1. خانه
  2. /
  3. کتاب ارمغان مور

کتاب ارمغان مور

نویسنده: شاهرخ مسکوب
5 از 4 رأی

کتاب ارمغان مور

جستاری در شاهنامه
Armaghan Moor
انتشارات: نشر نی
٪10
250000
225000
معرفی کتاب ارمغان مور
"ارمغان مور" به قلم "شاهرخ مسکوب"، "جستاری در شاهنامه" است که چندین مفهوم بنیادی را در آن تحت بررسی قرار می دهد. این جستارها شامل زمان، سخن، جهانداری، تاریخ و آفرینش اند که "شاهرخ مسکوب" از گذرگاه آنان، شاهکار حکیم ابوالقاسم فردوسی را می کاود و به سهم قلم خود که با فروتنی آن را به مور تشبیه نموده، ارمغانی را به این پادشاه ادبیات و شاهنامه اش تقدیم می دارد. "شاهرخ مسکوب"، "ارمغان مور" را کوششی برای دریافتی نو از شاهنامه قرار داده و آن را جستجویی برای دست یافتن به حقیقتی جدید از این اثر جاودان می داند.
خواننده در "ارمغان مور"، با خلاصه ای از داستان های شاهنامه رو به رو نیست. با وجود اینکه مثال های بیشماری از داستان های شاهنامه مطرح شده اما هدف "شاهرخ مسکوب"، آشکار ساختن دلیل عظمت این اثر بزرگ است. این کتاب با تشریح ساختارهای شاهنامه و فضایی که سرایش اثر در آن صورت گرفته، امکان درک بهتر شاهنامه را فراهم نموده است و نویسنده هنر بی بدیل حکیم ابوالقاسم فردوسی را در گذار از جنبه ی اسطوره ای به حماسی و سپس به بعد تاریخی شاهنامه برای خوانندگان شرح و بسط داده است. شاهنامه اثری است که باید علاوه بر خواندن، در آن تامل و تعقل شود و حالا "شاهرخ مسکوب" با "ارمغان مور" نه تنها فانوسی برای قدم گذاشتن در این مسیر به دست خوانندگان می دهد، بلکه خود نیز اثری آفریده که نیازمند تفکر و درک اندیشه ی نویسنده است. گفتنی است این اثر در آخرین روزهای زندگی نویسنده به نگارش درآمده و مطالب موجود در آن از عصاره ی جان نویسنده بر قلم جاری شده است؛ بنابراین تجربه ی مطالعه ی "ارمغان مور" به تمامی کسانی که مایلند با جهان بینی فردوسی و آخرین افکار و دغدغه های "شاهرخ مسکوب" آشنا شوند توصیه می شود.
درباره شاهرخ مسکوب
درباره شاهرخ مسکوب
شاهرخ مسکوب، روشنفکر، نویسنده، مترجم و شاهنامه شناس، در سال ۱۳۰۴ در بابل به دنیا آمد. دوره ی ابتدایی را در مدرسه ی علمیه ی تهران گذراند و ادامه ی تحصیلاتش را در اصفهان پی گرفت. در سال ۱۳۲۴ به تهران بازگشت و در سال ۱۳۲۷ از دانشگاه تهران در رشته ی حقوق فارغ التحصیل شد. نخستین نوشته هایش را در ۱۳۲۶ با عنوان تفسیر اخبار خارجی در روزنامه« قیام ایران» به چاپ رساند. از ۱۳۳۶ به مطالعه و تحقیق در حوزه ی فرهنگ، ادبیات و ترجمه روی آورد. او پس از انقلاب به پاریس مهاجرت کرد و تا آخرین روز حیات به فعالیت فرهنگی خود ادامه داد و به نگارش، ترجمه و پژوهش پرداخت. مسکوب در روز سه شنبه بیست وسوم فروردین ۱۳۸۴ در بیمارستان کوشن پاریس درگذشت. شهرت مسکوب تا حد زیادی وامدار پژوهش های او در «شاهنامه» فردوسی است. کتاب «ارمغان مور» و «مقدمه ای بر رستم و اسفندیار» او از مهم ترین منابع شاهنامه پژوهی به شمار می روند. مسکوب برخی از آثار مهم ادبیات مدرن و کلاسیک غرب را نیز به فارسی ترجمه کرده است. از جمله آثار او می توان به ترجمه ی کتاب های «خوشه های خشم» جان اشتاین بک، مجموعه «افسانه تبای» سوفوکلس و تألیف کتاب ها ی «سوگ سیاوش»، «داستان ادبیات و سرگذشت اجتماع»، «مقدمه ای بر رستم و اسفندیار»، «در کوی دوست»، «گفت و گو در باغ»، «چند گفتار در فرهنگ ایران»، «خواب و خاموشی»، «روزها در راه»، «ارمغان مور»، «سوگ مادر»، «شکاریم یک سر همه پیش مرگ»، «سوگ سیاوش در مرگ و رستاخیز»، «مسافرنامه»، «سفر در خواب»، «نقش دیوان، دین و عرفان در نثر فارسی»، «درباره سیاست و فرهنگ» در گفت وگو با علی بنو عزیزی، «تن پهلوان و روان خردمند»، «ملیت و زبان (هویت ایرانی و زبان فارسی) اشاره کرد.
ویژگی های کتاب ارمغان مور
  • ارمغان مور جستاری است درباره چند مفهوم بنیادی شاهنامه.
قسمت هایی از کتاب ارمغان مور

جهان را چنین است ساز و نهاد که جز مرگ را کس ز مادر نزاد داستان های اساطیری و پهلوانی ما را شاعری ویراسته و سروده که، اگرچه خوشبختانه معلم وار درس اخلاق نمی دهد، ولی حکیم اخلاقی بزرگی است و از همین روی وی را "حکیم ابوالقاسم فردوسی" نامیده اند. خرد او، به معنای والای کلام، اخلاقی است؛ نه فلسفی، که می دانیم با آن میانه ای ندارد. گوهر اخلاقی چنین خردی _که سراسر کتاب در ستایش آن است_ در تار و پود داستان ها دویده و نقش خود را بر آنها انداخته است. شاهنامه مانند ایلیاد یا ادیسه حماسه ای جوان و برهنه نیست تا ستایش بی دریغ اراده خام و نیروی غریزی پهلوانان باشد. داستان های حماسی ایران آمیخته با اسطوره ها و باورهای اوستایی، دوران پارت ها و ساسانیان و چهار سده اسلامی را پشت سر گذاشت و پس از خوشه چینی در این راه دراز _به منزله تاریخی گرانبار از فرهنگ و اندیشه و اخلاق_ به دست سحرآفرین فردوسی رسید. کتاب شاهکار چنین شاعری است با چنان دستمایه ای.

نظر کاربران در مورد "کتاب ارمغان مور"
5 نظر تا این لحظه ثبت شده است

میشه لطفا زودتر این کتاب رو موجود کنید

1403/05/01 | توسطکاربر سایت
0
|

حسن کامشاد در ابتدای کتاب نوشته است که این کتاب، عصاره‌ی جان مسکوب را کشید. و به راستی چنین است. کتابی که نمی‌شود آن را سرسری خواند. چنان که در تک تک سطر هایش، این جمله‌ی کامشاد احساس می‌شود. همانطور که گویی مسکوب جانش را در کلمات این کتاب ریخت ما هم نمی‌توانیم جز با تامل و صرف وقت بسیار آن را بخوانیم.

1401/11/08 | توسطمهدی صفی خانی
4
|

فقط جستاری بر شاهنامه نبود بلکه جستاری بود بر اوستا و شاهنامه و مهم‌تر از همه، رابطه‌ی این دو با یکدیگر. خیلی خوب بود‌

1401/07/07 | توسطImfarza
1
|

بخونیدش، حیفه نخونده و نادانسته بمیرید

1401/07/07 | توسطImfarza
3
|

کتابی عالی برای درک و فهم عمیق‌تر از شاهنامه

1400/02/13 | توسطاشکان نعمت زاده
4
|