1. خانه
  2. /
  3. کتاب آموزش اخلاق

کتاب آموزش اخلاق

نویسنده: امیل دورکیم
3.5 از 1 رأی

کتاب آموزش اخلاق

مطالعه ای در نظریه و کاربرد جامعه شناسی آموزش و پرورش
La Educacion Moral
مترجم:
انتشارات: علمی
٪15
395000
335750
معرفی کتاب آموزش اخلاق
کتاب «آموزش اخلاق» نوشته امیل دورکیم یکی از متون پایه در حوزۀ جامعه‌شناسی آموزش است که برای اولین بار در سال 1925 منتشر شد. این کتاب مجموعه‌ای از سخنرانی‌های دورکیم است که در آن به بررسی نقش آموزش و پرورش در تربیت اخلاقی جامعه می‌پردازد. دورکیم به دنبال درک چگونگی حفظ نظم و انسجام در جوامع بود. او در این کتاب به بررسی نقش نظام آموزشی در القای ارزش‌های اخلاقی و تقویت همبستگی اجتماعی می‌پردازد. دورکیم استدلال می‌کند که آموزش اخلاقی برای رشد افرادی که می‌توانند در یک هارمونی در جامعه عمل کنند ضروری است. او کتابش را با تعریف اخلاق به عنوان مجموعه‌ای از قوانین و هنجارهایی که رفتار افراد را در یک جامعه هدایت می‌کند، شروع می‌کند. او تأکید می‌کند که اخلاق فقط مربوط به رفتارهای فردی نیست، بلکه عمیقا در ساختارهای اجتماعی ریشه دارد. به عقیده دورکیم، تربیت اخلاقی باید به سه عنصر کلیدی بپردازد: نظم، دلبستگی به گروه‌های اجتماعی و خودمختاری. نظم و انضباط اولین عنصر تربیت اخلاقی است که برای توسعه خودکنترلی و احترام به هنجارهای اجتماعی ضروری است. انضباط به افراد کمک می‌کند تا اهمیت قوانین و پیامدهای اعمال خود را درک کنند. عنصر دوم، تقویت دلبستگی به گروه‌های اجتماعی است. دورکیم معتقد است که افراد باید احساس تعلق به جامعه خود کنند. این وابستگی از طریق ارزش‌های مشترک، سنت‌ها و فعالیت‌های جمعی پرورش می‌یابد. به عقیده دورکیم، مدارس باید با تشویق فعالیت‌های گروهی و پرورش هویت جمعی، حس اجتماع و انسجام اجتماعی را ارتقا دهند. سومین عنصر خودمختاری و استقلال است که دورکیم آن را توانایی تفکر و عمل مستقل و در عین حال پایبندی به اصول اخلاقی تعریف می‌کند. او استدلال می‌کند که آموزش اخلاقی واقعی باید نظم و استقلال را به نحو متعادلی آموزش دهد و افراد را قادر سازد تا به تنهایی بتوانند تصمیمات اخلاقی بگیرند.
درباره امیل دورکیم
درباره امیل دورکیم

داوید امیل دورکهایم (David Émile Durkheim - تلفظ فرانسوی: ​[eˈmil dyʀˈkɛm]) (زاده ۱۵ آوریل ۱۸۵۸ - درگذشته ۱۵ نوامبر ۱۹۱۷)، جامعه‌شناس بزرگ قرن نوزدهم و ابتدای قرن بیستم است. به عقیدهٔ بسیاری، دورکیم بنیان‌گذار جامعه‌شناسی به‌شمار می‌رود. هرچند آگوست کنت به عنوان واضع واژهٔ جامعه‌شناسی شناخته می‌شود، ولی اولین کسی که توانست کرسی استادی جامعه‌شناسی را تأسیس کند، دورکیم بود. وی همچنین مؤسس سال‌نامهٔ جامعه‌شناسی در فرانسه است.

عمده کارهای دورکیم به مکتب اثبات‌گرایی گرایش دارد. او معتقد بود رخدادهای اجتماعی دارای واقعیت خاص خود هستند و از نظر او می‌توان واقعیت‌های اجتماعی را همچون شیء مورد بررسی قرار داد.نخستین اصل مشهور جامعه‌شناسی او این بود که " وقایع اجتماعی را باید همچون اشیا مطالعه کرد"

نوشته‌های دورکیم طیف وسیعی از عناوین و موضوعات گوناگون را شامل می‌شود. سه مضمون عمده مورد توجه او، یکی اهمیت جامعه‌شناسی به منزله یک علم تجربی؛ دیگری پیدایش فرد و فردیت و شکل‌گیری نظم اجتماعی نوین؛ و بالاخره ریشه‌ها و خصوصیات اقتدار اخلاقی در جامعه بود.

عنوان رسالهٔ دکترای دورکیم، دربارهٔ تقسیم کار اجتماعی است. در این اثر، وی به بررسی علل اجتماعی گذار از جامعهٔ سنتی به متجدد (از دیدگاه او، جامعهٔ مکانیکی به ارگانیک) می‌پردازد.

به منظور مطرح کردن جامعه‌شناسی به عنوان یک علم، دورکیم دفاعی فلسفی از آن را در کتاب قواعد روش جامعه‌شناسی (۱۸۹۴) – که به نوعی چکیدهٔ رسالهٔ دکترای اوست – مطرح کرده‌است. وی در این کتاب استدلال می‌کند که از آن‌جایی که جامعه‌شناسی موضوع و روش مدون تحقیق دارد، می‌تواند به عنوان یک علم مطرح شود.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب آموزش اخلاق" ثبت می‌کند