هیچ کتابی به اندازه ی این کتاب مربوط به زمان حال نیست.
یکی از کتاب های تعریف کننده ی این دهه.
ساز و کار فاشیشم با بینشی مغشوش کننده و وضوحی نگران کننده کتاب راهنمایی ضروری برای دوراهی ملی اکنون من بین دموکراسی و اقتدار گرایی است. گذشته در اکنون قابل دیدن است و این کتاب بخوبی این را آشکار می کند.
طبق روایت ملی گرایی افراطی، خفتی که ارمغان جهانی گرایی، لیبرالیسم، جهان وطن گرایی و پذیرش «ارزش های جهان شمول» مانند برابری بود این گذشتهٔ دلربا را به باد فنا داد. این ارزش ها اصلا به قصد و نیت تضعیف ملت در برابر چالش های واقعی و خطرناکی ساخته شده که حیات آن را هدف گرفته است.
این گذشتهٔ اسطوره ای حاصل خیال پردازی نسبت به گذشته ای یکدست است که گرچه هرگز وجود نداشته، بنا به ادعای سیاست فاشیستی، هنوز در سنت شهرهای کوچک و نواحی روستایی عاری از گزند فساد لیبرالی شهرها به حیات خود ادامه می دهد. این یکدستی زبانی، مذهبی، جغرافیایی یا نژادی می تواند در برخی جنبش های ملی گرا کاملا عادی باشد، اما وجه تمایز اسطوره های فاشیستیْ خلق تاریخ ملی شکوهمندی از دوران فرمانروایی این ملت برگزیده بر دیگر کشورهاست و مملو از داستان هایی دربارهٔ کشورگشایی ها و تمدن سازی آن. برای مثال، در تصور فاشیستی، گذشته بی بروبرگرد در قیدوبند نقش جنسیتی سنتی و پدرسالارانه بوده است. گذشتهٔ اسطوره ای فاشیستی مستلزم ساختار مشخصی است که پشتیبان ایدئولوژی سلسله مراتبی و دیکتاتوری آن باشد.
اینجا موسولینی به روشنی می گوید که گذشته اسطوره ای فاشیستی عمدة اسطوره ای انتخاب شده است. در سیاست فاشیستی، کارکرد گذشته اسطوره ای در برانگیختن احساس نوستالژی فقط در حوزه هایی است که اصول بنیادین ایدئولوژی فاشیستی به حساب می آیند، اصولی نظیر دیکتاتوری، سلسله مراتب، اصالت و جنگ و ستیز.
کتابی عالی برای شناخت و به پیروی از آن مقابله با فاشیسم . نویسنده به صورتی روان و با ذکر مثالهای زیاد از احزاب گذشته و اکنون ماهیت فاشیست را برملا ؛ و پوستین گوسفندی از تن این گرگ به ظاهر دمکراسی خواه بدر میکند . توصیه اکید دارم خونده بشه