1. خانه
  2. /
  3. کتاب ساقه بامبو

کتاب ساقه بامبو

4.33 از 3 رأی

کتاب ساقه بامبو

The Bamboo Stalk
مترجم:
انتشارات: نیلوفر
ناموجود
285000
معرفی کتاب ساقه بامبو
در طول ساخت ورزشگاه‌های جام جهانی 2022 قطر، حداقل روزی یک کارگر بر اثر حوادث کاری کشته شده‌اند! طبق آمار سازمان عفو بین‌الملل تا سال 2021 بیش از 6000 کارگر نپالی، فیلپینی و ... در حین ساخت استادیوم‌هایی جان‌شان را ازدست داده‌اند که قرار است لحظه‌های سرخوشی و اندوه مردمان بسیاری از سرتاسر جهان را به ارمغان آورند. ماجرای مرگ این کارگران یکی از نمودهای عینی و بسیار روشن وضعیت کارگری در کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس است، درحالی‌که ماجراهای کارگری در این کشورها خیلی پیش‌از آغاز پروژه‌های جام جهانی وجود داشته و ابعادش بسیار گسترده‌تر است. ثروت و رفاه عمومی مردم کشورهای امارات متحده‌ی عربی، قطر، عمان، بحرین، عربستان و کویت، به‌کارگیری زنان و مردان و کودکانی از جنوب شرق آسیا را موجب شده که برای مشکارهای خدماتی گوناگون در خانه‌ها و اماکن دیگر، شبانه‌روز و در بدترین شرایط زیستی و رفاهی کار و زندگی می‌کنند، فقط به این دلیل که در کشور خودشان از همین حداقل‌ها هم محرومند. کتاب «ساقه‌ی بامبو» روایت زندگی یکی از این کارگران مهاجر است. جوزفین، دختری اهل فیلیپین برای گریز از فقر به کویت آمده و در خانه‌ای کار می‌کند. در آن‌ خانه است که درگیر عشقی با پسر خانواده‌ی کویتی می‌شود، پسری که در ابتدا سرشار از شور و شیدایی و میل به تغییر مناسبات فرهنگی خانواده و کشورش است. سعود السنعوسی در این رمان پر از جزئیات که حامل نشانه‌هایی دقیق و درست از شاخصه‌های زیستی و فرهنگی کویت و فیلیپین است، به برساخت‌های اجتماعی‌ای حمله کرده که تا پیش‌از‌این به دلیل رفاه مردم کشورش، هیچ‌گاه دیده و روایت نشده است. ساقه‌ی بامبو، وضعیت تراژیکی را روایت کرده که برآمده از نابسامانی و نابرابری اقتصادی چنبره زده بر جهان امروز است و سرنوشت‌های ازپیش ویران‌شده‌ای را بر آدم‌ها تحمیل می‌کند. ساقه‌ی بامبو، نمایش له‌شدگی مردمانی‌ست که در عشق مفری برای نجات و زندگی بهتر می‌بینند و برابر فرهنگ پیشامدرن پیچیده‌شده در زرورق مدرنیزاسیون، شکست‌خورده و ازدست‌شده، مجبور به رجعت به زادگاه فلاکتشان می‌شوند و در آن‌جاست که فرزند ثمره‌ی آن عشق به‌فنا رفته، حال باید با هویت دوگانه‌اش زندگی سرشار از خفّت و وحشت را از سر بگذراند. تضاد شدید میان این یا آن بودن که در نام کوچک فیلیپینی و نام خانوادگی عربی قهرمان «ساقه‌ی بامبو» هویداست، بر تضادهای طبقاتی در منظری اقتصادی و سویه‌های نژادی و قومی در منظری فرهنگی و سیاسی اشاره دارد که با ریزبینی و شناخت عمیق نویسنده از هر دو فرهنگ، به نقدی بی‌مهابا از فرهنگ غالب منجر شده و رمانی کوبنده و رادیکال را به ثمر نشانده‌است.
درباره سعود السنعوسی
درباره سعود السنعوسی
سعود السنعوسی در ۱۹۸۱ م در کویت به دنیا آمد. او از اعضای انجمن نویسندگان و عضو کانون روزنامه نگاران کویت است. در کنار اسماعیل فهد اسماعیل و لیلی عثمان از معدود نویسندگان کشور کویت است که در عرصه رمان نویسی عربی به جایگاه درخور توجهی دست یافته است.
ویژگی های کتاب ساقه بامبو
  • برنده ی جایزه ی بوکر عربی سال 2013
  • برنده جایزه ی بین المللی ادبیات داستانی عرب سال 2013
نکوداشت های کتاب ساقه بامبو

من از همان فصل اول مجذوب شدم. ما به چنین ادبیاتی نیاز داریم. السنعوسی صدای مهم ادبی در حال ظهور است.

Susan Abulhawa

السنعوسی صدای وجدان است.

Independent

رمان ساقه ی بامبو با داشتن قهرمان جوانش که از پدر کویتی و مادر فیلیپینی زاده شده است، اثری جسورانه به شمار می آید که پدیده ی کارگری مهاجران را در کشورهای حوزه ی خلیج فارس با نگرشی موضوعی بررسی می کند. رمانی است ژرف، با پیرنگی محکم که به طرح پرسش هویت در این کشورها می پردازد.

بیانیه‌ی هیات داوران
قسمت هایی از کتاب ساقه بامبو

مادرم در حالی به این کشور پا گذاشت که در مورد فرهنگ آن هیچ چیز نمی دانست. مردم اینجا مثل مردم آنجا نیستند، چهره ها، فرم سیما و زبان، حتی نگاه ها معانی دیگری داشتند که او از آن ها بی خبر بود. طبیعت اینجا با طبیعت آنجا به کلی متفاوت بود، جز اینکه اینجا هم به هنگام روز آفتاب می تابید و شب هنگام ماه در آسمان ظاهر می شد. حتی خورشید، مادرم میگوید: «اوایل شک داشتم که همان خورشیدی باشد که میشناختم.»

غیر از این باور، او هر اتفاقی، هر چند ساده و بی اهمیت را به چشم نشانه ای می دید که نباید نسبت به آن بی تفاوت بود. در حالی که من، مادرم، و خاله آیدایم در اتاق کوچک نشیمن در خانه مان در آنجا بودیم، مادر می گوید: «نمی دانم این زن چطور زندگی می کرد در حالی که هر حادثه و اتفاقی را زیر نظر داشت. یک روز با دخترهایش به مجلس عروسی ای دعوت شده بودند، بعد از نیم ساعت از رفتنشان به خانه برگشتند، و به او گفتم: مجلس خیلی زود تمام شد... خانم!

نظر کاربران در مورد "کتاب ساقه بامبو"
5 نظر تا این لحظه ثبت شده است

این کتاب نثر بسیار روان و داستان جذابی داره. درون مایه و سبک نوشتاری مشابه کتاب در جستجوی خوشبختی کریس گاردنر هست و اگر اون کتاب رو دوست داشتین به احتمال زیاد از ساقه بامبو هم خوشتون میاد :) به شخصه به ادبیات عرب اعتماد نداشتم ولی با خوندن این کتاب کاملا نظرم عوض شد. از جمله کتاب هایی هست که یک نفس میخونین تا آخر

1403/06/10 | توسطزهرا آقایاری
0
|

کتاب ساقه بامبو به قلم سعود السنعوسی رمانی تحسین‌شده است. سعود السنعوسی رمان‌نویس و خبرنگار عرب‌زبان کویتی‌تبار است. کتاب ساقه بامبو پرافتخار‌ترین کتاب اوست. این کتاب برای اولین بار در سال 2013 به چاپ رسید و به‌سرعت به یکی از پرفروش‌ترین رمان‌های سال تبدیل شد. این کتاب در ژانر روانشناختی نوشته شده است و معضلات اجتماعی و روانی کارگران کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس و خانواده‌شان را بررسی می‌کند. در چند سال اخیر، تعداد کارگرانی که از کشورهای فقیر به امید درآمد بالاتر و زندگی بهتر به کشورهای عرب‌نشین مهاجرت می‌کنند، افزایش یافته است. تاکنون توجه زیادی به شرایط زندگی این کارگران نشده است و السنعوسی در این کتاب سعی کرده توجهات را به این قشر از جامعه جلب کند.

1401/07/06 | توسطسروش کاکاوند
7
|
پاسخ ها

میرزا بنویس هستی

1402/05/17|توسطکاربر سایت
0

ادبیات عرب رو خیلی دوست دارم

1401/06/13 | توسطImfarza
2
|

کم نظیر و درگیر کننده....پیشنهاد میکنم بخونید

1400/10/06 | توسطامیر حسین دردشتی
1
|

فکر میکنم اولین کتاب داستانیه که از ادبیات عرب میخونم، کتاب درباره پسری به اسم هوزیه است که از مادری فیلیپینی و پدری کویتیه که الان مجبوره در کنار مادرش زندگی کنه و مادری که منتظره پدر هوزیه اون رو به کویت ببره. داستان درباره‌ی هویته، مسئله ای که کمتر بهش توجه شده و کتاب خط داستانی جالبی داره و نویسنده نگاه انتقادیش رو نسبت به مسائل خرافی که در کشورش رواج داره رو هم بیان می‌کند.

1399/05/09 | توسطمهرناز ایرانپور
12
|