1. خانه
  2. /
  3. کتاب در زمانه ی پنج شاه

کتاب در زمانه ی پنج شاه

نویسنده: حسن ارفع
5 از 1 رأی

کتاب در زمانه ی پنج شاه

Under Five Shahs
انتشارات: ماهی
٪15
580000
493000
معرفی کتاب در زمانه ی پنج شاه
"در زمانه ی پنج شاه" اثری است از "حسن ارفع" که در زمره ی مهم ترین و قابل استنادترین آثار خاطره نویسی از تاریخ معاصر ایران به حساب می آید. این اثر که خاطرات "حسن ارفع"، فرزند "پرنس ارفع" مشهور را به تصویر می کشد، از کودکی وی آغاز شده و برهه های مختلف زندگی او را از دوران طفولیت در فرانسه، اشتغال به تحصیل در دانشکده ی افسری ترکیه، ، ورود به ایران و ملحق شدن به ارتش و سپس حضور وی در رخدادهای مهم کشور و مناصب قابل توجه وی را شامل می شود. "در زمانه ی پنج شاه" به دلیل موقعیت خاص خانواده ی "حسن ارفع" و متعاقبا جایگاه نظامی وی، سند تاریخی ویژه ای به حساب می آید که سرگذشت "حسن ارفع" را در بستری قریب به هفتاد سال از تاریخ معاصر ایران در برگرفته است.
"در زمانه ی پنج شاه" به طور کلی از چهار بخش و بیست و دو فصل تشکیل شده که هر کدام قسمت مهمی از زندگی وی و اتفاقات تاریخی را در بردارند. بخش نخست که دوران قبل از جنگ جهانی اول و پادشاهی آخرین سلاطین قاجار است، به سال های کودکی و جوانی "حسن ارفع" و نخستین دیدار وی از ایران پرداخته است. بخش دوم رویدادهای دوران سلطنت رضاشاه پهلوی و تجددگرایی در ایران را مطرح کرده و بخش سوم به وضعیت ایران در جنگ جهانی دوم و اقدامات "حسن ارفع" در مقام ریاست ستاد کل ارتش اشاره دارد. بخش چهارم که ایران در زمان محمدرضاشاه پهلوی است، توسعه و پیشرفت ایران را در این دوران بررسی می کند و در انتهای کتاب "در زمانه ی پنج شاه"، ضمیمه ای از اوضاع بخش های ایل نشین کشور به همراه تعدادی عکس از نویسنده و شخصیت های مهم سیاسی قرار گرفته است.
درباره حسن ارفع
درباره حسن ارفع
سرلشکر حسن اَرفَع (۱۲۷۳–۱۳۶۵ خورشیدی) رئیس ستاد ارتش ایران در سال‌های ۱۹۴۴ تا ۱۹۴۶ میلادی و از همکاران کودتای ۲۸ مرداد بود. وی برای نژاد آریایی ارزش زیادی قائل بود و به آموزه‌های فاشیسم و نازیسم گرایش داشت. حسن ارفع فرزند میرزا رضاخان ارفع‌الدوله دانش بود. چهار ساله که بود پدرش با تقدیم پیشکشی قابل ملاحظه‌ای از مظفرالدین شاه برای او لقب ارفع‌السلطان گرفت.
حسن ارفع تحصیلات خود را به اقتضای شغل پدرش که غالباً مقام سفارت داشت، در استانبول و پاریس انجام داد. از دانشکده نظامی سن‌سیر و سمور فرانسه دانش‌آموخته شد. او و برادرش «ابراهیم ارفع»، هر دو از نظامیان عالی‌رتبه ارتش ایران بودند.
حسن ارفع، به عنوان یک افسر ایرانی سال‌ها در نواحی مرزی با مسائل کردها درگیر بوده و کتابی به نام «کردها» در این باره نوشته‌است.
وی در ۱۳۲۳ درجه سرلشکری گرفت و به فرمانداری نظامی راه‌آهن و راه شوسه برگزیده شد. زمانی نیز وابسته نظامی ایران در انگلیس بود. در ۱۳۲۳ به ریاست ستاد ارتش انتخاب شد و نزدیک یک سال و چند ماه در این سمت قرار داشت.
قسمت هایی از کتاب در زمانه ی پنج شاه

وقتی به دنیا آمدم، مدتی می شد که پدرم از تفلیس رفته بود . او را به مقام وزیر مختاری ایران در سن پترزبورگ گماشته بودند ، نیز نروژ و سوئد که در آن زمان تحت حکومت شاه اسکار دوم با هم متحد بودند . پدرم ، دو ماه پس از ورود به سن پترزبورگ ، در مراسم باشکوه تاجگذاری تزار نیکالای و امپراتریس آلکساندرا فیودوروونا حضور یافت . او با دیدگانی وحشت زده شاهد فاجعه هراس انگیز خودیانکا بود و دید که چگونه صدها نفر در آشوب بزرگی که هنگام بخش هدایای امپراتور به پا شد کشته شدند . بسیاری از مردم این واقعه را برای حکومت او به فال بد گرفتند و البته وقایعی که بعدها اتفاق افتاد این پیشگویی ها را تایید کرد. چند ماه پس از تولد من ، مادرم مرا از تفلیس به سن پترزبورگ برد . پدرم آنجا در عمارت مجلل پرنس بیلوسلسکی-بیلوزورسکی در جزیره ی کرستوفسکی سکونت داشت . مادرم همچنان در عزلت و انزوا روزگار می گذراند ؛ نه حق همراهی پدرم را در مهمانی ها داشت و نه جواز حضور در کنسولگری. در عوض می توانست در کالسکه ی ویکتوریایمان به گردش برود و حتی گاه اسب محبوبش را به درشکه ی تک اسبه اش ببندد و آن را در گردشگاه مشهور استرلکا در سواحل رود نوا براند.

نظر کاربران در مورد "کتاب در زمانه ی پنج شاه"
7 نظر تا این لحظه ثبت شده است

از متن کتاب: " رضا شاه از توده‌های مردم که فاقد اندیشه‌ی سیاسی بودند هیچ کمکی نمی‌گرفت. اصلاحات او با هدف تأمین منافع آن‌ها انجام می‌شد، اما او درباره‌ی برنامه‌ها و طرح‌های اصلاح گرانه اش، که همگی به نفع کارگران و زحمتکشان بود، چیزی نمی‌گفت. به همین سبب مردم نمی‌دانستند شاه تا چه اندازه نگران حال آن هاست. اما مردم، خصوصاً در نواحی روستایی، رفته رفته دریافتند که شاه برای آنها کار می‌کند. برقراری امنیت، از میان رفتن غارت و راهزنی و جنگ‌های قبیله ای، جلوگیری از ظلم و زورگویی‌های مقامات حکومت و حکمرانان ولایات، ساخت جاده و راه آهن، گسترش آموزش و پرورش، اصلاحات اساسی در دادگستری، بهبود وضع سلامتی و بهداشت، همه و همه در درازمدت به نوعی اعتماد عامه‌ی مردم را برانگیخت، آن هم بی آن که دولت در این باره تبلیغاتی کند و جار و جنجالی راه بیندازد. " صفحه‌ی 350 چاپ چهارم

1403/06/06 | توسطارسلان ثابتی
6
|

بچاپ دیه ببم جان

1402/04/08 | توسطبابائی - کاربر سایت
3
|

سی چه چاپ نیکنی ؟

1402/03/29 | توسطالاسوند - کاربر سایت
3
|
پاسخ ها

لیوه لنگ. دونت بند

1403/10/05|توسطمحمد بزرگی
0

خطارات حسن ارفع یکی از بهترین منابع در مورد تاریخ معاصر ایران است

1402/02/08 | توسطساسان طهماسبی
2
|

روایت زندگی حسن ارفع یا ارفع السلطان یکی از جذاب‌ترین روایت‌ها از تاریخ معاصر ایران است به خصوص که برخلاف روال مرسوم ما با خاطرات یک فعال سیاسی یا روشنفکر روبرو نیستیم و تحولات ایران را از دریچه چشم یک نظامی می‌خوانیم.

1401/06/31 | توسطImfarza
2
|

کتابی خواندنی از تاریخ و خاطرات زندگی در دوره حکومت 5 شاه

1399/07/08 | توسطمحمد جواد آزادی مقدم
1
|

این کتاب در واقع خاطرات حسن ارفع از نظامیان برجسته ایران هست که به بیان خاطرات خود از کودکی تا سال 1341 میپردازه. کتاب حاوی نکات تاریخی بسیار ازشمندی است و خواندن آن توصیه میشود

1399/06/15 | توسطسمیرا ستوده
4
|