«نامه های ایرانی» رمانی طنزآمیز و انتقادی از فیلسوف فرانسوی شارل لوئی دو سکندات، بارون دو مونتسکیو است که نخستین بار در سال 1721 منتشر شد. مونتسکیو با استفاده از نامههای تخیلی میان دو مسافر ایرانی در اروپا، جامعه، سیاست و مذهب اروپایی را با هوشمندی و طنز مورد نقد قرار میدهد. این اثر که بهعنوان نمونهای از ادبیات روشنگری شناخته میشود، نگاه تیزبین و انتقادی مونتسکیو را نسبت به تفاوتهای فرهنگی و فلسفی میان شرق و غرب به نمایش میگذارد.
رمان درباره دو نجیبزاده ایرانی به نامهای اوزبک و ریکا است که برای دیدن اروپا به پاریس سفر میکنند. این دو از طریق نامههایی که به دوستان و خانواده خود در ایران مینویسند، تجربیات و مشاهدات خود را از جامعه فرانسه و فرهنگ اروپا به تصویر میکشند. اوزبک که از راه دور حرمسرای خود را مدیریت میکند، بهمرور از آنچه در پاریس میبیند سرخورده میشود و حتی باورها و ارزشهای شخصیاش را نیز زیر سوال میبرد. تأملات فلسفی و اجتماعی او در کنار مشاهدات سادهلوحانه و طنزآمیز ریکا، روایت چندلایهای را ایجاد میکند که هم در آن نقد اجتماعی و هم بینش فلسفی به چشم میخورد. در نامههای ایرانی، مونتسکیو به موضوعاتی چون نسبیت فرهنگی، نقد سلطنت مطلقه، و آزادی فردی پرداخته است. او از تضادهای فرهنگی میان ایرانیان و اروپاییان برای برجسته کردن نسبیگرایی فرهنگی بهره میبرد و نشان میدهد که بسیاری از باورها و هنجارهای اجتماعی خاص فرهنگها هستند و نمیتوان آنها را حقایق مطلق در نظر گرفت. همچنین، مونتسکیو از دیدگاه اوزبک و ریکا برای نقد قدرت متمرکز و سلطنت مطلقهای استفاده میکند که در آن زمان فرانسه را زیر سلطه خود داشت. علاوه بر این، او با پرداختن به داستان اوزبک و حرمسرایش، به مسئله آزادی و استبداد وارد میشود و نارضایتی همسران اوزبک از اسارت و کنترل را به عنوان نقدی بر ساختارهای استبدادی و مردسالارانه به تصویر میکشد.
«نامههای ایرانی» رمانی جذاب و تفکربرانگیز است که هم به خواننده سرگرمی و هم بینش اجتماعی ارائه میدهد. مونتسکیو با بهرهگیری از دیدگاه بیرونی مسافران ایرانی، خوانندگان را به نقد و ارزیابی مفروضات و هنجارهای اجتماعی خود ترغیب میکند. این اثر همچنان بهعنوان بازتابی از تعصبهای فرهنگی، مفهوم آزادی و مسئله قدرت، مرتبط و معنادار است. مشاهدات اوزبک و ریکا، نگاه طنزآمیز و روشنگرانه مونتسکیو را به پیچیدگی جوامع انسانی و ماهیت بشر نشان میدهد.
کتاب نامه های ایرانی