1. خانه
  2. /
  3. کتاب گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک

کتاب گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک

نویسنده: دنی دیدرو
5 از 1 رأی

کتاب گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک

de la poésie dramatique
٪15
110000
93500
معرفی کتاب گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک
«گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک» اثر دنی دیدرو، متفکر و فیلسوف برجسته عصر روشنگری، یک اثر پیشرو در نظریه نمایشنامه‌نویسی است که به بررسی هدف، ساختار و ابعاد اخلاقی هنر تئاتر می‌پردازد. این مقاله برای نخستین بار در سال 1758 منتشر شد و دیدگاه دیدرو را درباره شکل جدیدی از درام ارائه می‌کند که از محدودیت‌های کلاسیک تراژدی و کمدی فاصله می‌گیرد و مفهوم «درام بورژوا» یا درام خانگی را معرفی می‌سازد. دیدرو با تفکر دقیق خود، تئاتری را می‌طلبد که زندگی واقعی را منعکس کرده و به‌عنوان تجربه‌ای احساسی و درسی اخلاقی برای تماشاگر عمل کند.
در «گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک»، دیدرو به نقد فرمالیسم تئاتر کلاسیک فرانسوی می‌پردازد و آن را سفت و سخت و غیرقابل ربط به تجربیات روزمره مردم عادی می‌داند. او خواستار رویکردی طبیعی‌تر است که شخصیت‌ها و موقعیت‌های روزمره را در بر بگیرد و شکاف بین تئاتر و زندگی را پر کند. طرفداری دیدرو از گفت‌وگوهای واقع‌گرایانه، توسعه شخصیت‌های ظریف و مضامین مرتبط، تغییرات قابل توجهی را در نظریه دراماتیک نشان می‌دهد و بر تئاتری تأکید می‌کند که همدلی و تأمل اخلاقی را القا کند. دیدرو معتقد است که نمایشنامه باید در خدمت هدفی اجتماعی باشد و زندگی مردم عادی را به‌گونه‌ای به تصویر بکشد که هم هویت و هم درون‌نگری را برانگیزد. او بر این باور است که تئاتر می‌تواند حساسیت‌های اخلاقی مخاطبان را پرورش دهد و شفقت، صداقت و مسئولیت اجتماعی را تشویق کند. همچنین، دیدرو اهمیت ایجاد منظره بصری را که زیبایی طبیعی زندگی را به تصویر می‌کشد، مورد تأکید قرار می‌دهد و درباره دکورهای دقیق و لباس‌های معتبر بحث می‌کند تا غوطه‌وری و ارتباط عاطفی مخاطب با داستان را تقویت کند. دیدرو در «گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک» بر ایده تئاتری تأکید دارد که منعکس‌کننده زندگی واقعی باشد و در خدمت یک هدف اخلاقی عمل کند. او طرفدار جدا شدن از ژانرهای سنتی تراژدی و کمدی برای پذیرش تئاتری است که داستان‌های مردم روزمره را روایت کند و احساسات مخاطب را درگیر نماید. برای دیدرو، درام وسیله‌ای برای همدلی است که درک عمیق‌تری از مبارزات و پیچیدگی‌های اخلاقی بشریت را تقویت می‌کند. او همچنین بر رئالیسم در دیالوگ و شخصیت‌ها تأکید می‌کند و استدلال می‌نماید که بازنمایی اصیل تأثیر عاطفی و طنین نمایش را تقویت می‌کند. دیدرو بر این باور است که درام باید تجربه‌ای غوطه‌ور باشد و با تنظیمات و لباس‌های واقع‌گرایانه، مخاطب را به دنیای شخصیت‌ها منتقل کند. او از طریق این طبیعت‌گرایی، تئاتر را وسیله‌ای برای ترویج فضایل اجتماعی و خوداندیشی می‌داند و هدفش ارتقای درک مخاطب از اخلاق از طریق داستان‌های قابل‌ربط و جذاب است.
«گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک» یک رساله راهگشا است که مسیر تئاتر اروپا را تغییر داد. ایده‌های دنی دیدرو پایه‌گذار درام رئالیستی و روان‌شناختی مدرن بود و از تئاتری حمایت کرد که هم از نظر فکری محرک و هم از نظر احساسی جذاب باشد. دیدگاه او از نمایشنامه به‌عنوان ابزاری برای آموزش اجتماعی و پالایش اخلاقی، تأثیری ماندگار بر توسعه تئاتر غرب گذاشته و "گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک" را به متنی بنیادی در نظریه نمایشنامه تبدیل کرده است. این اثر گواهی بر میراث ماندگار دیدرو به‌عنوان یک اصلاح‌گر در هنر و فرهنگ است.
درباره دنی دیدرو
درباره دنی دیدرو
دنی دیدرو، زاده ی 5 اکتبر 1713 و درگذشته ی 31 جولای 1784، نویسنده، منتقد و فیلسوف فرانسوی بود. او یکی از برجسته ترین شخصیت های عصر روشنگری به حساب می آید.دنی دیدرو در لانگر فرانسه به دنیا آمد. او تحصیلات اولیه ی خود را نزد عالمان فرقه ی یسوعی طی کرد و در همین دوره بود که به مطالعه ی کتاب علاقه مند شد و در این میان آثار کلاسیکی مانند هوراس و هومر نزد او محبوبیتی خاص پیدا کرد. دیدرو در سال 1732 با اخذ درجه ی فوق لیسانس در رشته ی ادبیات و فلسفه از دانشگاه پاریس فارغ التحصیل شد و با این که پدرش، او را به تحصیل در رشته ی پزشکی و حقوق توصیه می کرد، او اکثر وقت خود را صرف مطالعه ی کتاب و تفریحات شبانه می کرد. با توقف حمایت های مالی پدر، دیدرو به ناچار در دفتر کار وکیلی به نام کلمان دوریس مشغول به کار شد و با گذشت دو سال، کار در دفتر وکالت را رها و در یک کتابفروشی کار خود را آغاز کرد. پس از 10 سال زندگی به سبک و سیاق خود در سال 1743 با آنتوانت شامپیون ازدواج کرد و برای تأمین مالی خانواده به ترجمه ی متون ادبی از زبان انگلیسی به فرانسه روی آورد.دیدرو که از اوایل دهه ی 40 به عنوان مترجم کار خود را آغاز کرده بود، در طول این دوران «دیکشنری پزشکی» رابرت جیمز و آثار متنوع دیگری را به زبان فرانسه برگرداند. او در سال 1746 کتابی فلسفی نگاشت که مجموعه ای از کلمات قصار و حکیمانه نیز به شمار می آید. تمام نسخه های این کتاب به واسطه ی عقاید ضدمسیحی آن به دست پارلمان پاریس سوزانده شد. دیدرو در سال 1749 در کتابی با عنوان «نامه یک کور» به طرح پرسشی درباره ی وجود خدا پرداخت و به همین دلیل سه ماه به زندان افتاد. در ژوئن سال 1749 با پر شدن زندان باستیل، او را به زندان دیگر در وینسنس منتقل کردند. او دوستان فیلسوف زیادی داشت که بهترین آن ها ژان ژاک روسو بود که دوستی این دو در سال 1757 پایان یافت. دنی دیدرو در سال 1784 به خاطر ابتلا به بیماری نفخ و ورم در پاریس درگذشت.
مقالات مرتبط با کتاب گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک
نمایشنامه های ضروری برای علاقه مندان به بازیگری
نمایشنامه های ضروری برای علاقه مندان به بازیگری
ادامه مقاله
ژاک قضا و قدری و اربابش: بازی جبر و اختیار
ژاک قضا و قدری و اربابش: بازی جبر و اختیار

«دنی دیدرو» از فیلسوفان تأثیرگذار در عصر روشنگری بود. شخصیتی متفکر که علاوه بر فلسفه، در نقد هنری و نوشتن نیز دستی بر آتش داشت.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب گفتاری پیرامون ادبیات دراماتیک" ثبت می‌کند