صدای راوی بامزه، علمی، بچگانه ، طعنه آمیز و وهم آور است. شهر فرنگ اروپا هم یک اثر تاریخی عجیب و هم یک اثر هنری مبتکرانه است.
شهر فرنگ مجموع متقاعد کننده ای از آن قرن زشت است. قطعا توصیه می شود.
اوئورژدنیک که شیفته ی مسئله ی زبان است یک چشم انداز چشم گیر از تاریخ اروپای معاصر ارائه می دهد. او جنبه های تراژیک موقعیت را با حکایات واقعی ترکیب می کند که بیانگر پوچی قرن بیستم است.
نخستین نسل کشی قرن بیستم در ۱۹۱۵ در ترکیه رخ داد. حکومت ابتدا ششصد خانواده ی ارمنی را که در قسطنطنیه زندگی می کردند بازداشت و تیرباران کرد، بعد سربازانی را که تبار ارمنی داشتند و در ارتش ترکیه خدمت می کردند خلع سلاح و تیرباران کرد. و به همه ی ارامنه دستور داده شد که شهرها و روستاها را ظرف بیست و چهار یا چهل و هشت ساعت تخلیه کنند و ارتش ترکیه در برابر دروازه های شهر مستقر شد و همین طور که افراد بیرون می آمدند، مردان را به گلوله می بست و زنان و کودکان را به مناطق صحرایی بین النهرین تبعید می کرد. و زنان و کودکان می بایست پای پیاده، بدون غذا، سیصد تا پانصد کیلومتر را طی می کردند و بسیاری از آن ها در طول راه مردند. و دولت های فرانسه، انگلیس و روسیه یادداشت اعتراضی در این باره فرستادند که ...
در قرن بیستم عده ی زیادی از دین سنتی فاصله گرفتند. چون وقتی فهمیدند که از نسل میمون ها هستند و می توانند با قطار سفر کنند و با تلفن حرف بزنند و با زیردریایی به زیر دریا بروند. کم کم از دین روی گردان شدند و کمتر و کمتر به کلیسا رفتند و به این نتیجه رسیدند که خدایی در کار نیست و دین آدم ها را در جهل و تاریکی نگه می دارد و طرفدار پوزیتیویسم شدند. پوزیتیویسم یک آموزه ی فلسفی بود که می گفت داوری انسانی و فهم پدیده ها نتیجه ی علوم طبیعی و علوم اجتماعی است و یگانه حقیقت آن حقیقتی است که قابل اثبات از طریق علم باشد و متافیزیک چرت و چرند است. پوزیتیویست ها به هیچ نوع خدایی باور نداشتند. هرچند در آغاز برخی شان می گفتند ممکن است یک موجود والاتر وجود داشته باشد و این از نظر علمی معقول و محتمل است.
هرچه زمان بیش تری می گذشت پوزیتیویسم بیشتر و بیشتر جاذبه اش را از دست می داد چون مردم نمی دانستند با پیشرفت ها و زیردریایی ها و بمب اتمی چه کنند و کم کم به این فکر افتادند که آیا بهتر نیست بالاخره به یک امر استعلایی دست یابند. و برخی از دانشمندان هم گفتند که تحقیق علمی هیچ بختی برای اثبات عدم وجود خدا ندارد و حتی اگر علم نتواند گواه غیرقابل انکاری برای وجود خدا یا موجودی والاتر را هم بیاورد، باز می تواند راه را برای پاسخی با مبنای علمی برای سوال اصلی بشر هموار کند.
کتاب ساده و مفید و روانی است و به درد افرادی مثل من که از تاریخ قرن بیستم اروپا و آمریکا چیزی نمیدانند،می خورد؛ امّا نگاه یکسویه نویسنده از جهاتی احساس میشود.
چکیده تاریخ اروپا در قرن بیستم به روایت ارقام و اعداد
نویسنده در این کتاب به طرح موضوعات بسیاری در حوزه سیاست،تاریخ،مذهب و غیره میپردازه. نگاه انتقادی که نویسنده به مسائل داره و نحوه بررسی فجایع و باورهای غلط سیاسی و مذهبی، خواننده را به تفکر وا میداره و باعث میشه به مسائل پیرامون خودش نگاه عمیقتری داشته باشه.