کتاب صداهایی برای ننوشتن آواهایی برای نوشتن اثری خوش تدوین و خوش خوان به قلم فریدون اکبری شلدره، یکی از راهبردی ترین و کاربردی ترین کتاب های آموزش نوشتن محسوب می شود که دست نویسندگان جوان را به منشأ هوش یعنی هنر نویسندگی یا نویسندگی هنری که پایه ی آن بر روشن و روان نوشتن استوار است، می رساند.
این اثر با همه ی روشنی و روشنگری که دارد، بیشتر به کار آموزگاران، دبیران و حتی مدرسان دانشگاه می آید؛ زیرا سطح علمی، پژوهشی و آموزشی آن بالاست.
بعضی نویسندگان نوقلم، فکر می کنند که ساده نگاری، همان ساده انگاری است که درست نیست. اگر ما روشن بیندیشیم، روشن هم می نویسیم. در قرن چهارم و پنجم هجری، نویسندگان ما ساده و زودیاب می نوشتند، ولی از قرن ششم و هفتم به بعد، هنر نویسندگی را در بغرنج نویسی و کاربرد افراطی آرایه های ادبی، جست وجو می کردند. سعدی چه در «گلستان»، چه در مجالس، یک استثنای منحصر به فرد است.
اگر زبان پژوهان بر این باورند که زبان، پدیده ای زنده و زایاست، پس بی راه نخواهد بود اگر ما نیز بر این باور باشیم که هر یک از عناصر سازه ای و اندامگانی زبان نیز، همچون واژگان، بوی و خوی و رنگ و رویی داشته باشند. واژگان برای خود "آن" و "جان" و رسم و نشانی دارند، برخی طرب ناک و آتش انگیزند و برخی بوی ناک و شرخیز.
به همین روی، آن چه در زنگ نوشتن در مدارس باید رخ دهد؛ آموزش، تقویت و پرورش توانایی خوب دیدن، خوب گوش دادن، خوب بوی بردن، خوب حس کردن، درست اندیشیدن، فکر را در چهارچوب و قفس واژگان و عبارت زبان در کشیدن، تبدیل گفتار به نوشتار و سرانجام تولید نوشته ی به هنجار است. به بیان دیگر، راه رسیدن به مهارت خوب نوشتن، سه شاخه و نه گام دارد. این شاخه ها و گام ها، نردبان بیست و هفت سطحی را پیش روی فراگیران و آموزش دهندگان پدیدار می سازد. پس از پیمودن این نردبان، فربه سازی ذهن و زبان، تربیت چشم، گوش، حس و هوش در ایجاد توانایی و مهارت نویسندگی بسیار کارا و اثرگذار هستند.
«زاویه ی دید»، داستان ها را به آثاری جدید تبدیل می کند و نشان می دهد ما به جای نیاز داشتن به مجموعه ای جدید از رویدادها، فقط به شیوه ای جدید برای نگاه کردن به آن ها نیاز داریم.
نوشتن یک داستان، مانند ساختن یک خانه است: ممکن است تمام ابزار و ایده های مورد نیاز را در اختیار داشته باشید، اما اگر پِی و و بنیان اثر محکم نباشد، حتی زیباترین سازه ها نیز دوامی نخواهند داشت.
کاراکترهایی پیچیده که وجهی تاریک در وجود آن ها به چشم می خورد
در این مطلب به چهار نوع اصلی در سبک های نگارش می پردازیم و همچنین، شیوه ی استفاده از آن ها را مرور می کنیم.
وقتی در حال نوشتن یک داستان هستید، باید تصمیم بگیرید که راوی قصه چه کسی است و داستان را برای چه کسانی تعریف می کند
هدف اصلی برای اغلب داستان سرایان این است که کاری کنند مخاطبین، داستان آن ها را کامل بخوانند
این کتاب سرشار از ترکیببندیهای ادبی، واژههای دلنشین و عبارات خوش آهنگ است. اگر به نویسندگی علاقمند باشید با چرایی نوشتن و موانع نوشتن آشنا شده، سر ذوق میایید و قلم و کاغذ را رها نمیکنید. البته با تمرین کلمه برداری از این کتاب هم میتوان دایره واژگان خود را افزایش داد. نوشتن تفسیری از بودن، خود گونهای زیستن و امتداد بخشیدن به آن است.