«خانهی پزشک» رمانی نوشتۀ آن بیتی نویسندۀ مطرح امریکایی، در سال ۲۰۰۲ منتشر شده است. او در زمینۀ داستان کوتاه، رمان و حتی ادبیات کودک آثار متعددی دارد. او تاکنون چندین جایزه ادبی نیز کسب کرده است. آن بیتی معمولا در آثارش به زندگی آدمهایی میپردازد که منفعل و سرد هستند و توانایی خلاص شدن از شر گذشته و مشکلاتشان را ندارند. بسیاری از منتقدان ادبی نثر ساده و سبک موجز این نویسنده را یادآور همینگوی میدانند. آن بیتی از جملههای کوتاه و ساده استفاده میکند. اما این ظاهر ماجراست. جهان همینگوی جهانی مردانه است و جهان آن بیتی جهانی زنانه. او مشکلات زنان را بهتر درک میکند و در آثارش بازتاب میدهد. شخصیت اصلی رمان «خانهی پزشک» هم زنی الکلی است. در گذشتۀ این زن برادری وجود دارد با ویژگیهای روانی و رفتاری خاص و پدری که نقش عمدهای در گذشتۀ این زن دارد.
داستان در سه بخش روایت میشود و راوی هر بخش یکی از اعضای خانواده است. خواهر و برادر از پدر آزارگر و مادر الکلی خودشان و تحمل چنین شرایطی میگویند. آنها هنوز و در زندگی فعلیشان نیز گرفتار گذشته هستند. در هر بخش از روایت، خواننده علاوه بر درکی که از راوی به دست میآورد، شناختی هم از سه شخصیت دیگر پیدا میکند. کمبودها، ترسها و پریشانیهای این شخصیتها که ریشه در کودکی آنها دارد در این سه بخش راویت میشود. در این بخشها ما روایت سه نسل را شاهد هستیم.
نویسنده طوری به عمق و درون شخصیتها نفوذ میکند که گویی داستان را یک روانشناس نوشته است. مادر برای فخرفروشی به دیگران، از وسایل و اسباب اتاق دخترش استفاده میکند و این رفتار تبدیل به ابزاری برای کنترل همهجانبۀ دختر میشود و به تدریج مادر در جزئیترین جنبههای زندگی دختر دخالت میکند. پدر خانواده رفتاری خشن با فرزندانش دارد. نتیجۀ رفتار این پدر و مادر با فرزندانشان، اندرو و نینا، موجب زندگی پریشان و نامتعادل آنها میشود. اندرو به عنوان یک بزرگسال، تبلور شخصیت مردانه را در روابط جنسی متعدد میبیند. نینا نیز تبدیل به آدمی درونگرا میشود که توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران را ندارد. او تا پایان عمر دیگر با مادرش ارتباط عاطفی برقرار نمیکند. نینا ناخودآگاه برای اثبات اینکه همۀ پزشکها مثل پدرش نیستند با یک پزشک ازدواج میکند.
«خانهی پزشک» را میتوان در ردۀ رمانهای روانشناسانه قرار داد و اینگونه رمانها علاقمندان خاص خودشان را دارند.
کتاب خانه ی پزشک