که در شرایط نامناسب و در زیر فشارهای گوناگون به خلق اثری بپردازد. شاهکارها معمولا در شرایط نامناسب خلق می شوند. پری صابری هم در زمینی پرسنگلاخ قدم گذاشت. جرئت، همت و جسارت خود را به کار گرفت. با مهارتی خاص دوباره رنگ و حریر و زیبایی و حرکات موزون را آرام آرام به روی صحنه آورد و صدای لطیف زن را کنار آوای مردان به گوش تماشاچیان رساند. صحنۀ تئاتر به دست او پس از مدت ها رنگین شد و آهنگین. هنر ارزندۀ دیگر او این بود که با موضوعات اصیلی که برای آثار نمایشی اش برگزید، پلی شد میان شاهکارهای ادبی و گنجینه های کم نظیر سرزمین ما.

مقالات مرتبط با کتاب از گذشته های ایران
آشنایی با «اسطوره» و دلایل اهمیت آن
آشنایی با «اسطوره» و دلایل اهمیت آن
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب از گذشته های ایران"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

بانوی دانشمند و فرهیخته‌ی ایران زمین. تنشون سالم و سرشون سلامت.

1402/08/01 | توسطالف فریاد - کاربر سایت
3
|

لطفاً این کتاب رو موجود کنید 🙏

1401/09/01 | توسطمرتضی شفائی
1
|