1. خانه
  2. /
  3. کتاب دیوان قصائد

کتاب دیوان قصائد

نویسنده: تقی دانش
3.3 از 1 رأی

کتاب دیوان قصائد

هزار غزل مقطعات
Divan-e Ghasaed
انتشارات: دانشگاه تهران
٪10
160000
144000
معرفی کتاب دیوان قصائد
تقی دانش، دولتمرد و ادیب‌ معاصر ایرانی‌، معروف به‌ ضیاء لشکر و مستشار اعظم‌، متخلص‌ به‌ دانش‌ و مشهور به‌ حکیم‌ سوری‌. وی‌ در ۱۲۸۸در تفرش‌ به‌دنیا آمد و در تهران‌ پرورش‌ یافت‌. پدرش‌، میرزا حسین‌خان‌ تفرشی‌، که‌ ناصرالدین‌شاه‌ به‌ دلیل‌ سیه‌چردگی‌ او را به‌ بلور ملقب‌ ساخته‌ بود، وزیر ناصرالدین‌شاه‌، حاکم‌ تهران‌ و رئیس‌ قورخانه‌ بود. دانش‌ از جوانی‌ به‌ نگارش‌ و ادب‌ بسیار علاقه‌مند بود و با بسیاری‌ از افاضل‌ عصر حشر و نشر داشت‌ . ادبیات‌ و الاهیات‌ را نزد میرزاابوالحسن‌ جلوه‌ و ملاعبدالصمد یزدی‌ و خوش‌نویسی‌ را نزد میرزاعلی‌محمد صفا آموخت. آغاز خدمات‌ دولتی ‌دانش منشیگری‌ نزد میرزا یوسف‌ مستوفی‌الممالک‌ در تهران‌ بود، مدت‌ ده‌ سال‌ نیز نزد محمودخان‌ ناصرالملک‌ همدانی‌ تا زمان‌ فوت‌ وی‌ در کرمانشاه‌ و کردستان‌ و خراسان. دانش‌ در جلسات‌ ناظم‌الدوله‌ ملکم‌خان‌ و امین‌الدوله‌ و ناصرالملک‌، در بارۀ‌ لزوم‌ اصلاحات‌ و قانون‌، شرکت‌ می‌کرد و ماحصل‌ جلسات‌ را مخفیانه‌ می‌نوشت‌. پس‌ از فوت‌ ناصرالملک‌، مدتی‌ در خدمت‌ علی‌اصغر امین‌السلطان‌ بود و پس‌ از آن‌ به‌ کفالت‌ و نیابت‌ حکومت‌ یزد مأمور شد . دانش‌ تا زمان‌ مرگ‌ امین‌السلطان‌ اتابک‌ در ۱۳۲۵منشی‌ او بود. معارضۀ او با قوام‌السلطنه‌، منشی‌ عین‌الدوله‌، به‌ تبع‌ اختلافات امین‌السلطان‌ و عین‌الدوله‌، از حوادث‌ مهم‌ زندگی‌ او در آن‌ دوره‌ بود.
درباره تقی دانش
درباره تقی دانش
تقی دانش (1326 -1250 ش)، خطاط:، منشى و شاعر، متخلص به دانش. ملقب به ضیاء لشكر و مستشار اعظم. معروف به بلور. در تفرش به دنیا آمد. از كودكى نزد ملا عبدالحمد یزدى و میرزا على محمد به تحصیل زبان عربى و ادبیات فارسى پرداخت و تعلیم خط گرفت. در یازده سالگى قصیده‏اى در هفتاد بیت به رشته‏ى نظم كشید كه سبب شهرتش شد. از آن پس به دبیرى میرزا یوسف خان مستوفى الممالك منصوب شد، آنگاه سالها در همین سمت در شهرهاى مختلف، در دستگاه ظل‏السلطان و ناصرالملك و میرزا على‏اصغر خان اتابك به خدمت اشتغال ورزید. در سال 1315 ق «تذكره‏ى صدر اعظمى» را در شرح شاعران معاصر اتابك نگاشت و در سال 1319 ق فكاهیات خود را به نام «دیوان حكیم سورى» به چاپ رسانید. در سال 1327 ق به شیراز رفت و چندى ریاست عدلیه و دفتر ایالتى آن شهر را به عهده داشت. تقى خان در نوشتن اقسام خط توانا بود و نمونه‏هایى كه از خط او به جا مانده، بیانگر استادى وى است. وى مدعى بود كه قانون اساسى ایران را به دستور مظفرالدین شاه یك شب تا صبح نگاشته است. دانش در تهران درگذشت. او در مجموع بیست و دو جلد كتاب نگاشته كه همه‏ى آنها به خط اوست و این آثار غیر از «تذكره‏ى نون والقلم»- كه در شرح حال خطاطان ایران است- همگى منظوم‏اند و صد هزار بیت شعر را شامل مى‏شود. مهمترین آنها عبارت‏اند از: «دیوان» اشعار، مشتمل بر غزلیات، قصاید، قطعات، رباعیات و پهلویات؛ «نوشین روان»؛ «مثنوى اكسیر اعظم»؛ «فردوس برین» و چند اثر دیگر.
دسته بندی های کتاب دیوان قصائد
قسمت هایی از کتاب دیوان قصائد

بی ثبات است فلک دور زمـــــان می گذرد نگــذری گر ز جهــان از تو جهان می گذرد مصلحت دیــــد خود امــروز به فردا مفکن تا تو اندیشه کنـــــی دور زمــان می گذرد جوی ها می رود از دیـــده چــون رود مرا مگــر از چشم مــن آن سرو روان می گذرد خم شکن صبح به میخانه پی خم شکنی است بین چنین روز چـــه بر باده کشان می گذرد عیش با مطــرب و می خوش گذرد گر بر یار چون به خلـوت بروی خوشتر از آن می گذرد آگهـــی نی به دل این مدعیان راست ز عشق آنقـــــدر هست که حرفی به زبان می گذرد شیخک عــــام فریب از بر چشمـم بگذشت همچو گرگــــی که بر چشم شبان می گذرد

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب دیوان قصائد" ثبت می‌کند