"هفتاد سال عاشقانه" اثری است گرانبها از "محمد مختاری" که در آن ذهنیت غنایی معاصر را با گزینش اشعاری که از شروع قرن چهارده هجری شمسی تا هفتمین دهه از آن سروده شدند، مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. "محمد مختاری" در "هفتاد سال عاشقانه"، ابتدا از روش گزینش اشعار این کتاب می گوید؛ او سه رکن اصلی را در این گزینش مورد توجه قرار داده که یکی حد پذیرش عمومی، دیگری قدرت شعر در ارائه ی خود به عنوان نماینده ی شاعر و آخری رای شخصی گردآورنده بوده است. وی پس از آن به بررسی ذهنیت غنایی پرداخته و در این راستا مفاهیمی همچون درک وحدت، تجزیه و دوگانگی، عشق، گرایش های قدیمی، عناصر مختلفی نظیر خواهش تن در شعر فرخی، شور عشق در منظومه ی ویس و رامین، گرایش میانه در اشعار سعدی، عشق روح در اشعار مولانا، انواع عشق اعم از عشق افلاطونی، عشق محض، عشق – شهادت، عشق طبیعی و اشراق را مورد بررسی قرار می دهد.
نویسنده همچنین گرایش عاشقانه ی نو را در "هفتاد سال عاشقانه" زیر ذره بین می برد و علاوه بر شعر رمانتیک، مسائلی همچون رویا، طبیعت و ناخودآگاه را نیز تشریح می کند. در ادامه او به انواع رمانتیسم ایرانی اعم از فردی – عاشقانه و اجتماعی – انقلابی، پرداخته و شعر اروتیک را در بستر رمانتیک، معرفت جسم و مغازله های باب روز بررسی نموده است.
بخش گزینه ی شعر در کتاب "هفتاد سال عاشقانه" از "محمد مختاری" به تفکیک شعرا، آثاری چند از هر یک از آن ها را در برگرفته و این اشعار علاوه بر این که خواننده را با این شاعران و شعرهایشان آشنا می کنند، یک گنجینه ی تاریخی ارزشمند از آثار عاشقانه ی ایرانی نیز به حساب می آیند.
کتاب هفتاد سال عاشقانه