"نگره فیگوراتیو در نقاشی معاصر ایران" اثری است به کوشش "مسلم خضری" که به دو بخش تقسیم شده است. نخستین قسمت کتاب از پیشگفتار و همچنین شش جستار از "بهرنگ پورحسینی"، "مجید اخگر"، "آیدین آغداشلو"، "ایمان افسریان"، "روئین پاکباز" و "محمدرضا یگانهدوست" تشکیل شده که مجموعا در بیش از 70 صفحه در اختیار مخاطب قرار گرفته است.
بخش دوم 59 نقاش ایرانی را معرفی میکند و مختص هنرمندانی است که از اولین نسل نقاشان معاصر (اولین فارغ التحصیلان دانشکدهی هنرهای زیبا در دههی سی شمسی) تا هنرمندانی که آثار خود را تا اوایل دهه 1990 عرضه نمودند، را شامل میشوند.
هر یک از هنرمندان نقاشی معاصر ایران با بیوگرافی مختصری معرفی می شوند. "هدا اربابی" رویکردهای غالب زیباشناختی، سبکشناختی و مضمونی آرتیست و همچنین متدولوژی های تثبیت شدهاش را به صورت مختصر و کوتاه بیان می کند. از نظر وضوح گفتار، دقت در وصف و وسواس در انتخاب کلمات و تفسیرها، این نوع نوشتار هنری می تواند به عنوان الگویی در عرصهی مد نظر به حساب بیاید. مجموعهای از آثار برگزیدهی هر هنرمند علاوه بر متن، در کتاب "نگره فیگوراتیو در نقاشی معاصر ایران" منتشر شده است.
انتخاب این 59 هنرمند بر اساس نظرسنجی گروهی از مشاورین، مولفین و گروههای سیاست گذار، الزامات سیاسی اجتماعی در ایران و محدودیت های انتشار به دلیل کنترل حجم کتاب انجام شده است. انتشار لیست هنرمندان انتخاب شده در کتاب "نگره فیگوراتیو در نقاشی معاصر ایران" واکنشهای زیادی را برانگیخت و بحثهای داغی را در محافل هنری شکل داد. این کتاب مسالهی معیار انتخاب بهترین یا معتبرترین نامزدها را دوباره میان اهالی هنر مطرح ساخت که خود مخاطب را به مطالعهی اثر و قضاوت براساس دستگاه منطق و استدلال خود تشویق میکند.
کتاب نگره فیگوراتیو در نقاشی معاصر ایران