این پژوهش یک هدف اصلی و چند مقصود فرعی را دنبال می کند. هدف اصلی آن عبارت است از پژوهشی فلسفی در باب استعلا و طرح امکان ذاتی آن؛ یعنی پاسخ به این پرسش که آیا اساسا استعلا امکان پذیر است یا نه. طرح مسئله استعلا در واقع تلاش برای رسیدن به فهم جدیدی از هستی، آدمی، ادراک، نسبت آدمی با عالم، و معنا و مفهوم حقیقت است، فهمی که متمایز از آن نحوه تلقی و درکی است که در سنت مابعدالطبیعه دیده می شود.
از آن جا که در زمان ما اگر نگوییم در سرتاسر تاریخ تفکر غرب هیچ متفکری به اندازه هایدگر مسئله استعلا را به نحو بنیادین و ریشه ای مطرح نساخته است، پژوهش ما در باب استعلا و امکان ذاتی آن در چارچوب تفکر هایدگر صورت خواهد گرفت. این هدف خود بر اساس این رأی راسخ نگارنده شکل گرفته است که اسّ اساس و جوهره تفکر هایدگر چیزی نیست مگر اثبات امکان ذاتی استعلا؛ به این معنا که نه فقط استعلا امکان پذیر است بلکه نحوه هستی آدمی و حقیقت ذاتی وی عین همین استعلاست.
بی تردید مادام که معنا و مفهوم استعلا مشخص نگردد مضمون این هدف روشن نخواهد شد. لیکن خود روشن شدن این مفهوم نتیجه و حاصل پژوهش ما خواهد بود و نه شروع و آغاز آن. اما طلب مجهول مطلق غیرممکن است و باید از آغاز تصوری از امر مورد پژوهش داشته باشیم. لذا ما باید از همین ابتدا تصویری، هر چند گنگ و مبهم، از متعلّق پژوهش خود ارائه دهیم، یعنی باید موقتا به این پرسش پاسخ دهیم که مراد ما از استعلا چیست.
کتاب هایدگر و استعلا