1. خانه
  2. /
  3. کتاب زبده الحقایق

کتاب زبده الحقایق

3.2 از 1 رأی

کتاب زبده الحقایق

Haghayegh
ناموجود
250000
معرفی کتاب زبده الحقایق
زبدة‌الحقایق از مهم‌ترین متن‌های مکتوب عرفانی و فلسفی است که در سطح والایی از ادبیات منثوری قرار دارد که ایرانیان به زبان عربی تألیف کرده‌اند. زبده شامل یکصد فصل است و از این رو آن را صد فصل نیز نامیده‌اند. در این کتاب که از مهمترین آثار عین‌القضات همدانی به شمار می ‌آید مسئله خرد در صد فصل مورد نقد قرار گرفته است. عین القضات در این اثر حد و حدود خرد را مشخص می‌کند و اشاره می‌نماید که عقل اجازه دارد تا کجا پایش را دراز کند.
او در این اثر از شناخت‌شناسی سخن می‌گوید و بیان می‌دارد که مباحثی مانند خداشناسی، نبوت و مسائل متافیزیک با عقل دریافت شدنی نیستند و برای دریافت این امور به گونه‌ای دیگر از معرفت نیاز است. او ضمن تعیین حد و حدود برای فعالیت عقل اشعار می‌دارد که عقل بر مشاهده و جزئیات محسوس استوار است و حال آنکه آنگونه دیگر از معرفت که مورد نیاز است بر مبنای شهود استوار است.
درباره عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
درباره عبدالله بن محمد عین القضات همدانی
عبدالله بن محمد، عین القضات همدانی، فقیه، حکیم و عارف، مکنی به ابوالفضائل، معروف به قاضی همدانی، در سال ۴۷۶ ش، برابر با ۴۹۲ ق، در همدان به دنیا آمد. پدر و جدش از میانه بودند، به میانجی نیز معروف شده است. قاضی، در جوانی در زادگاه خویش به کسب علوم متداول پرداخت و به سرعت در ادب و حکمت و کلام مایه‌ور شد و به سبب مهارتی که در فقه پیدا کرد، به عنوان قاضی و مدرس منصوب گردید و با وجود جوانی، شهرت و نفوذ فراوان پیدا کرد و همین امر باعث برانگیخته شدن حسد و رشک فقها و متکلمان شد.
وی به تحصیل حکمت و عرفان و کلام و ادب عربی پرداخت و نظر به مطالعه بسیار در آثار امام محمد غزالی، مع الواسطه شاگرد او نیز محسوب می‌شد. احمد غزالی با آن همه عظمت مقام، در مکتوب‌های خود بدو، او را قرةالعین خطاب می‌کرد. وی بیشتر اطلاعات خود را از راه تحقیق و تتبع شخصی فراهم آورد. افکار و عقاید او در عمر کوتاهش مبین کمال نبوغ اوست.
فلسفه و کلام، طبع حقیقت‌جوی وی را قانع نساخت و گرفتار بحران‌های روحی شد و همین امر، او را دچار شک و شبهه کرد. پس از آشنایی با آثار امام محمد غزالی تا حدی خاطرش آرام گرفت و چندی بعد با احمد غزالی آشنا شد و به او دست ارادت داد و همانند احمد غزالی در بیان عقاید خود بی‌پروا بود. همین صراحت در گفتار باعث بدگمانی متشرعه شد.

دسته بندی های کتاب زبده الحقایق
نظر کاربران در مورد "کتاب زبده الحقایق"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

کفر نامع

1402/09/06 | توسطقاسم - کاربر سایت
0
|
پاسخ ها

😂 بی سوادی، نرخ شاه عباسیِ

1402/11/30|توسطکاربر سایت
2