1. خانه
  2. /
  3. کتاب آکویناس و فلسفه ذهن

کتاب آکویناس و فلسفه ذهن

نویسنده: آنتونی کنی
3.8 از 1 رأی

کتاب آکویناس و فلسفه ذهن

Aquinas on Mind
انتشارات: علم
٪15
135000
114750
معرفی کتاب آکویناس و فلسفه ذهن
کتاب «آکویناس و فلسفۀ ذهن» نوشته آنتونی کنی بررسی مفصل روانشناسی فلسفی توماس آکویناس است که بر دیدگاه او در مورد ذهن، عقل و اراده انسان تمرکز دارد. کنی در این کتاب قصد دارد ایده‌های پیچیده آکویناس را برای خوانندگان مدرن قابل فهم کرده و شکاف بین فلسفه قرون وسطی و فلسفه معاصر را پر کند. کتاب با مقدمهای بر فلسفۀ آکویناس آغاز می‌شود. نویسنده نحوۀ ترکیب آکویناس میان دو فلسفه ارسطویی و الهیات مسیحی را، که شالوده اندیشه او را تشکیل می‌دهند، توضیح می‌دهد. تأکید دارد که اگرچه نوشته‌های آکویناس الهیاتی هستند، اما حاوی بینش‌های فلسفی مهمی هستند که فراتر از بافت مذهبی به حساب میآیند. بخش مهمی از کتاب به چارچوب متافیزیکی آکویناس اختصاص دارد که زیربنای فلسفه ذهن اوست. کنی دریافت آکویناس از جوهر، صورت و ماده و چگونگی ارتباط اینها با روح انسان را توضیح می‌دهد. از نظر آکویناس، روح، صورت بدن است که به آن حیات می‌بخشد و قوای عقلی و حسی را قادر می‌سازد. این دیدگاه هیلومورفیک (ماده-صورت) با ثنویت دکارتی، که ذهن و بدن را به طور مشخص‌تری از هم جدا می‌کند، در تضاد است. نویسنده سپس به شرح آرای آکویناس دربارۀ عقل پرداخته است. آکویناس از دو عقل فعال و غیرفعال سخن می‌گوید. عقل فعال مفاهیم کلی را از تجربیات حسی انتزاع می‌کند، در حالی که عقل منفعل این مفاهیم را دریافت و درک می‌کند. کنی بحث می‌کند که چگونه دیدگاه‌های آکویناس در مورد عقل، گزارش‌های صرفا ماتریالیستی و دوگانه‌ای ذهن را رد می‌کند. بعد از عقل، بحث بعدی کتاب به ادراک و تخیل اختصاص یافته است. کنی توضیح می‌دهد که برای آکویناس، ادراک متضمن تعامل بین دنیای بیرون و قوای حسی است که بخشی از روح هستند. تخیل یا حس درونی به انسان اجازه می‌دهد تا تصاویر و ایدههایی را بر اساس ورودی‌های حسی شکل دهد. این قوه شکاف بین ادراک حسی و درک عقلانی را پر می کند. پس از بحث از اراده و آزادی انسان، کتاب با بررسی رابطۀ روح و بدن در نظر آکویناس پایان می‌یابد.
درباره آنتونی کنی
درباره آنتونی کنی
آنتونی کنی (سر آنتونی جان پاتریک کنی)(Sir Anthony John Patrick Kenny) (متولد ۱۶ مارس ۱۹۳۱) فیلسوف تحلیلی اهل انگلستان است. او در حوزه فلسفه ذهن، فلسفه باستان و فلسفه قرون وسطی، فلسفه دین، فلسفه اخلاق و فلسفه ویتگنشتاین فعالیت دارد. او و پیتر گیچ سهم عمده‌ای در بسط توماس‌گرایی تحلیلی دارند. او رئیس سابق فرهنگستان بریتانیا و انجمن سلطنتی فلسفه است. همچنین استاد فلسفه دانشکده اکستر و ترینیتی آکسفورد بوده و بعد استاد کالج بالیول در همان دانشگاه شد و در نهایت نایب رئیس دانشگاه آکسفورد شد تا اینکه در سال ۲۰۰۱ بازنشسته شد. در ۱۹۹۲ از الیزابت دوم بریتانیا لقب سِر گرفت.
اثر عمده او تاریخ فلسفه غرب در چهار جلد است. نشریه فرست تینگز این کتاب را بهترین تاریخ فلسفه تک‌مولف بعد از تاریخ فلسفه کاپلستون دانست. این کتاب توسط رضا یعقوبی ترجمه شده و جلد اول آن توسط بنگاه ترجمه و نشر كتاب پارسه منتشر شده است و ساير مجلدات در دست انتشارند. جشن رونمايي از اين كتاب در تاريخ 16 مرداد ماه 1398 به همت مجله بخارا تحت عنوان شب فلسفه غرب برگزار شد و كريم مجتهدي، ان‌شاالله رحمتي و رضا يعقوبي در اين مراسم درباره اين كتاب و مسائل فلسفه غرب به ايراد سخن پرداختند و پيام ارسالي آنتوني كني براي اين مراسم قرائت شد.كني در بخشي از اين پيام گفته بود: «ابن سینا در طول قرون وسطی و بعد از آن بی‌تردید تاثیرگذارترین فیلسوف بعد از افلاطون و ارسطو بوده است و امیدوارم فلسفه ایران در عصر حاضر به همان شکوفایی‌ا‌ش در عصر ابن سینا برسد».
دسته بندی های کتاب آکویناس و فلسفه ذهن
مقالات مرتبط با کتاب آکویناس و فلسفه ذهن
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب آکویناس و فلسفه ذهن" ثبت می‌کند