جفری اسکار فیلسوفی بریتانیایی است که در حوزۀ فلسفۀ اخلاق فعالیت میکند. او در ریزموضوعات مختلفی مانند اخلاق جنگ، اخلاق حیوانات، اخلاق حفاظت از محیط زیست و بهطور کلی اخلاقهای کاربردی، تحقیق و تفحص کرده است. درواقع هدف او از پرداختن به فلسفۀ اخلاق، دستیابی به اصول اخلاقی جهانشمول در جهت استفاده و کاربردشان در امور انضمامی و جزئی بوده است که این تلاشهای او، شامل مفهوم و واقعۀ «مرگ» هم میشود.
کتاب «مرگ» یکی از آثار اصلی جفری اسکار است که در سال 2006 به چاپ رسید. اسکار در این کتاب اولا کارش را با بررسی فرهنگی و تاریخی «مرگ» آغاز میکند؛ اینکه انسانها در طول تاریخ و در ادیان و آیینهای مختلف، چگونه به انحاء متفاوت با واقعیت اگزیستانسیال فناپذیری آدمی دست و پنجه نرم کرده اند. همچنین او به عواطف و احساسات همراه با مرگ، به خصوص احساس ترس و احساس اظطراب، میپردازد و در صدد است تا دلایل ترسیدن ما از مرگ را توضیح دهد و روشن سازد که چگونه مرگ بر رفتارها، باورها و بهطور کلی زندگی ما تأثیرگذار میگذارد. بهعلاوه، از دیگر احساساتی که در مواجهه با مرگ دیگران برای ما برانگیخته میشود احساس سوگواری و غم است. اسکار با ذرهبینی دقیق بیان میدارد که اعمال و آیینهای مرتبط با سوگواری چگونه میتوانند برای موجود انسانی معنا آفرینی کنند. اما داستان به همینجا ختم نمیشود. همۀ انسانها میل به جاودانگی و فناناپذیری دارند و اسکار این میل را به خوبی تحلیل میکند. او برای اینکار از یک طرف، دیدگاههای دینی در مورد فناناپذیری روح و تناسخ و از طرف دیگر، دیدگاههای سکولار مانند باقیگذاشتن میراثی ابدی برای آیندگان را مورد پژوهش قرار میدهد. او همچنین از حیث اخلاقی مسائلی مانند خودکشی و وظایف ما درقبال خودکشی، حق مرگ با عزت و اخلاق طولانیکردن زندگی را به تفصیل مطرح میکند و درنهایت، به خوانندگان توصیه میکند که بهطور فرضی با مرگ خود مواجهه شوند و از نقش آن در معنادارشدن و عمیقترشدن زندگیشان بهره گیرند.
طبق این اوصاف، کتاب «مرگ» به یکی از تجربههای خاص انسانی میپردازد، تجربهای که هر شخص تنها یکبار تجربه میکند و برخلاف دیگر تجارب، نمیتواند آن را با دیگری به اشتراک بگذارد. با این حال اسکار با بررسی نظریات مختلف تاریخی و معاصر و همچنین اصول روانشناختی علمی سعی کرده است که، با تمام محدودیتها، تصور ما از «مرگ» را روشنتر کند.
کتاب مرگ