کتاب نقد وقت

Naghd-e Vaght
کد کتاب : 71409
شابک : 978-6004562904
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 92
سال انتشار شمسی : 1400
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : ---

معرفی کتاب نقد وقت اثر قاسم هاشمی نژاد

قاسم هاشمی‌نژاد در حیطه‌های گوناگونی طبع‌آزمایی کرده است؛ از شعر و داستان و رمان تا نقد ادبی، از تصحیح متون کلاسیک و عرفان‌پژوهی تا گفتگو با نویسندگان چون ابراهیم گلستان و هوشنگ گلشیری و نوشتن فیلمنامه.
در کتاب نقد وقت گویی بسیاری از تخصص‌های او که به آن‌ها اشاره کردیم، یک‌جا جمع شده‌اند. نقد وقت فیلمنامه است اما فیلمنامه‌ای تاریخی که به عرفان و شعر هم می‌پردازد. هاشمی‌نژاد در نقد وقت به سراغ مولانا و شمس رفته و رابطۀ آن‌ها را دستمایه‌ی این فیلمنامه قرار داده است. موضوعی جذاب که افسانه و واقعیت و تاریخ در آن به هم آمیخته‌اند.
در نقد وقت نویسنده سراغ مقطع حساسی از زندگی مولانا رفته است، مقطعی که افکار و رفتار و دنیای مولانا تحت تاثیر شمس به کلی دگرگون می‌شود. هاشمی‌نژاد سعی کرده است به شکلی موجز این برش از زندگی مولانا را در قالب فیلمنامه و به شکلی جذاب و دراماتیک روایت کند.
فیلمنامه ریتمی تند دارد. نویسنده با خلق صحنه‌هایی که تقریبا همه کوتاه و موجز هستند به این ریتم دست یافته است. این ریتم خواندن اثر را راحت و لذت‌بخش می‌کند. دیالوگ‌ها هم با این‌که کوتاه و موجز هستند، اطلاعات لازم را به خواننده می‌دهند و او را با شخصیت‌ها همراه می‌کند. هاشمی‌نژاد توانسته با دیالوگ‌های مناسب، بافت اجتماعی دورۀ مورد نظرش را بسازد و عدم درک رابطه‌ی مولانا و شمس را از سوی نزدیکان مولانا و جامعه‌ی آن زمان نشان بدهد.
او با این شیوه و نشان‌ دادن شخصیت‌های فرعی تلاش کرده است تا به روایتی چند صدایی برسد و طیف گسترده‌ای از صداها و دیدگاه‌ها را در عصر مولانا نشان دهد.
انتخاب مکان‌های متعدد و متنوع برای محل وقوع رخدادهای داستان از امتیازات دیگر فیلمنامه است. مکان‌هایی چون بازار، بیابان، محل درس و مجلس مباحثه برای رویارویی شخصیت‌ها و خلق صحنه‌ها انتخاب شده است، این امر از نظر بصری فیلمنامه را جذاب کرده است و علاوه بر آن، بخشی از ابعاد شخصیت مولانا را نیز نشان می‌دهد. نویسنده با این ترفند مولانا را شخصیتی اجتماعی به تصویر می‌کشد. او عارفی عزلت‌گزین و اجتماع‌گریز نبوده و همواره در میان مردم بوده است.
در یک اثر تاریخی، نشان دادن زندگی روزمره و جزییات زندگی مردم در آن دوره‌ی به‌خصوص برای باورپذیر شدن روابط شخصیت‌ها و بافت اجتماعی قصه امری ضروری است تا فضای داستان را عینی‌تر و ملموس کند. هاشمی‌نژاد به این موضوع واقف بوده و با بهره‌گیری از جزییات زندگی مردمان عصر مولانا، روایت داستانش را جذاب و امکان همراهی و همدلی خواننده با شخصیت‌ها را فراهم کرده است.
معمولا خواندن فیلمنامه به آسانی خواندن رمان و داستان نیست، اما زبان ویژه، قصه‌ی جذاب، ریتم مناسب، تنوع بصری به همراه دیالوگ‌هایی کوتاه و موجز، نقد وقت را خوش‌خوان کرده است و می‌توان آن را در یک نشست خواند.

کتاب نقد وقت

قاسم هاشمی نژاد
قاسم هاشمی نژاد (زادهٔ ۱۳۱۹ در آمل – درگذشتهٔ ۱۳ فروردین ۱۳۹۵ در تهران) نویسنده، روزنامه نگار، مصحح و مترجم ایرانی بود. او در دههٔ ۱۳۴۰ در روزنامهٔ آیندگان نقد ادبی می نوشت و در سال ۱۳۵۸ یکی از بهترین رمان های پلیسی ایران را با نام فیل در تاریکی نوشت که مشهورترین اثر وی نیز به شمار می رود.مادربزرگ وی خیرالنساء هاشمی نژاد زنی بود روستایی از شهر آمل استان مازندران که قاسم هاشمی نژاد زندگی وی را در پوششی رازآمیز در داستان «خیرالنساء (۱۲۷۰–۱۳۶۷): یک سرگذشت» خود نوشته است.و...
قسمت هایی از کتاب نقد وقت (لذت متن)
خداوندگار: سیّد ما فرمود که راه را پایان هست، اما منزل را پایان نیست. گذر کردن از هستی خود و از خودی خود رستن را پایان هست. اما چون به حق رسیدی بعد از آن سیر در معرفت اوست. آن را پایانی نیست. نشان پا تا لب دریاست؛ در بحر نشان پا کجا باشد؟ دربارهٔ کتاب: فیلمنامهٔ «نقد وقت» روایت سفر زائرانی است که هر یک داغی بر دل دارند و از مراد خود حکایتی می گویند. حکایت ها تصویر مراد را روشن و روشن تر می کند و در انتهای داستان، همه می دانند که خداوندگار که بود و چه ...