1. خانه
  2. /
  3. کتاب پدر، مادر، ما متهمیم

کتاب پدر، مادر، ما متهمیم

نویسنده: علی شریعتی
5 از 1 رأی

کتاب پدر، مادر، ما متهمیم

Father, Mother, We are Responsible
انتشارات: سپیده باوران
ناموجود
80000
معرفی کتاب پدر، مادر، ما متهمیم
"پدر، مادر، ما متهمیم" کتاب مشهور دکتر "علی شریعتی"، عالم دینی نواندیش، برگرفته از یکی از سخنرانی های وی در دهه ی پنجاه شمسی در حسینیه ی ارشاد بوده و بعدها به وسیله ی خود او در قالب کتاب به نگارش در آمد. آنچه در قسمت اول کتاب "پدر، مادر، ما متهمیم" مطرح شده، پرسش هایی اساسی درباره ی مفهوم دین و مذهب و به عبارتی اسلام و تشیع است و آنچه در بخش دوم کتاب آمده، پاسخ گویی به همین سوالات یا شبهه های فکری می باشد.
"علی شریعتی" این اثر را با تاکید بر فاصله داشتن اصول مسلمانی از آنچه به عنوان اسلام در سطح جامعه پیاده می شود به نگارش درآورده است. وی مردم را به چند گروه تقسیم بندی کرده که هر کدام تصویری غیرواقعی از اسلام ارائه می دهند. چه عده ای از مذهبیان که عمدتا برای منفعت شخصی به تبلیغ آن می پردازند و چه روشنفکران عصر جدید که پرداختن به دین و اندیشه ی مذهبی را در این قرن کاری بیهوده تلقی می کنند. به این ترتیب "علی شریعتی" فریادی است که برای باز دیده شدن مذهب برمی خیزد؛ دستی که تلاش می کند دین را از تار و پود خرافه برهاند و شکل راستین آن را به مردم بنمایاند. او تلاش می کند تا کج فهمی ها و تحاریف صورت گرفته از دین به نفع هر کدام از گروه های فکری را معرفی کند تا راهی برای شناخت اسلام راستین باز شود و در "پدر، مادر، ما متهمیم"، انگشت اتهام را ابتدا سمت قشر متدین جامعه می گیرد که تلاشی برای شناساندن اسلام و حقایق آن به نسل بعد نمی کنند و کاملا در برابر این جریانات عقب نشسته اند.
درباره علی شریعتی
درباره علی شریعتی
علی شریعتی مَزینانی، مشهور به دکتر علی شریعتی (زادهٔ ۲ آذر ۱۳۱۲ در روستای مزینان، سبزوار – درگذشت ۲۹ خرداد ۱۳۵۶ در ساوت‌همپتون، انگلیس) نویسنده، جامعه‌شناس و پژوهشگر دینی اهل ایران، از مبارزان و فعالان مذهبی و سیاسی و از نظریه‌پردازان انقلاب اسلامی ایران بود. شریعتی نگرشی نوین به تاریخ و جامعه‌شناسی اسلام عرضه کرد. او بازگشت به تشیع حقیقی و انقلابی را نیرویی برای تحقق عدالت اجتماعی قلمداد می‌کرد. شریعتی، علاوه بر شهرت زیادش برای سهم داشتن در انقلاب ایران، به‌دلیل کارنامهٔ فعالیت‌هایش برای احیای مذهب و سنت در جامعه و بیدارگری دربارهٔ سلطنت وقت نیز شهرت داشته‌است. از زمان انقلاب تاکنون یادبودهای زیادی به یاد او برگزار و اجرا کرده‌اند؛ و از آن زمان نقدها و تجلیل‌های زیادی پیرامون آثار، آراء و تأثیراتی که او بر چند دههٔ معاصر ایران گذاشته وجود دارد.

او در ۴۳ سالگی در انگلستان درگذشت و هم‌اکنون پیکر وی بر خلاف وصیتش در مکانی نزدیک مقبرهٔ زینب کبری در دمشق سوریه به امانت سپرده شده‌است.
قسمت هایی از کتاب پدر، مادر، ما متهمیم

قضا و قدری که تو معتقدی، می گوید هر کار که می شود و هر کس هر کاری می کند، هر شلاقی که بازویی می زند و گرده ای می خورد و هر پولی که غارت می کنند و غارت می شود و هر ستمی که افرادی می کنند و اقوامی می کشند، همه پیش از من و تو نوشته شده و لایتغیر است. پس جنایتکار نمی تواند جنایت نکند! و قربانی نمی تواند قربانی نشود! و گناهکار نمی تواند پاک بماند! و پاک هم نمی تواند گناه کند! بنابراین، یعنی هرچه که هست و هرچه که بوده و هرچه که خواهد بود، نه دست من است، نه دست تو. پس نه جنایتکار مجرم است و نه جنایت پذیر مقصر. در فقر، نه غارتگر مجرم است و نه غارت شده مأجور! در قتل عام، نه آن که خون را می مکد مجرم است و نه آنکه خونش را مکیده اند محق! همه چیز، اراده من و اراده تو، مسئولیت من و تو، انتخاب جانی بودن و یا انتخاب قربانی شدن، سرنوشت ستمگر و سرنوشت ستمدیده، همه از پیش در یک نظام جبری و قطعی لایتغیر ثبت است و ما مأمور اجرای اراده پیش از خودمان هستیم و مجبوریم آنچه را که در پیشانی ما نوشته ببینیم.

مقالات مرتبط با کتاب پدر، مادر، ما متهمیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب پدر، مادر، ما متهمیم"
5 نظر تا این لحظه ثبت شده است

درود بر شریعتی و افکارش بسیار باسواد و چیز فهم

1401/12/21 | توسطمریم - کاربر سایت
3
|

روح این دانشمند روشنفکر شاد

1401/10/23 | توسطسامان - کاربر سایت
3
|

با زبانی ساده و قابل فهم، خلأ موجود میان املیسم و فکلیسم رو توضیح دادند و اینکه باید برای دینداری به دور از تحجر کار کرد و حرف نو تولید کرد بر مبنای اصول اسلامی

1401/07/08 | توسطزهرا
5
|

آرمانگرا و چیزی نزدیک به مبهم و معرف بدون راه رسیدن

1401/06/02 | توسطکاربر سایت
2
|

کتاب مختصر و مفیدی بود که به دلایل اختلاف بین نسل‌ها میپردازه و دلایل رو با دیدگاه خودش و با تیزبینی تبیین میکنه.خیلی توصیه میشه،باعث میشه یه دیدگاه بهتری نسبت به اختلاف نسل ها(بخصوص از نظر مذهب) داشته باشیم.عارف.ن

1399/05/15 | توسطعارف نظری
5
|
پاسخ ها

قبل از انقلاب حرفهای دکتر خیلی بدلم می‌نشست مدینه فاضله جامعه بی طبقه توحیدی تشیع علوی اما اکنون فکر میکنم دکتر یک آرمانگرایی بوده که موتورمحرکه جوانان جویای عدالت بوده بدون آنکه روش دستیابی به آرمانهای بیان کند

1401/02/09|توسطکاربر سایت
4