1. خانه
  2. /
  3. کتاب تاریخمندی اندیشه ی اسلامی

کتاب تاریخمندی اندیشه ی اسلامی

نویسنده: محمد آرگون
3.1 از 1 رأی

کتاب تاریخمندی اندیشه ی اسلامی

The Unthought in Contemporary Islamic Thought
انتشارات: نگاه معاصر
٪15
120000
102000
معرفی کتاب تاریخمندی اندیشه ی اسلامی
روش محمد ارکون پایه اصلی پروژه نقدی او را پیکردهی میکند به نحوی که امکان جدایی روش او از اهداف مطلوبش وجود ندارد. سکنی گزیدن در غرب به آشنایی و بهره بردن از پیشرفت های علمی که دانشمندان در بررسی چند جانبه تاریخ به آن رسیدند منجر شد کما اینکه زندگی در محیطی سکولار از سال ۱۹۶۱ هم اینکه او را از تکفیر و طرد و اتهامات پوچ به دور ساخت و هم به او امکان داد که موضع گیری مسئولانه ای در مقابل مشکل شناخت و آزادی ،معرفت اتخاذ کند. نوشته های ارکون از روشهای ویژه دانش ،مدرن تاریخ روانشناسی اجتماعی و تاریخی زبان شناسی جامعه شناسی و سایر علوم اجتماعی و انسانی سرشار است این عامل درک اندیشه ارکون را سخت گردانیده است. مشکل فهم آثار ارکون به علت وفور اصطلاحات مدرن علوم انسانی و اجتماعی به کار رفته در کتابهایش است کما اینکه به کارگیری مفاهیم و مقولات تازه و به ویژه روشهایی که در پیگیری موضوعات دنبال می کند پیچیدگی آنها را دوچندان کرده است هاشم صالح در جایی میگوید: اگر خواننده با دو کتاب کلمات و اشیا و دیرینه شناسی معرفت «میشل فوکو آشنا نباشد نمیتواند به درک اندیشه ارکون نائل آید. اما خود ادامه میدهد که اگر خواننده از همه آثار فوکو آگاه باشد باز هم نخواهد توانست اندیشه ارکون را دریابد در چنین حالتی او باید بر دامنه حساسیت معرفت شناسی خود بیفزاید و از یافته های مهم زبان شناسی تاریخ نویسی نو مکتب آنال فرانسه انسان شناسی دینی و علم ادیان تطبیقی بهره ببرد، مفهوم این سخن این است که خواننده باید با کل علوم انسانی که غرب زادگاه آن بود و هویت آن را تشکیل می دهد آشنا باشد.
درباره محمد آرگون
درباره محمد آرگون
محمد ارکون(Mohammed Arkoun)) (زادهٔ ۱ فوریه ۱۹۲۸ در بنی ینی – درگذشتهٔ ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۰ در پاریس) از بزرگترین اسلام‌شناسان فرانسه و استاد ممتاز دانشگاه سوربن و از اندیشمندان اسلامی بود. او از طرفداران نوین‌گرایی و انسان‌گرایی اسلامی بود. وی خود را ناقد رادیکالِ سنت اسلامی، ایدئولوژی اسلامی و گفتارِ خاورشناختی سنتی تعریف می‌کرد.
طرح فکری او در رویکرد به اسلام که عبارت بود از تاریخ‌مند دیدن همهٔ متن‌ها و گفتارها و نهادن همهٔ رخدادها در سیاق تاریخی و واسازی دوگانه‌ها و براندازی آن‌ها بیش از طرح‌های دیگر در این باره انقلابی به نظر می‌رسد. او می‌کوشید سنت، متون و تاریخ اسلام را از چشم اندیشمندان رادیکال دوران خود از جمله لوسین فور، فرنان برودل، ژاک لاکان، میشل فوکو، ژاک دریدا، پیر بوردیو، ژاک گودی، کورنولیوس کاستوریادیس و رنه ژرار بخواند. از همین رو بود که آثار او برای خوانندگان عام مسلمان غریب می‌آمد.
ارکون در زمانه‌ای پژوهش دربارهٔ اسلام را آغاز کرد که اسلام‌شناسی در دانشگاه‌های غربی بیشتر در انحصار رشتهٔ اسلام‌شناسی/خاورشناسی سنتی بود. ارکون مطالعات و تحقیقات فیلولوژیک اسلام‌شناسان را بسیار ارج می‌نهاد، اما باور داشت که اسلام‌شناسی نباید در مرزهای زبان‌شناسی تاریخی بایستد. او روش خاورشناسان را از این رو نقد می‌کرد که با اسلام و تاریخ آن برخوردی اروپا محورانه دارند و روش‌هایی را که در مطالعهٔ جوامع غربی و متون یهودی و مسیحی به کار می‌گیرند در پژوهش اسلام کنار می‌گذارند؛ گویی اسلام، متون و جوامع اسلامی تافته‌ای جدا بافته‌اند. او می‌اندیشید روش‌شناسی علوم انسانی، هرمنوتیک و زبان‌شناسی جدید همه باید در مطالعهٔ اسلام اجرا شوند. از این رو، نقد او از خاورشناسی کاملاً متفاوت از نقد ادوارد سعید، از آن بود. ارکون نمی‌کوشید از اسلام هویتی متفاوت از ادیان دیگر بسازد. او خواهان مشارکت مسلمانان در چیزی بود که به باور او عقلانیتی جهانی بود؛ عقلانیتی که به پیروان ادیان گوناگون رخصت می‌دهد بر پایهٔ معیارهایی که به باور او علمی بود، با یکدیگر گفتگو کنند و همدیگر را به شکلی تفاهمی بشناسند.
مقالات مرتبط با کتاب تاریخمندی اندیشه ی اسلامی
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب تاریخمندی اندیشه ی اسلامی" ثبت می‌کند