محمدعلی موحد (زادهٔ ۱۳۰۲، تبریز) عرفانپژوه، تاریخنگار و حقوقدان، و عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی است.صمد موحد برادر اوست. محمدعلیموحد تحصیل را در مدارس تدین و اتحاد نو تبریز آغاز کرد و در سال ۱۳۱۹، پس از اخذ دیپلم متوسطه در رشتهٔ ادبی، به تهران آمد. اما بهواسطهٔ فوت پدر (در سال ۱۳۱۷) به تبریز بازگشت و سرپرستی خانواده را برعهده گرفت و به مدت ده سال در تبریز و تهران اقامت گزید.
وی در طول زندگی خویش همواره مشغول تحقیق، تألیف و ترجمه بوده و آثار شاخصی از خود به یادگار گذاشتهاست که بیشک مهمترین آنها تحقیق در متون عرفانی، بهویژه چاپ انتقادی مقالات شمس تبریزی است. کتاب ارجنامهٔ محمدعلی موحد به نام با قافلهٔ شوق دربرگیرندهٔ مجموعهمقالاتی از دوستان، همکاران و شاگردان وی دربارهٔ زندگی و آثار موحد، در دانشگاه تبریز توسط محمد طاهری خسروشاهی، از محققان حوزهٔ ادبیات فارسی در آذربایجان، تدوین و منتشر شدهاست. موحد از جمله عرفان پژوهانی است که مدفون بودن شمس تبریزی در خوی را به دلیل وجود مقبرهای با یک مناره در خارج از شهر خوی که از آغاز سدهٔ پانزدهم میلادی به «منارهٔ شمس تبریزی» معروف بوده، معتبر میداند.اندیشه حقوق بشر در تقابل فرد با دولت شکل گرفته و نشو و نما کرده است . در آن دوران که پادشاه را سایه خدا و سلطنت را عطیه پروردگار می دانستند . آنچه برای مردم مطرح بود نفس قدرت بود . قدرت بود که مردم را مسحور می کرد . پادشاه هرچه گردن کلفت تر و مقتدرتر ، بیش تر درخور اطاعت و فرمان برداری بود ؛ زیرا که قدرت فره ایزدی تلقی می شد و صاحب قدرت خداوند روی زمین بود .
نخست پروانه در جبهه کهنه اندیشی های که به نام دین در سر راه حقوق بر وجود داشت ، دوم پیروزی در زدودن داغ ننگی به نام بردگی که از روزگاران دیرین بر جبین انسانیت نقش بسته بود ، سه دیگر پیروزی در نقب زدن بر قله سنگباران «حاکمیت» که دولت ها را در ارتکاب فجایع و مظالم بر شهروندان خود مصونیت می بخشید .
خداوند استاد محمد علی موحد این سرمایه بزرگ ملی ما رو حفظ کنه🙏 چند وقت پیش جشن یکصد سالگی استاد موحد در شبهای بخارا با حضور اساتید و بزرگان فرهنگ و ادب و هنر برگزار شد. ان شاءالله تولد ۱۲۰ سالگی استاد رو بگیریم🙏
در خانه اگر کس است یک حرف بس است . نیست آن سوتر ز عبادان دهی ..... درود بر محمد علی موحد