1. خانه
  2. /
  3. کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)

کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جلد سخت)

2 ناشر این کتاب را منتشر کرده‌اند
3.9 از 1 رأی

کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جلد سخت)

Selected Poems
انتشارات: مروارید
٪15
360000
306000
4.2 از 1 رأی

کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)

Selected poems
انتشارات: مروارید
٪15
230000
195500
معرفی کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)
"گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث" اثری است که در بردارنده ی برخی از زیباترین و پخته ترین اشعار "مهدی اخوان ثالث" یا "م. امید"، شاعر بزرگمنش و پولادین قلم معاصر است. چه از دیدگاه علاقمندان به شعر و ادب و چه از دیدگاه منتقدین و پژوهشگران، "مهدی اخوان ثالث" یکی از ده شاعر برتر معاصر است که به نسبت دیگر هم قطاران معاصرش، ارمغان های بیشتری را به گنجینه ی گرانبهای شعر و ادب فارسی افزوده است. این زندگی حرفه ای پربار نتیجه ی تسلطی است که "م. امید" بر هر دو قالب کلاسیک شعر پارسی و شعر نو یا نیمایی داشته است.
به عبارتی این تسلط و تبحر در شعر کلاسیک بود که بسیاری از سنتی گرایان را واداشت تا باز شدن دری جدید در صنعت شعر کشور با نام شعر نو را بپذیرند. هر چه باشد "م. امید" از معدود شاعران زمان خود بود که می توانست در هر دو قالب حرفی برای گفتن داشته باشد. "مهدی اخوان ثالث" نه تنها شاعری چیره دست بود، بلکه شعرشناسی ادیب نیز به حساب می آمد و احاطه ی وی به ادب فارسی نو و کهن، در آثاری که درباره ی شعر دیروز و امروز نوشته به چشم می خورد. از جنبه ی مضمون و محتوا نیز شعر نوی "مهدی اخوان ثالث" در ادامه ی مضامین شعر کهن فارسی است و او که شاعری آرمانگراست، هیچگاه قلمش را از جریان فکری اش جدا ننمود. در این مجموعه با برخی از زیباترین اشعار این چهره ی دوست داشتنی عالم هنر و ادب مواجه هستیم که همچون همیشه با لحن با صلابت اما دلسوزانه ی او پیرامون مضامین اجتماعی و آنچه بر سر مردم می رود به نگارش درآمده اند.
درباره مهدی اخوان ثالث
درباره مهدی اخوان ثالث

مهدی اخوان ثالث (۱۰ اسفند ۱۳۰۷ مشهد - ۴ شهریور ۱۳۶۹ تهران)، شاعر پرآوازه و موسیقی‌پژوه ایرانی بود. نام و تخلص وی در اشعارش م. امید بود.
اشعار او زمینهٔ اجتماعی دارند و گاه حوادث زندگی مردم را به تصویر کشیده‌است؛ همچنین دارای لحن حماسی آمیخته با صلابت و سنگینی شعر خراسانی و نیز در بردارندهٔ ترکیبات نو و تازه است.
اخوان ثالث در شعر کلاسیک فارسی توانا بود و در ادامه به شعر نو گرایید. از وی اشعاری در هر دو سبک به جای مانده‌است. همچنین او آشنا به نوازندگی تار و مقام‌های موسیقایی بود.

چیره‌دستی اخوان در شعر حماسی است. او درون‌مایه‌های حماسی را در شعرش به کار می‌گیرد و جنبه‌هایی از این درون‌مایه‌ها را به استعاره و نماد آراسته می‌کند.

به گفته برخی از منتقدین، تصویری که از م. امید در ذهن بسیاری به جا مانده این است که او از نظر شعری به نوعی نبوت و پیام‌آوری روی آورده و از نظر عقیدتی آمیزه‌ای از تاریخ ایران باستان و آراء عدالت‌خواهانه پدیدآورده و در این راه، گاه ایران‌دوستی او جنبه نژادپرستانه پیدا کرده‌است. در واقع اخوان ثالث شعر را چنین تعریف می‌کند: شعر محصول بی‌تابی انسان در لحظاتی است که در پرتو شعور نبوت قرار می‌گیرد.

اما اخوان این موضوع را نمی‌پذیرفت و در این باره گفته‌است: «من به گذشته و تاریخ ایران نظر دارم. من عقده عدالت دارم. هرکس قافیه را می‌شناسد، عقده عدالت دارد. قافیه دو کفه ترازو است که خواستار عدل است… گهگاه فریادی و خشمی نیز داشته‌ام.»

شعرهای اخوان در دهه‌های ۱۳۳۰ و ۱۳۴۰ شمسی روزنه هنری تحولات فکری و اجتماعی زمان بود و بسیاری از جوانان روشنفکر و هنرمند آن روزگار با شعرهای او به نگرش تازه‌ای از زندگی رسیدند. مهدی اخوان ثالث بر شاعران معاصر ایرانی تأثیری عمیق داشته‌است.

هنر اخوان در آمیزش شعر کهن و سبک نیمایی و سوگ او بر گذشته، مجموعه‌ای به وجود آورد که خاص او بود و اثری عمیق در هم‌نسلان او و نسل‌های بعد گذاشت.
دسته بندی های کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)
قسمت هایی از کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)

به دیدارم بیا هر شب در این تنهایی تنها و تاریک خدا مانند/ دلم تنگ است بیا ای روشن، ای روشنتر از لبخند شبم را روز کن در زیر سرپوش سیاهی ها دلم تنگ است/ بیا بنگر، چه غمگین و غریبانه در این ایوان سرپوشیده وین تالاب مالامال دلی خوش کرده ام با این پرستو ها و ماهی ها و این نیلوفر آبی و این تالاب مهتابی/ بیا، ای هم گناه من در این برزخ بهشتم نیز و هم دوزخ/ به دیدارم بیا، ای هم گناه، ای مهربان با من که اینان زود می پوشند رو در خواب های بی گناهی ها و من می مانم و بیداد بی خوابی/ در این ایوان سرپوشیده ی متروک شب افتاده ست و در تالاب من دیری ست که در خوابند آن نیلوفر آبی و ماهی ها پرستو ها/ بیا امشب که بس تاریک و تنهایم بیا ای روشنی، اما بپوشان روی که می ترسم تو را خورشید پندارند و می ترسم همه از خواب برخیزند و می ترسم که چشم از خواب بردارند/ نمی خواهم ببیند هیچ کس ما را نمی خواهم بداند هیچ کس ما را/ و نیلوفر که سر بر می کشد از آب پرستوها که با پرواز و با آواز و ماهی ها که با آن رقص غوغایی نمی خواهم بفهمانند بیدارند/ شب افتاده ست و من تاریک و تنهایم در ایوان و در تالاب من دیری ست در خوابند پرستو ها و ماهی ها و آن نیلوفر آبی/ بیا ای مهربان با من! بیا ای یاد مهتابی...

ما/ فاتحان قلعه های فتح تاریخیم/ شاهدان شهرهای شوکت هر قرن/ ما/ راویان قصه های شاد و شیرینیم/ قصه های آسمان پاک/ نور جاری، آب/ سرد تاری، خاک/ قصه های خوشترین پیغام/ از زلال جویبار روشن ایام/ قصه های بیشۀ انبوه، پشتش کوه، پایش نهر/ قصه های دست گرم دوست در شب های سرد شهر/ ما/ کاروان ساغر و چنگیم/ لولیان چنگمان افسانه گوی زندگیمان، زندگیمان شعر و افسانه/ ساقیان مست مستانه

زندگی با ماجراهای فراوانش،/ ظاهری دارد به سان بیشه ای بغرنج و در هم باف/ ماجراها گونه گون و رنگ وارنگ ست؛/ چیست اما ساده تر از این، که در باطن/ تار و پود هیچی و پوچی هم آهنگ است؟/ من بگویم، یا تو می گویی/ هیچ جز این نیست؟/ تو بگویی یا نگویی، نشنود او جز صدای خویش/ ـ هی فلانی! زندگی شاید همین باشد/ یک فریب ساده و کوچک/ آن هم از دست عزیزی که تو دنیا را/ جز برای او و جز با او نمی خواهی/ من گمانم زندگی باید همین باشد/ من که باور کرده ام، باید همین باشد/ هی فلانی! شاتقی بی شک تو حق داری/ راست می گویی، بگو آنها که می گفتی/ باز آگاهم کن از آنها که آگاهی/ از فریب، از زندگی، از عشق/ هر چه می خواهی بگو، از هر چه می خواهی/ هر چه خواهی کن، تو خود دانی/ گر عبث، یا هر چه باشد چند و چون،/ این است و جز این نیست/ مرگ گوید: هوم! چه بیهوده!/ زندگی می گوید: اما باز باید زیست،/ باید زیست،/ باید زیست

مقالات مرتبط با کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب گزینه اشعار مهدی اخوان ثالث (جیبی)"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

پس از مطالعه‌ی بیش‌تر، دیدم این مجموعه توهین به شعور مخاطب و اشعار اخوان است. نقطه‌گذاری‌های بی‌ربط، رعایت نکردن نیم فاصله فقط خواننده را زجر می‌دهد و به غلط‌خوانی وا می‌دارد. مثلا ببینید این بیت یعنی چی: «خدایا، مادرم نومید وَرگشت/ که خان ده زَنَه، و از خواسگاره». پس از بارها مطالعه فهمیدم منظورش اینه: «خدایا، مادرم نومید ورگشت/ که خان دَه‌زنه، واز خواسگاره». پر از اشتباهات اینچنینی!

1401/07/10 | توسطمحمد نصیری
8
|

گزیده‌ی خوبی است ولی در برخی شعرها، یک ویرگول یا یک کلمه کم و زیاده شده و از این رو، کتابِ چندان امانت‌داری نیست و اخوان‌دوستان را شاید تاحدی عصبی کند.

1401/07/09 | توسطمحمد نصیری
3
|

منتخبی از اشعار اخوان ثالث در این کتاب جمع آوری شده که برای آشنایی افراد با شعر اخوان بسیار سودمند هست

1399/08/04 | توسطسمیرا ستوده
3
|