1. خانه
  2. /
  3. کتاب انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت شهری از تراژدی و کمدی یونانی

کتاب انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت شهری از تراژدی و کمدی یونانی

3.1 از 1 رأی

کتاب انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت شهری از تراژدی و کمدی یونانی

دفتر دوم: آیسخولوس مبلّغ
dionysus
انتشارات: فنجان‏‫
٪10
280000
252000
معرفی کتاب انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت شهری از تراژدی و کمدی یونانی
اگر سقراط خود شهر است، خود آتن است و حتی به بهای از دست دادن جانش نیز حاضر به ترک شهر نمی‌شود، این فقط یک رویکرد شخصی و معطوف به سقراط نیست، هرچند او آغازگر بزرگ آن است. موجودیت مدنیت و تمدن، حفظ اساس سیاست دولت‌شهری و زیست شهروندی، مسأله‌ی همه‌گیر انسان متمدن یونانی بوده است. اگر ما برای اندیشه‌ورزی امروزمان و فلسفیدنی که ما را به سمت انسان مدرن سوق داد به سقراط و فلسفه‌ی یونان مدیونیم، برای درکی که امروز از انسان اندیشه‌ورز متمدن، شهروند، سیاست، مدنیت و جامعه‌ی انسانی داریم، قطعا آیسخولوس و تراژدی یونانی دین بزرگی بر گردن ما دارد. «انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت‌شهری از تراژدی و کمدی یونانی/ دفتر دوم: آیسخولوس مبلّغ» در ادامه‌ی پژوهش‌های محمد رضایی‌راد درباره‌ی تراژدی‌ها و کمدی‌های یونان منتشر شده و با ایستادن بر دستاوردهای اولین تراژدی‌‎نویس نام‌دار یونان باستان، به واکاوی اهمیت او و نظرگاه فکری و فلسفی‌ و تأثیرش بر هنر، ادبیات، جامعه و سیاست پرداخته است. رضایی راد در این کتاب توضیح داده و تشریح می‌کند که چگونه رویکرد منحصربه‌فرد آیسخولوس در آثارش با هرگونه جنگ با تمدن و مدنیت مخالف است و آن را مربوط به وضعیت‌های پیشینی می‌داند. نویسنده در دفتر دوم انتقام دیونوسوس معتقد است که آیسخولوس بدون نزاع با امر پیشینی کاری می‌کند که از شهروند خردمند و متمدن انتظار می‌رود؛ برگرفتن همه‌ی آن چیزی که مدنیت را نفی و تهدید می‌کند و هم‌ساز و دگرگون کردنش درون ساختار دولت‌شهری.
درباره محمد رضایی راد
درباره محمد رضایی راد

محمد رضایی‌راد (زادهٔ ۱۳۴۵) فیلمنامه‌نویس، نمایشنامه‌نویس، کارگردان تئاتر، نویسنده و پژوهشگر اهل ایران است. فیلمنامه‌های او برنده جوایز متعددی از جشن خانه سینما و جشنواره فیلم فجر و جشنواره فیلم آسیا پاسیفیک شده‌است. فیلم کودک و سرباز با فیلمنامه ای از او برنده بالن نقره‌ای جشنواره سه قاره نانت فرانسه شد.

او از سال ۱۳۵۸ در کلاس‌های تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شرکت می‌کرد و در نمایش‌های آن بازی می‌کرد. پدرش هفته نامهٔ محلی «نقش قلم» را در سال ۱۳۵۹ منتشر کرد که وی گهگاهی در آن نقدهای سینمایی و اشعاری می‌نوشت. تحصیلات دبیرستانی در بین سال‌های ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۶ در دبیرستان‌های شریعتی، دین و دانش و امیرکبیر انجام داد. در سال ۱۳۶۴ کلاس‌های انجمن سینمای جوان شرکت نمود. بین سال‌های ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۹ در رشتهٔ ادبیات فارسی در دانشگاه آزاد رشت تحصیل نمود. در سال ۱۳۶۶ با همکاری محمدتقی صالح‌پور، علی صدیقی و بهزاد عشقی نشریه فرهنگی «ویژهٔ فرهنگ، هنر و ادبیات نقش قلم» را منتشر می‌کند. بین سال‌های ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۱ خدمت سربازی خود را در شهرهای تهران، شیراز و نفت شهر انجام داد. رضایی‌راد در بین سال‌های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۴ در مقطع فوق لیسانس در رشتهٔ فرهنگ و زبان‌های باستانی در دانشگاه آزاد واحد تهران ادامه تحصیل داد. وی پایان‌نامهٔ تحصیلی خود را با نام «اندیشه سیاسی در ایرانِ پیش از اسلام» نگاشت. در سال ۱۳۷۱ در انتشار نشریهٔ هشت روز هفته و کتاب نقد و بررسی آثار علی حاتمی و محسن مخملباف با عباس بهارلو همکاری می‌کرد. در سال ۱۳۷۲ نخستین فیلمنامه‌اش «بچه‌های مدرسهٔ همت» به رضا میرکریمی می‌فروشد که بعدها به مجموعه‌ای ۱۳ قسمتی تبدیل می‌شود. در سال ۱۳۷۴ به مدت سه ماه مدیر نشریهٔ داخلی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بود در سال ۱۳۷۶ با همسرش هنگامه ازدواج نمود. وی در سال ۱۳۷۷ همکاری خویش را با دانشنامهٔ زبان و ادب فارسی آغاز نمود. در همین سال به مدت یک ماه مشاور فرهنگی شهردار منطقهٔ ۷ تهران بود. همچنین در سال ۱۳۷۷ همکاریش را با شرکت معماری و شهرسازی عرصه آغاز نمود که حدود ۱۲ سال ادامه داشت و حاصل آن پژوهش و نگارش «تاریخ اجتماعی شهر در ایران باستان» بود. در سال ۱۳۷۸ به کرج نقل مکان نمود. در همان سال صاحب دختری به نام «رها» می‌شود. در سال ۱۳۸۱ شروع به نگارش هفتگی در ستون «اندیشیدن در بزرگراه» در روزنامهٔ شرق می‌کند و نگارش رمان «... و این تنها بازی جهان بود» را به اتمام رسانید. همچنین در همین سال مؤسسهٔ پویش خرد به همراه جمعی از دوستانش راه‌اندازی می‌کند که به مدت دو سال یک سلسله سخنرانی ماهانه دربارهٔ فلسفه هنر برگزاری می‌کنند. در سال ۱۳۸۴ با سفری به هند، مقاله‌ای در بازهٔ درام شکونتلا در همایش مطالعات ایران و هند در موزهٔ الله‌آباد ارائهٔ کرد. یک بار دیگر در سال ۱۳۸۵ به فرانسه سفر نمود و در نگارش فیلمنامهٔ «زیر آب» با سپیده فارسی همکاری نمود. در سال ۱۳۸۶ تاریخ نمایش و نمایش‌نامه‌نویسی در دانشکدهٔ هنر و بعد در دانشگاه سوره و دانشگاه تهران تدریس نمود. در سال ۱۳۸۸ به فرانسه مسافرت نود و بر اساس ایده‌ای از رمان جواد جواهری فیلمنامهٔ «آه فرشته» را برای سپیده فارسی می‌نگارد. در سال ۱۳۸۷ پژوهش و یافتن اسنادی دربارهٔ عباس نعلبندیان را آغاز نمود و یک سال بعد نیز مصاحبه با آربی آوانسیان، شکوه نجم‌آبادی، صدرالدین زاهد، رضا قاسمی و بیژن صفاری دربارهٔ عباس نعلبندیان نمود.

مقالات مرتبط با کتاب انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت شهری از تراژدی و کمدی یونانی
مسابقه ادبی ایران کتاب (اولین دوره)
مسابقه ادبی ایران کتاب (اولین دوره)
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب انتقام دیونوسوس: خوانشی دولت شهری از تراژدی و کمدی یونانی" ثبت می‌کند