1. خانه
  2. /
  3. کتاب سال های بخصوص

کتاب سال های بخصوص

3.7 از 1 رأی

کتاب سال های بخصوص

ناکامی و کامیابی های مستندسازی
Special years
انتشارات: نشر چشمه
٪15
190،000
161،500
معرفی کتاب سال های بخصوص
«سال‌های بخصوص، ناکامی و کامیابی‌های مستندسازی» نوشتۀ ابراهیم مختاری روایت مستندسازی این فیلم‌ساز باتجربه‌ی سینمای مستند در دو بخش دولتی (تلویزیون) و خصوصی در فاصله سال‌های ۱۳۵۴ تا ۱۳۷۹ (دوران فیلم، ویدیو و دیجیتال) است. کتاب شرح تلاش‌های مختاری برای حراست از حرفۀ خود و وفاداری به واقعیت و جستجوی زیبایی‌شناختی برای اجرا و باروری واقعیت در آثاری است که تولید کرده.
مختاری چس از نمایش فیلم‌هایش و روبه‌رو شدن با سوالات مخاطبانش درباره‌ی آن مستند، خاطراتی از زمان تولید تا اتمام و پخش آن مستند را به یاد می‌آورد که بعد از مدتی فراموش می‌شوند. بنابراین شروع به نوشتن این خاطرات می‌کند که از خاطرات فردی و اجتماعی تا زیبایی‌شناسانه و خانوادگی را و... در پیوند با آن مستند دربرمی‌گیرد.این خاطرات در قالب کتاب «سال‌های بخصوص» ارائه شده‌اند.
کتاب به شکل اتوبیوگرافی نوشته شده و نویسنده، مخاطب خود را در مواجهه با فضای مستندسازی و تولید برنامه قرار می‌دهد. اگرچه ابراهیم مختاری مستندساز است اما در این کتاب او تلاش کرده است تا روایتش شکلی داستان‌گو داشته باشد و خواننده در مواجه با این روایت انگار در حال خواندن داستانی جذاب است. ساختار کتاب نوعی جریان سیال ذهن است که تاریخ مستندسازی را به سال ۱۳۹۰ نیز می‌کشاند. در واقع به نوعی بازسازی تاریخ درونی یک دوران یا همان سال‌های بخصوص از طریق خودنگاری است. توصیف مختاری از سال‌های بخصوص همه جانبه است به شکل یک گزارش مردم‌نگاری که حتی تپش قلب راوی و صدای گروپ گروپ پاهایی را که از پلکان خانه مادری بالا می‌رود، نیز ثبت کرده است. او به طور دائم وضعیت موجود مستندسازی را به صورت علت و معلولی با شرایط زیبایی‌شناختی، سیاسی، مدیریتی و نظام تصویری فیلم (از فیلم به ویدیو) و نحوۀ تسلط بر ابزار توضیح می‌دهد.
سال‌های بخصوص مختاری از پاریس شروع می‌شود زمانی که در دوره فوق لیسانس سینما اسم نوشته و به کلاس‌های دانشکده سینمایی پاریس می‌رود. در جریان انقلاب احساس می‌کند جایش در تهران خالی است. او به تهران می‌آید و وارد تلویزیون می‌شود. ورود مختاری به تلویزیون، مصادف با برنامه‌سازی کارمندانی است که یا از رژیم گذشته بد می‌گویند یا حکومت جدید را مشکل‌گشای مشکلات می‌دانند.
خش «سفر صیادی» درونی‌ترین زوایای ذهن مختاری را شکافته است. این بخش نمونه‌ای درخشان از نگارش اتوبیوگرافیک و مطالعه‌ای موردی در احوال خود به صورتی تصویری و در عین حال توصیف تولیدات تلویزیونی در میانۀ دهه شصت است.
«سال‌های بخصوص، ناکامی و کامیابی‌های مستند سازی» کتابی مهم و خواندنی برای علاقمندان به سینمای مستند است؛ یک خودنگاری برای آشنایی با تجربه‌های یک فیلم‌ساز مستند و روایت بخشی از تاریخ سینمای مستند ایران.
درباره ابراهیم مختاری
درباره ابراهیم مختاری
ابراهیم مختاری (زاده ۱۳۲۶ بابل) کارگردان و مستندساز ایرانی است. او عضو هیئت مؤسس انجمن مستندسازان سینمای ایران است و در سال ۱۳۹۳ به عنوان رئیس هیئت مدیره خانه سینما انتخاب شد. ابراهیم مختاری در سی ام آبان ماه سال ۱۳۲۶ در بابل به دنیا آمد. مختاری در سال ۱۳۵۱ از مدرسه عالی تلویزیون و سینما فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۳۵۷ لیسانس خود را از دانشگاه پاریس هشت گرفت. او از سال ۱۳۵۱ کار خود را با نویسندگی و کارگردانی آغاز کرد و به فیلم‌سازی مستند و بعد داستانی روی آورد. در سال ۱۳۷۲ نخستین فیلم سینمایی خود را به نام «زینت» ساخت که در بخش هفتهٔ منتقدان جشنوارهٔ کن سال ۱۹۹۴ به نمایش درآمد.
وی هم‌چنین در فیلم شطرنج باد و مجموعه‌های تلویزیونی دلیران تنگستان (قسمت دهم) و سمک عیار (قسمت هشتم) دستیار کارگردان بود.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب سال های بخصوص" ثبت می‌کند