1. خانه
  2. /
  3. کتاب خاطرات سیاسی مهدی فرخ

کتاب خاطرات سیاسی مهدی فرخ

نویسنده: مهدی فرخ
4.5 از 1 رأی

کتاب خاطرات سیاسی مهدی فرخ

(معتصم السلطنه)
Mehdi Farrokh
انتشارات: بدرقه جاویدان
٪10
900000
810000
معرفی کتاب خاطرات سیاسی مهدی فرخ
"خاطرات سیاسی مهدی فرخ" اثری در قالب خودزندگی‌نامه‌ است که همچون خاطرات دیگر رجال سیاسی، روشنگر بخش مهمی از تاریخ این مرز و بوم نیز هست. "مهدی فرخ" ملقب به "معتصم‌ السلطنه"، اولین وزیر صنایع و همچنین وزیر خواربار ایران بود که در اواخر دوران قاجار و پهلوی، به صورت پیاپی برای عناوین مختلف سیاسی انتخاب می‌شد.
شکی نیست که پنج دهه اخیر ایران، یکی از بحرانی‌ترین دوره‌های تاریخی و آبستن تغییرات و اتفاقات زیادی در تاریخ کشور بوده است. این تاریخی است که از نهایت فقر و فلاکت در ایران آغاز می‌شود و تا پیشرفت سطوح رفاهی و سوسیالیسم در ایران پیش می‌رود. شخصیت اصلی کتاب "خاطرات سیاسی مهدی فرخ"، همانطور که از عنوان آن پیداست، سناتور سید "مهدی فرخ" معروف به "معتصم السلطنه" است که پس از یک سلسله اتفاقات جالب و اصولی و پشت سر گذاشتن مأموریت‌ها و سمت‌های مختلف، خاطرات سیاسی خود را از سال 1331 هجری قمری و در جریان مأموریت خود در تربت حیدریه آغاز کرد.
گذشته از شرح وقایعی که مربوط به زندگی و مشاهدات "مهدی فرخ" بوده است، کتاب پیش رو موارد مهمی را در تاریخ معاصر ایران به تفصیل و به طور جامع مورد بررسی قرار داده است که واقعه جنگل و عملکرد میرزاکوچک خان، وثوق الدوله و کودتای سال 1299، قیام سرهنگ محمدتقی خان پسیان، چگونگی به قدرت رسیدن سردار سپه، دوران حکومت خاندان پهلوی، روز وحشت یا سوم شهریور، شب بیست و پنجم شهریور سال 1320، بیرون آمدن قدرت از چنگال رضاخان، سرانجام حزب توده و جمهوری دموکراتیک آذربایجان، تنها بخشی از این مطالب بوده و "خاطرات سیاسی مهدی فرخ"، صدها مورد دیگر را در قالب مستندی شیرین، هیجان‌انگیز و خوش‌خوان، بازگو می‌کند.
درباره مهدی فرخ
درباره مهدی فرخ
سید مهدی فرخ (۱۲۶۵– ۱۴ آذر ۱۳۵۲، تهران) ملقب به مبین‌السلطنه و بعد معتصم‌السلطنه دولت‌مرد ایرانی اواخر دوره قاجار و دوره پهلوی بود. او نخستین وزیر صنایع و نخستین وزیر خواربار ایران است.. نزدیک به نیم قرن مشاغل و مقامات مختلف حکومتی و سیاسی داشت: هفت مرتبه استاندار و پنج نوبت وزیر و سه دوره سناتور و دو دوره نماینده مجلس و دو دفعه سفیرکبیر شد. پدرش سیدمحمد سادات تهرانی و مادرش دختر میرزا علی‌نقی‌خان حکیم‌الممالک بود. در سیزده سالگی لقب مبین‌السلطنه و فرمان مستوفی‌گری از مظفرالدین شاه گرفت. پس از تحصیلات ابتدائی و متوسطه به مدرسه سیاسی راه یافت، دوره آن مدرسه را قبل از مشروطیت پایان داد و در اداره تذکره و دفتر وزارتی وزارت امور خارجه مشغول کار شد.
نخستین مأموریت مبین‌السلطنه در قفقاز بود. چندی در باطوم و گنجه نایب کنسول بود تا در ۱۳۳۱ قمری (۱۲۹۲ خورشیدی) به ایران بازگشت و به عنوان کارگزار، مأمور خدمت در تربت حیدریه شد. کارگزاران وزارت خارجه مسئول رسیدگی به امور قضائی اتباع بیگانه در کشور، بویژه اتباع روسیه بودند چون بنابر معاهده‌ها و توافق‌نامه‌های کاپیتولاسیون، محاکم عدلیه نمی‌توانستند به شکایات علیه آنها رسیدگی کنند یا در صورت ارتکاب جرم مورد پیگردشان قرار دهند.
در انتخابات دوره سوم قانونگزاری، مبین‌السلطنه از طرف مردم تربت حیدریه به مجلس رفت و جزو جوانترین نمایندگان مجلس شد. این دوره با شروع جنگ جهانی اول و مهاجرت نمایندگان به کرمانشاه بیش از یک سال طول نکشید. پس از تاجگذاری احمدشاه لقب معتصم‌السلطنه گرفت.
معتصم‌السلطنه پس از پایان نیمه‌کاره مجلس در سال ۱۲۹۴ به وزارت خارجه بازگشت و سرحددار سیستان و پس از مدتی کارگزار گیلان شد. پس از دو سال ریاست اداره تحریرات روس در وزارت خارجه به عهده او واگذار شد.
قسمت هایی از کتاب خاطرات سیاسی مهدی فرخ

پیش از مشروطیت و در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه مردم ایران در فقر و فلاکت و در بیدادگری های حکام و عمال خود غرق بودند.ضعف و سستی و عدم لیاقت مظفر الدین شاه و سبکسریهای درباریان و نفوذ عجیب دولتین روش و انگلیس .فعالیتهای مذهبیان دست نشانده دولتهای بیگانه در ایران.یعنی بابیان و ازلیان.اختلاات داخلی دربار مظفر الدین شاه نا امنی و شور و جنجال نسل جوان وطنخواه برای برقذاری عدالت و استقذاذ حقوق اجتماعی و بسیار مطالب مهم دیگر نکاتی است که ایران را برای پذیرش حکومت مشروطه زمینه سازی کرد. بهرحال دوران اختناق سپری شد و رژیم فرسوده و کهنه ایکه متضمن سرنگون شدن این اب و خاک میشد از بین رت و جایش را به یک حک.مت نوین و سازنده داد.دانستن چگونگی تکوین این سیستم باهمه حواشی و متعلقات آن و پی بردن به حقایق مسلم این دوران برای هر وطن پرست شریف لازم و حیاتی است.چه نا آگاهی ما از این وقایع دلیلی جز بی علاقگی به سرنوشت خودمان ندارد.این مطالب برما اشکار می کند که دولت های بیگانه و به اصطلاح اصلاح طلب چونه زیرکانه هستی مارا به باد میدادند و از خون و گوشت و پوست ایرانی برای خودکاخ افتخار بنا می کردند. بما نشان میدهد که به چه نحوی ریزه خواران بظاهر خادم ما هدی جز پر کردن کیسه پر ناشدنیشان نداشته اند و سرانجام ما ملت شریف و اصیل بنابر اعتقاد به یازش و صلح و صفا و گذشت.میگذاشتیم تا عده ای همه چیز مارا به تاراج برند و هیج نگوییم.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب خاطرات سیاسی مهدی فرخ" ثبت می‌کند