1. خانه
  2. /
  3. کتاب نامه های ایرانی

کتاب نامه های ایرانی

نویسنده: مونتسکیو
3.9 از 1 رأی

کتاب نامه های ایرانی

Persian Letters
انتشارات: دنیای نو
٪15
479000
407150
معرفی کتاب نامه های ایرانی
«نامه های ایرانی» رمانی طنزآمیز و انتقادی از فیلسوف فرانسوی شارل لوئی دو سکندات، بارون دو مونتسکیو است که نخستین بار در سال 1721 منتشر شد. مونتسکیو با استفاده از نامه‌های تخیلی میان دو مسافر ایرانی در اروپا، جامعه، سیاست و مذهب اروپایی را با هوشمندی و طنز مورد نقد قرار می‌دهد. این اثر که به‌عنوان نمونه‌ای از ادبیات روشنگری شناخته می‌شود، نگاه تیزبین و انتقادی مونتسکیو را نسبت به تفاوت‌های فرهنگی و فلسفی میان شرق و غرب به نمایش می‌گذارد.
رمان درباره دو نجیب‌زاده ایرانی به نام‌های اوزبک و ریکا است که برای دیدن اروپا به پاریس سفر می‌کنند. این دو از طریق نامه‌هایی که به دوستان و خانواده خود در ایران می‌نویسند، تجربیات و مشاهدات خود را از جامعه فرانسه و فرهنگ اروپا به تصویر می‌کشند. اوزبک که از راه دور حرمسرای خود را مدیریت می‌کند، به‌مرور از آنچه در پاریس می‌بیند سرخورده می‌شود و حتی باورها و ارزش‌های شخصی‌اش را نیز زیر سوال می‌برد. تأملات فلسفی و اجتماعی او در کنار مشاهدات ساده‌لوحانه و طنزآمیز ریکا، روایت چندلایه‌ای را ایجاد می‌کند که هم در آن نقد اجتماعی و هم بینش فلسفی به چشم می‌خورد. در نامه‌های ایرانی، مونتسکیو به موضوعاتی چون نسبیت فرهنگی، نقد سلطنت مطلقه، و آزادی فردی پرداخته است. او از تضادهای فرهنگی میان ایرانیان و اروپاییان برای برجسته کردن نسبی‌گرایی فرهنگی بهره می‌برد و نشان می‌دهد که بسیاری از باورها و هنجارهای اجتماعی خاص فرهنگ‌ها هستند و نمی‌توان آن‌ها را حقایق مطلق در نظر گرفت. همچنین، مونتسکیو از دیدگاه اوزبک و ریکا برای نقد قدرت متمرکز و سلطنت مطلقه‌ای استفاده می‌کند که در آن زمان فرانسه را زیر سلطه خود داشت. علاوه بر این، او با پرداختن به داستان اوزبک و حرمسرایش، به مسئله آزادی و استبداد وارد می‌شود و نارضایتی همسران اوزبک از اسارت و کنترل را به عنوان نقدی بر ساختارهای استبدادی و مردسالارانه به تصویر می‌کشد.
«نامه‌های ایرانی» رمانی جذاب و تفکربرانگیز است که هم به خواننده سرگرمی و هم بینش اجتماعی ارائه می‌دهد. مونتسکیو با بهره‌گیری از دیدگاه بیرونی مسافران ایرانی، خوانندگان را به نقد و ارزیابی مفروضات و هنجارهای اجتماعی خود ترغیب می‌کند. این اثر همچنان به‌عنوان بازتابی از تعصب‌های فرهنگی، مفهوم آزادی و مسئله قدرت، مرتبط و معنادار است. مشاهدات اوزبک و ریکا، نگاه طنزآمیز و روشنگرانه مونتسکیو را به پیچیدگی جوامع انسانی و ماهیت بشر نشان می‌دهد.
درباره مونتسکیو
درباره مونتسکیو
شارل-لوئی دو سکوندا (Charles-Louis de Secondat) یا بارون دو مونتسکیو (Baron de Montesquieu)، یکی از متفکران سیاسی فرانسه در عصر روشنگری که در سال ۱۶۸۹ در بوردو از شهرهای فرانسه زاده شد. همه قبیله او از نژادگان و اشراف و در زمره حقوق دانان بودند. حقوق خواند و در سال ۱۷۰۸ به دادستانی پرداخت و سر آخر وکیل دادگستری شد. در سال ۱۷۱۳ پس از مرگ پدر به رایزنی حقوقی مجلس برگزیده شد.
دو مونتسکیو به پژوهش‌های علمی، تاریخی و حقوقی توجه ویژه داشت و چون از وضع آن زمان کشور نا خرسند بود با نام مستعار کتابی زیر عنوان نامه‌های ایرانی منتشر ساخت و چون مورد توجه واقع گشت به عضویت فرهنگستان فرانسه برگزیده شد (سال ۱۷۲۷). رفته رفته دست از دادستانی کشید و به تدوین اثر نام‌آور خویش، روح القوانین پرداخت، این کتاب با اقبال عمومی روبرو شد و بعدها نیز از مضامین آن در اداره کشورها و دولت‌ها بهره بسیاری گرفته شد. مونتسکیو بر این باور بود که انقلاب و شورش و خون‌ریزی کاری از پیش نمی‌برد و آنچه یک جامعه نیاز دارد قانون است. میانه‌روی در سیاست از ویژگی‌های برجسته مونتسکیو بود و چون روحانیان «روح‌القوانین» او را بی‌ارزش دانستند نوشتاری بر دفاع از کتاب خویش نوشت.
مونتسکیو در سال ۱۷۵۵ پس از سفرهای بسیار به کشورهای گوناگون جهان در پاریس درگذشت.
مقالات مرتبط با کتاب نامه های ایرانی
آثار کلاسیک کوتاه، فرصتی برای آشتی با کتاب خواندن
آثار کلاسیک کوتاه، فرصتی برای آشتی با کتاب خواندن
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب نامه های ایرانی"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

سلام با تشکر از سایت خوبتون بی زحمت این کتاب را موجود کنید سپاس

1402/05/16 | توسطکاربر سایت
0
|