1. خانه
  2. /
  3. کتاب شب (دو جلدی)

کتاب شب (دو جلدی)

5 از 1 رأی

کتاب شب (دو جلدی)

The Night
انتشارات: نشر نظر
ناموجود
360000
معرفی کتاب شب (دو جلدی)
چه رازی در شب و سودازدگی شبانه وجود دارد که این چنین روح را مسحور و شیفته ی خود می کند؟ چه چیز در تاریکی شب هویدا می شود که نور را یارای مقابله با آن نیست؟ شب، جادوگر قهار سلطه جو، هر بار با طلسم ماه و ستاره، خواب را از چشم یک نفر می رباید و او را مجنون و مفتون، راهی سفر در دل سیاه و تاریک خود می کند. این شیفتگی و سفر درونی، گاه بر جان قلم می پیچد و آن را به ذهن جادو شده پیوند می زند تا اثری بیافریند که با آن قدرت و شکوه خود را به جهان بنمایاند. آری، شب، خود را این چنین معرفی می کند.
در ادبیات پارسی هم طلسم سودازدگی شب بر قلم بسیاری از نویسندگان و شاعران، همچون صاعقه فرود آمده و آنان را چنان که دلباخته ای به وصف معشوق خود بنشیند، به خدمت خود درآورده است. این اشعار و نوشته ها به صورت پراکنده در آثار مختلف ادبیان این سرزمین به چشم می خورد اما عباس کیارستمی، هنرمند شریف و فقید ایرانی، ردپای مخلوق شب را در آثار فاخر و برجسته ی پارسی دنبال کرده و این مخلوق چموش را در دو مجلد وزین، به دام انداخته است. او طی سه سالی که به مطالعه و انتخاب این اشعار گذرانیده، موفق شده قریب به هفتصد شعر پارسی کهن و معاصر با مضمون شب را در دو مجلد مجزا برگزیند که اشعار کهن و کلاسیک با عنوان شب عاشقان بی دل و اشعار معاصر پارسی با عنوان شب ندارد سر خواب با همکاری انتشارات نظر به عرصه ی چاپ رسیده و در اختیار دوست داران شب و شعر قرار گرفته اند.
درباره عباس کیارستمی
درباره عباس کیارستمی
عبّاس کیارستمی (زاده ۱ تیر ۱۳۱۹ تهران – درگذشته ۱۴ تیر ۱۳۹۵ پاریس) کارگردان، فیلمنامه‌نویس، تدوین‌گر، عکاس، تهیه‌کننده، گرافیست و کارگردان هنری بین‌المللی، همچنین نویسنده و نقاش ایرانی بود. او فیلم‌سازی تأثیرگذار در سینمای جهان به‌شمار می‌آید، و آثار وی با استقبال فراوان ناقدان، داوران، کارگردانان، فستیوال‌ها و بنیادهای فرهنگی و هنری جهان روبه‌رو شده‌است.

کیارستمی از سال ۱۹۷۰ میلادی در کارِ سینما شروع به فعالیت کرد و بیش از ۴۰ فیلم سینمایی، کوتاه و مستند ساخت. از مهم‌ترین کارهایش می‌توان به: سه‌گانه کوکر، کلوزآپ (۱۹۹۰)، طعم گیلاس (۱۹۹۷)، و باد ما را خواهد برد (۱۹۹۹) اشاره کرد. او در دوره پایانی کارش به فیلم‌سازی بیرون از ایران روی آورد که حاصلش فیلم‌هایی مانند کپی برابر اصل (۲۰۱۰) و مثل یک عاشق (۲۰۱۲) بود.

کیارستمی علاوه بر سینما در کارهای دیگر هنری از جمله شعر، عکاسی،چیدمان،موسیقی،طراحی گرافیک، طراحی و نقاشی نیز فعال بود. او را باید در زمرهٔ سینماگران موسوم به موج نوی سینما در ایران و همتای سهراب شهیدثالث و پرویز کیمیاوی به‌شمار آورد. سادگی،استفاده از کودکان به عنوان نقش اول و قهرمان داستان، سبک مستندگونه، بهره‌گیری از فضاهای روستایی، حذف کارگردان، شاعرانگی و نیز مکالمهٔ شخصیت‌ها در سواری برخی از ویژگی‌های فیلم‌های کیارستمی است.

کیارستمی برنده چندین جایزهٔ بزرگ سینمایی است. وی پنج بار نامزد جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن شد و در سال ۱۹۹۷ در پنجاهمین دورهٔ جشنواره فیلم کن برای فیلم طعم گیلاس این جایزه را گرفت.وی در جشنواره‌های متعدد معتبر فیلم جهان به عنوان داور حضور داشته‌است و با ۴ دوره داوری در جشنواره فیلم کن در سال‌های ۱۹۹۳، ۲۰۰۲، ۲۰۰۵ و ۲۰۱۴ در میان هنرمندان ایرانی پیشتاز است. وی همچنین با دریافت ۳۲ دست‌آورد شخصی، پرافتخارترین هنرمند ایران به‌شمار می‌رود.او تنها کسی است که ۲ بار جایزه ویژه هیئت داوران را از جشنواره فیلم فجر دریافت کرده‌است و از این نظر رکورددار است.

قسمت هایی از کتاب شب (دو جلدی)

شب عاشقان بی دل چه شبی دراز باشد/ تو بیا کز اول شب در صبح باز باشد/ عجبست اگر توانم که سفر کنم ز دستت/ به کجا رود کبوتر که اسیر باز باشد/ ز محبتت نخواهم که نظر کنم به رویت/ که محب صادق آنست که پاکباز باشد/ به کرشمه عنایت نگهی به سوی ما کن/ که دعای دردمندان ز سر نیاز باشد/ سخنی که نیست طاقت که ز خویشتن بپوشم/ به کدام دوست گویم که محل راز باشد/ چه نماز باشد آن را که تو در خیال باشی/ تو صنم نمی گذاری که مرا نماز باشد/ نه چنین حساب کردم چو تو دوست می گرفتم/ که ثنا و حمد گوییم و جفا و ناز باشد/ دگرش چو بازبینی غم دل مگوی سعدی/ که شب وصال کوتاه و سخن دراز باشد/ قدمی که برگرفتی به وفا و عهد یاران/ اگر از بلا بترسی قدم مجاز باشد.

شب ندارد سر خواب./ می دود در رگ باغ/ باد، با آتش تیزابش، فریادکشان./ پنجه می ساید بر شیشه ی در/ شاخ یک پیچک خشک/ از هراسی که ز جایش نرباید توفان./ من ندارم سر یأس/ با امیدی که مرا حوصله داد./ باد بگذار بپیچد با شب/ بید بگذار برقصد با باد./ گل کو می آید/ گل کو می آید خنده به لب./ گل کو می آید، می دانم،/ با همه خیرگی باد/ که می اندازد/ پنجه در دامانش/ روی باریکه ی راه ویران،/ گل کو می آید/ با همه دشمنی این شب سرد/ که خط بیخود این جاده را/ می کند زیر عبایش پنهان./ شب ندارد سر خواب،/ شاخ مأیوس یکی پیچک خشک/ پنجه بر شیشه ی در می ساید./ من ندارم سر یأس،/ زیر بی حوصلگی های شب، از دورادور/ ضرب آهسته ی پاهای کسی می آید.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب شب (دو جلدی)" ثبت می‌کند