اگر به دنبال کتابی در مورد فلسفه هستید ، تاریخچه کوتاهی از فلسفه نایجل واربرتون جایی برای شروع است. . . . در دسترس ، خنده دار و آموزنده است. "- اخبار و بررسی ساکرامنتو
فصل اول؛ سقراط حدود ۲۴۰۰ سال پیش مردی در آتن به جرم زیاد سوال کردن به مرگ محکوم شد. قبل از او هم فلاسفه ای وجود داشتند، ولی این موضوع تنها در مورد سقراط بالا گرفته بود. اگر فلسفه یک قدیس حامی داشته باشد، آن سقراط است. سقراط با آن بینی سربالا، هیکل چاق، ظاهر ژنده و کمی عجیب برازنده به نظر نمی رسید. ولی با آن ظاهر زشت و اغلب کثیف، بسیار باجذبه و واجد هوشی فوق العاده بود. همه در آتن معتقد بودند کسی مانند او نبوده و احتمالا در آینده هم نخواهد بود. او منحصربه فرد بود و در عین حال بسیار آزاردهنده. به نظر خودش خرمگسی بود با نیشی گزنده. خرمگس ها حشراتی آزاردهنده اند، ولی آسیب جدی وارد نمی کنند. با این حال، همه آتنی ها چنین دیدگاهی نداشتند. برخی او را دوست داشتند؛ و برخی دیگر نفوذ او را خطرناک می دانستند. او در جوانی جنگجویی شجاع بود که در جنگ های پلوپونزی علیه اسپارت ها و متحدانشان جنگیده بود. در میانسالی در بازار پرسه می زد، جلو مردم را می گرفت و از آن ها سوالات عجیبی می کرد. این تقریبا تنها کاری بود که انجام می داد. ولی سوالاتش گزنده بودند. این سوالات ساده به نظر می رسیدند؛ ولی در واقع این طور نبود. یک نمونه از این سوالات، گفتگوی او با ائوتودموس (۱) بود. سقراط از او سوال کرد که آیا فریبکاری صفتی غیراخلاقی محسوب می شود یا نه. ائوتودموس پاسخ داد البته که این طور است. این از نظر او بدیهی بود. ولی سقراط سوال کرد که اگر دوست پریشان تو بخواهد خود را بکشد و تو کارد او را بدزدی چطور؟ این فریبکارانه نیست؟ البته که هست. ولی آیا انجام دادن آن اخلاقی است یا غیراخلاقی؟ این کار علی رغم فریبکارانه بودن، کار خوبی است نه بد. ائوتودموس که در گره های سوالات سقراط گرفتار شده بود پاسخ داد بله. سقراط با استفاده از مثال نقضی هوشمندانه به ائوتودموس نشان داد که اظهارنظر کلی او درباره غیراخلاقی بودن فریبکاری در همه موقعیت ها صدق نمی کند. ائوتودموس قبلا متوجه این نکته نشده بود.
درود دوستان این کتاب بسیار کتاب سودمندیه و دید بسیار کلی و مختصری از برخی از مهمترین فیلسوفهای جهان باختر رو ارائه میکنه. فهمش برای افرادی که تجربه خوندن آثار فلسفی رو نداشتن سخت نیست و همچنین برای افرادی که رشته شون فلسفه، علوم سیاسی یا جامعه شناسی هست هم سودمنده. جا داره که از ترجمه بسیار خوب بانو تقدیسی هم سپاسگزاری کنم.
این کتاب و کتاب الفبای فلسفه برای شروع مطالعه فلسفه بسیار مناسب هستند. ترجمه خانم تقدیسی خیلی خوب بود. در مورد هر فیلسوف رئوس کلی فلسفه و مهمترین اندیشههای اون به اختصار بررسی میشه. تاریخچه کوتاه فلسفه بر مبنای فیلسوفها نوشته شده و الفبای فلسفه بر مبنای حوزههای مختلف اندیشه فلسفی.
کتاب بسیار خوبیست برای آشنایی با اکثر فیلسوفان مشهور، مکاتب و نظرات آنها. اما نمیدانم چرا واربرتون فقط بر فلاسفه غرب تمرکز کرده و تقریبا شرق رو به طور کامل نادیده گرفته. من ترجمه مریم تقدیسی از انتشارات ققنوس رو مطالعه کردم. در کل خوب بود اما اشکالات تایپی هم در نگارش صفحاتی معدود وجود داشت، اما در کل خلالی در روند کتاب ایجاد نکرد. ضرر نمیکنید از مطالعه اش.