کتاب مجالس عارفان

Majales-e Arefan
بیست و دو مجلس نویافته از ابوسعید ابوالخیر ، خواجه یوسف همدانی و عارفی ناشناخته
کد کتاب : 23989
شابک : 978-6001050954‏
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 315
سال انتشار شمسی : 1399
نوع جلد : جلد سخت
سری چاپ : 2
زودترین زمان ارسال : 11 آذر

معرفی کتاب مجالس عارفان اثر اکبر راشدی نیا

فرهنگ و ادبیات گذشتۀ ما مرهون آثار برجای مانده از عارفان و فیلسوفان و دیگر عالمانی است که در طول بیش از ده قرن به رشتۀ تحریر درآمده است و آنچه از این آثار به دست ما رسیده است، نسبت به کل آن بسیار ناچیز است. «مجالس عارفان» بخش اندکی از گنجینۀ ادب و معرفت پارسی است که تاکنون به دلیل فهرست‌نویسی نادرست برای ما ناشناخته بوده است. این مجالس در جنگی به شماره 1300 در کتابخانۀ منطقه‌ای قونیه نگهداری می‌شود که دربردارندۀ ده‌ها رساله و مکتوب بزرگ و کوچک است و در فهرست کتابخانه تنها با عنوان «رسالة فی التصوف» معرفی شده است.

این کتاب یکی از کهن‌ترین و لطیف‌ترین متون ادبیات پارسی است که از یک‌سو ما را در شناخت بهتر ادبیات و فرهنگ ایران اسلامی یاری می‌رساند و از سوی دیگر با دغدغه‌ها و آموزه‌های معرفتی و طریقتی بزرگانی چون ابوسعید ابوالخیر و خواجه یوسف همدانی آشنا می‌سازد که پیش از این ما آنها را بیشتر از زبان دیگران شناخته بودیم.

ابوسعید ابوالخیر روز یکشنبه اول ماه محرم سال 357 در میهنه به دنیا آمد و در روز پنج‌شنبه چهارم شعبان سال 440 در همان‌جا درگذشت. آوازۀ شیخ در زمان حیاتش از شرق به غرب همه جا را فرا گرفت. مجالس ابوسعید بارزترین وجهۀ ارتباطی او با دیگران بود، گو اینکه اولین مواجهۀ بیشتر مدرمان زمان ابوسعید نیز با وی از راه همین مجالس بوده است.

کتاب مجالس عارفان

دسته بندی های کتاب مجالس عارفان
قسمت هایی از کتاب مجالس عارفان (لذت متن)
بخش نخست از نسخۀ حاضر رساله ای است دربردارندۀ مجالسی است که در آن هیچ اشاره ای به صاحب مجالس نشده است و ظاهرا علت آن، افتادگی آغاز رساله است. این رساله تقریبا از اواسط مجلس دوم شروع شده و به مجلس هشتم ختم می شود. البته در مجلس هشتم نیز بخشی از متن افتاده که کاملا مشخص نیست این افتادگی بخشی از مجلس هشتم می باشد یا مجالس دیگری وجود داشته که به مرور زمان از بین رفته است. با اینکه در رساله نشانی از نام صاحب مجالس وجود ندارد اما با توجه به ادبیات و ساختار جملات این مجالس و حقایق و لطایفی که در آنها ذکر شده است می توان گفت که این مجالس توسط یکی از مشایخ عرفان و تصوف در سده های پنجم و ششم ایراد شده است. ادبیات و محتوای این مجالس شباهت های زیادی با آثاری همچون کشف الاسرار میبدی و روح الارواح دارد و شواهد متعددی وجود دارد که مولف کتاب روح الارواح را با این مجالس مرتبط می سازد؛ شواهدی همچون: وجود حکایاتی که افزون بر محتوا در عبارات نیز یکسان هستند، استفاده از لغات و تعابیر مشترک، ترجمۀ یکسان عبارات عربی، انشای هر دو اثر در قرن پنجم و ششم.