کتاب تاریخ فکری ایران معاصر

Intellectual history of contemporary Iran
(سیاست و اجتماع)
کد کتاب : 62689
شابک : 978-6007376249
قطع : وزیری
تعداد صفحه : 636
سال انتشار شمسی : 1400
سال انتشار میلادی : 2021
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : 11 آذر

معرفی کتاب تاریخ فکری ایران معاصر اثر عباس منوچهری

"تاریخ فکری ایران معاصر" اثری است از "عباس منوچهری" که در آن تاریخ فکری را از منظر "سیاست و اجتماع" مورد بررسی قرار می‌دهد.
مدت‌ها قبل از اینکه رنسانس اروپا ایده‌های رادیکالی را ایجاد کند که سرانجام خط فکری اروپا و ایالات متحده را تغییر دهد، دولتمردان، هنرمندان و روشنفکران ایرانی ایده‌هایی را فرموله کردند که به طرز شگفت‌انگیزی اساس ایده‌های مدرنیته را تشکیل داد. از بیش از هزار سال پیش در ایران بین جست‌وجوی مدرنیته و نیروهای تاریک‌گرایی مذهبی درگیری وجود داشته است.
ایران با میراث فرهنگی بسیار غنی و متنوع خود نقشی سازنده در شکل‌گیری آگاهی غربی داشت. کتاب مقدس مملو از ستایش فراوان برای ایران و پادشاهان آن است و این واقعیت که امپراتوری پهناور ایران در آن زمان نمونه‌ای از تساهل مذهبی و فرهنگی بود، از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما میراث این تمدن و اندیشه، در کتاب "تاریخ فکری ایران معاصر" به قلم "عباس منوچهری" دیده می‎شود که در آن به طور عمده، موضوعات "سیاست و اجتماع" را زیر ذره‌بین خواهد برد.
نسل جدید روشنفکران ایرانی عمدتا با گفت‌وگو و عملکرد ادبی و قلم‌هایشان شناخته می‌شوند. در این میان نسل ایدئولوژیک روشنفکران ایرانی که در مواجهه با مدرنیته غربی طرفدار نگرش مونیستی بودند که نمونه آن فلسفه‌های مارکسیستی و هایدگری بود و همچنین نسل جدید روشنفکران ایرانی که تصمیم به دور شدن و فاصله گرفتن انتقادی از آن ایدئولوژی‌ها داشتند، دیده می‌شود. موقعیت روش‌شناختی روشنفکران معاصر ایران با گسترش تفکر ضد اتوپیایی بر مبنای بین الاذهانی از یک سو و اصرار برای تبادل گفت‌وگوی غیرتقلیدی با ارزش‌های مدرن غرب از سوی دیگر شناخته می‌شود و "عباس منوچهری" با ارائه‌ی "تاریخ فکری ایران معاصر"، ما را با این ارزش‌ها آشنا می‎کند.

کتاب تاریخ فکری ایران معاصر

عباس منوچهری
عباس منوچهری باغبادرانی (متولد ۱۳۳۵) پژوهشگر ایرانی حوزه علوم سیاسی و استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس است.او دانش آموخته دوره کارشناسی مدیریت از دانشگاه شیراز در سال ۱۳۵۷، کارشناسی ارشد علوم سیاسی از دانشگاه تولیدو در سال ۱۳۵۹ و دکتری علوم سیاسی از دانشگاه میسوری و دوره عالی تاریخ فکری از کالج بوستن در سال ۱۳۶۷ است. او همچنین عضو جمعیت توحید و تعاون و نیز استاد دانشگاه مفید است. همچنین وی یکی از اعضای هیئت موسس انجمن فلسفه میان فرهنگی ایران است.
قسمت هایی از کتاب تاریخ فکری ایران معاصر (لذت متن)
ایرانشهر در تبریز متولد شد و پدرش را که به طب سنتی اشتغال داشت در هفت سالگی از دست داد. مراحل اولیه تحصیلات خود را در ایران و در مکاتب سنتی و در مدرسه تازه تاسیس «کمال» گذراند. پس از تحصیل در رشته های حقوق، علوم اجتماعی و سیاسی در استانبول و لوون بلژیک، در 1912م/1291 ش به پاریس رفت و در کلاس های آزاد دانشگاه سوربون و کولژ دوفرانس شرکت کرد. وی «فن جریده نگاری» را نیز در مدرسه تحصیلات اجتماعی فرا گرفت و بر اثر نگارش سفرنامه ای درباره حج در میان شرق شناسان شناخته شد. در همین ایام با محمد قزوینی و ابراهیم پورداود انجمن علمی و ادبی ایرانیان پاریس را ایجاد کردند و اقتباسی از داستان رستم و سهراب را به صورت نمایشنامه نوشت که توسط گروهی از دانشجویان و مادام اوهانیان اجرا شد. در 1913 م به توصیه محمد قزوینی در دانشگاه کمبریج به عنوان دستیار ادوارد براون به تدریس زبان فارسی پرداخت و پس از یک سال و نیم به دعوت تقی زاده به برلین رفت تا با همراهی ملییون ایران برای استقلال کشور در برابر اشغال مبارزه کند. به وی ماموریت داده شد به تهران برود و با مذاکره با روسای فرقه دموکرات برای سازماندهی ژاندارمری و ایجاد یک نیروی دفاعی تلاش کند. دو سال آینده را ایرانشهر در ایران و عثمانی در همراهی و مشارکت با دولت ملی و مهاجران گذراند و در این رابطه مدتی را نیز در زندان بود. حاصل زندان برای او طرح و اندیشه اصلی جلد اول کتاب راه نو در تعلیم و تربیت بود که بعدها به چهار جلد رسید. ایرانشهر در مقدمه ی این کتاب که عمدتا به موضوع الفبای فارسی می پردازد خلاصه ای از تلاش و دیدگاه های روشنفکران یک قرن گذشته ایران را در مورد علل عقب ماندگی ایران مورد توجه و بررسی قرار داده است.