وقتی لشگریان محمود افغان اصفهان را محاصره کردند بهای مواد غذایی تا پایان اردیبهشت ماه مناسب بود. در خرداد ماه اندکی گران تر شد، اما باز هم قابل تحمل بود. مردم اصفهان در ماه های تیر و مرداد مجبور شدند از گوشت قاطر، اسب و الاغ تغذیه کنند، اما از آن پس گوشتی در بازار دیده نشد. در پایان این دوره ، هر شقه گوشت اسب بر هزار سکه بالغ شد. در ماه های شهریور و مهر ، به خوردن سگ و گربه قناعت شد و چندان خوردند که نسل این حیوان منقرض شد . در این اوضاع شخصی تعریف می کرد که زنی را دیدم که گربه ای را گرفته بود و می خواست او را خفه کند گربه تلاش می کرد از دست او فرار کند اما زن خطاب به حیوان می گفت: کوشش تو بی نتیجه است من ترا خواهم خورد. در مهر ماه، گندم نایاب و در فاصله ی یک ماه بهای نان دو برابر شد. برگ و پوست درختان را وزن کرده، می فروختند. حتی ریشه ی خشک شده ی درختان را نیز آرد، با جو مخلوط و از آن نان درست می کردند. چرم کفش های کهنه را در آب جوشانده و می خوردند و مدت زمانی، این یکی از غذاهای رایج مردم اصفهان بود. از آن پس نوبت به خوردن گوشت انسان رسید. کوچه ها پر از اجساد مردگان بود و برخی در خفا گوشت آن ها را بریده، می خوردند. گاهی مردم گوشت کودکانی را که از گرسنگی مرده بودند می خوردند. وضع اصفهان در آن زمان چنان وخیم بود که مرده ها را دفن نمی کردند بلکه آن ها را در کوچه ها ها رها می کردند و مردم مجبور بودند از روی اجساد در حال متلاشی شدن عبور کنند. گفته شده که تا یکسال بعد هم آب زاینده رود قابل استفاده نبود ...
این کتاب تا الان تجدید چاپ نشده ولی علاقمندان میتوانند کتاب سفرنامه کروسینسکی را تهیه کنند که کتاب سقوط اصفهان از روی آن باز نویسی شده است.
درود،کتاب چه زمانی تجدید چاپ میشه؟ چون اکثر کتاب فروشیها ندارند
طبق گزارش کتاب سقوط اصفهان و دستخط شهید محمد منتظری شاهان صفوی یک مسیحی به نام گرگینخان گرجی را حاکم شهر قندهار قرارداده بودند. افغانها هرچه از مظالم او به دربار شکایت کردند، کسی شکایت آنها را نشنید. تا اینکه افغانها در ایام حج شکایت خود را به سمع عالمان جهان اسلام و عمدتا مکه رساندند و فتوای جهاد گرفتند.
چرا این کتاب تجدید چاپ نمیشه؟ بازار آزاد این کتاب ۱۰۸ صفحه ای رو دارند ۳۵۰ هزار تومان میفروشند!
انتشارات مینوی خرد که حق نشر آثار آقای طباطبایی را دارد فعلا چاپ جدید ندارد متاسفانه
فلسفه از باورها عبور میکنه بعدش اونارا بسمت خود میکشه
یکی از نتایج مهم مطالعه این کتاب انست که هر گاه مردم و ملت یک کشور را به سرزمین خود بی تفاوت میکنند چه آثار فلاکت باری بر مردم، سرزمین و حتی حاکمان آن کشور بوجود میآید. همچنین هرگاه تسلیم جای خود را به مقاوت ملی میدهد چگونه محمود افغان با کمترین نفرات مهاجم، توانست ایران با آن عظمت در عهد صفویه را تسخیر نماید. ایرانی که در حوزه سرزمینی به مرزهای جغرافیایی دوران ساسانی رسیده بود. و ایرانی که بلحاظ تجاری و اقتصادی جز کشورهای بزرگ آن دوره محسوب میشد.نکات گفتنی در مورد این کتاب بسیار است. اما توصیه میکنم این کتاب را چندین بار مطالعه و به دوستان خود و بخصوص به اشخاصی که همیشه روح ناامیدی به جامعه تزریق میکنند، هدیه دهید. تا آنان بدانند بی تفاوت کردن مردم به کشور خود چه آثار فلاکت باری ایجاد میکنند.این کتاب هدیه بسیار ارزشمندی هست.
با سلام خوندن این کتاب مختصر، اطلاعات خوبی راجع به دوره شاه سلطان حسین صفوی میده از علل اصلی سقوط تا مواجه مردم با افغانها.باید این کتاب رو چند بار با دقت خواند تا زوایای حکمرانی بد و فرهنگ سیاسی مردم آن دوره روشن شود و با دوره فعلی مقایسه بشه تا عبرت آموزی بشه.