1. خانه
  2. /
  3. کتاب قطار باز: ماجرای یک خط

کتاب قطار باز: ماجرای یک خط

3.8 از 1 رأی

کتاب قطار باز: ماجرای یک خط

train lover
انتشارات: نشر چشمه
٪15
240000
204000
معرفی کتاب قطار باز: ماجرای یک خط
قطارباز حاصل پی گرفتن یک رویای کودکانه است. رویای کسی که کودکی‌اش در دهه شصت گذشته و تصویر قطارهای خارجی در فیلم‌هایی مثل شرلوک هلمز و پوآرو، او را به داستان‌های جنایی علاقه‌مند کرده و قطارها به عنوان پرتکرارترین محلی که جنایت‌ها در آن اتفاق می‌افتند، تبدیل به اتاق‌هایی می‌شدند که خیال یک کودک می‌توانست در آنها پرواز کند. احسان نوروزی این خیال را تا میان‌سالی دنبال کرده و حاصل آن صبح روزی شده که در راه‌آهن تهران روبروی مدیر روابط عمومی این اداره نشسته و از رویای قطار حرف زده و گفته: «می‌خوام یک‌سال خودم رو وقف راه‌آهن کنم، خیمه بزنم توی کتابخونه و محل اسناد راه‌آهن و هرچی دستم می‌رسه بخونم. می‌خوام به همه‌ی ایستگاه‌ها برم و با همه‌ی کارکنان و بازنشسته‌ها حرف بزنم و خاطرات‌شون رو ثبت کنم و سوار همه‌ی قطارهای مسافربری و باری بشم.»
احسان نوروزی، همانگونه که خودش گفت، اسناد، نوشته‌ها و تصاویر راه‌آهن را زیر و رو کرده و جستار خود را از تاریخ اولین خط آهن‌های کشیده شده در ایران و اولین تصمیمات گرفته شده برای آن شروع کرده است.
قطارباز نه تنها چند فصل کتاب که یک سفر است. سفری از پشت شیشه‌ی کوپه‌ها و واگن‌های قطار و سرک کشیدن به رویای هزاران هزار نفری که شبی را در آن روز کردند یا روزی را شبی و لابد در پی چیزی در مقصدشان بوده‌اند که گرچه ما امروز اطلاعی از آن نداریم اما راه به آسمان خیال‌پردازی درباره‌ی آن همیشه باز است. فصل‌های مختلف این اثر عبارتند از «سرآغاز»، «قطارباز»، «یک رویا»، «جنگ اول قطار اول»، «زاهدان- هندوستان»، «خرسواری قطارسواری»، «سوت»، «غبار مرگ»، «سیاه‌نمایی»، «تونل مارکو»، «زایش یک خط»، «اسیران»، «رویای آشفته»، «بازگشت به شروع»، «ایستگاه آخر»، «سپاس‌ها»، «منابع اصلی».
کتاب «قطارباز: ماجرای یک خط» توانست در سی و هفتمین دوره کتاب سال ایران به عنوان یکی از برگزیدگان انتخاب و همچنین به عنوان اثری شایسته تقدیر در بخش مستندنگاری دوازدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد شناخته شود.
درباره احسان نوروزی
درباره احسان نوروزی
احسان نوروزی در سال 1358 در تهران متولد شد. نوروزی دانش‎آموخته رشته ادبیات نمایشی است. او علاوه بر ترجمه چندین اثر، نویسنده رمان نیز است.
قسمت هایی از کتاب قطار باز: ماجرای یک خط

روزگاری در همین ایستگاه اهواز، پدر هجده ساله ام سوار قطار درجه دو شده بود تا برای اولین بار به تهران بیاید و درس بخواند و ازدواج کند. شاید این اولین نقشی بوده که قطار در زندگی ام ایفا کرده است. حالا قریب چهل سال بعد پسرش با قطار درجه دویی که احتمالا بی شباهت به قطار پدر نیست، بازگشته بود تا سر از کار زندگی اش در آورد. برخلاف اغلب قطارهای مسیرهای طولانی که همگی واگن هایی مجهز به تخت خواب هستند، مسیر جنوب هنوز هم واگن هایی بدون تخت خواب دارد که سفر هفده ساعته را مشقت آمیز می کند. واگن تنگ شش نفره که حتا پریز برق هم نداشت، فقط امکان می داد که نشیمن گاه صندلی را کمی جلوتر بکشی و فاصله میان صندلی های رو به رو آن قدر کم شود که جایی برای قرار دادن پاها نداشته باشی مگر روی صندلی مقابل و درست بیخ بینی همسفرت.

مقالات مرتبط با کتاب قطار باز: ماجرای یک خط
برترین رمان های نخست نویسندگان برجسته
برترین رمان های نخست نویسندگان برجسته
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب قطار باز: ماجرای یک خط"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

اگه علاقه خاصی به قطار‌ها و راه آهن دارین و یا اصلا میخواین سر از تاریخ راه آهن ایران در بیارین و از سفرنامه‌ها خوشتون میاد...این کتاب از همه نظر جذاب و عالیه.تنها کتاب مرجع و موجود در مورد تاریخ راه آهن و سفرنامه ریلی ایران هستش.من که دو بار این کتابو خوندم

1403/03/01 | توسطآران عباسی فر
0
|