1. خانه
  2. /
  3. کتاب فضائل بلخ

کتاب فضائل بلخ

3.6 از 1 رأی

کتاب فضائل بلخ

The Merits of Balkh
ناموجود
750000
معرفی کتاب فضائل بلخ
تألیف کتاب‌های اختصاصی در تاریخ یا فضائل شهرها، از گونه‌های قابل توجه در تاریخ‌نگاری دورۀ اسلامی است و سودمندی‌های تاریخی و اجتماعی و اقتصادی در این‌گونه از آثار، بسا که در دیگر مآخذ تاریخی و جغرافیایی کمتر به دست می‌آید؛ به‌ویژه که شمار قابل توجهی از تواریخ محلی مشتمل بر ذکر علماء و محدثان و دیگر معاریف شهرها بوده و مایۀ کمال تأسف و دریغ است که نمونه‌های مهمی از این قبیل آثار در طول تاریخ از میان رفته و اینک از آنها، تنها نامی یا پاره‌ای منقولات در دیگر آثار در دست است. از مجموع شواهد چنین به نظر می‌رسد که پس از یورش مغول، تألیف تواریخ محلی یا فضائل‌نویسی برای شهرها، از آن دست که در سده‌های پیشین و به‌ویژه در حلقه‌های اصحاب حدیث و امثال ایشان ملاحظه می‌شد،‌ کمابیش از رونق افتاد و آثار پیشین نیز، به ادلۀ گوناگون در معرض اتلاف و فراموشی قرار گرفت. به هر حال، آنچه از این قبیل آثار که از دست تطاول روزگار برکنار مانده و اینک در اختیار ماست، برای درک فضای تاریخی و جغرافیایی و اجتماعی سده‌های پیش اهمیت تمام دارد، همچون کتاب فضائل بلخ که گرچه اینک نشانی از اصل عربی آن تألیف واعظ بلخی در دست نیست، ترجمۀ فارسی آن به قلم یکی از عالمان سدۀ 7ق می‌تواند حکایت از اصل کند و ارزش‌های آن از هر جهت چشمگیر است. گرچه این کتاب پیشتر نیز منتشر شده، شناسایی نسخۀ دیگری از کتاب، راه را برای تصحیح جدیدی از آن، همراه تحقیقات و تعلیقات سودمند گشود و اکنون که این مهم به همت و پشتکار همکار دانشمند ما، آقای دکتر علی میرانصاری صورت گرفته است، پژوهشگران تاریخ و دلبستگان ادب فارسی فرصت می‌یابند، فضائل بلخ را در جامۀ نوین دوباره ملاحظه کنند و از فواید آن بهره ببرند.
درباره علی میرانصاری
درباره علی میرانصاری
على میرانصارى (متولد 1337)، نویسنده، محقق، ایران شناس معاصر است. وى دوره دکتراى ایران‌شناسى را در یکى از دانشگاه‌هاى انگلیس گذرانده است. او در زمینه زبان و ادبیات فارسى، به‌ویژه درباره زندگى و آثار علمى مشاهیر ادبى ایران تحقیقات ارزنده‌اى نموده است. وى در این باره، کتابى نیز با نام «اسنادى از مشاهیر ادب معاصر ایران» منتشر کرده است. این کتاب، مجموعه‌اى است تحقیقى پیرامون اسناد علمى - ادارى بیش از شصت تن از شاعران و ادیبان ایران که همگى از پایه‌گذاران ادبیات معاصر، به‌ویژه در زمینه‌هاى شعر، داستان، نمایشنامه و تحقیقات ادبى بشمار مى‌روند؛ کسانى همانند سید اشرف‌الدین گیلانى، ملک‌الشعراى بهار، میرزاده عشقى، فرخى یزدى، پروین اعتصامى، ادیب‌الممالک و... وى در تهیه اسناد، تنها به نقل سند اکتفا نمى‌کند، بلکه آثار خود را با تحقیقى گسترده و جامع درباره هریک از ادیبان و اسناد مربوط به آن‌ها ارائه مى‌نماید. بنابراین مى‌توان گفت یکى از مهم‌ترین فعالیت‌های آموزشى نویسنده، پژوهش در مورد سند است. او بر این نظر است که سند، مجموعه مدارکى است که از نظر تاریخى و ادبى، داراى ارزش خاص مى‌باشد. این اسناد، معمولا شامل نامه، عکس، نوشته‌هاى کوتاه و بلند، احکام ادارى و بسیارى از اوراق منحصربه‌فرد است. وى درباره تحقیق اسناد مشاهیر ادب ایران، معتقد است که درباره برخى اسناد، کم‌توجهى شده است. او همین امر؛ یعنى عدم گردآورى اسناد پژوهشى درباره آن‌ها را مهم‌ترین انگیزه خود در گردآورى، تنظیم و تحقیق مى‌داند.
دسته بندی های کتاب فضائل بلخ
نظر کاربران در مورد "کتاب فضائل بلخ"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

کتاب فضائل بلخ یکی از بهترین و خواندنی‌ترین کتب تاریخ از نظر شناخت پیشینه شهر بلخ و آداب و رسوم و شناخت بزرگان قدیم بلخ و همچنین شیوه نگارش فصیح و بلیغ است.کجا شدند آن شاهان با هیبت و عدل یا علمای بانصیحت.نه شاهان ماندند و نه تخت.نه دولت ماند و نه بخت....

1403/03/25 | توسطابوذر
0
|