1. خانه
  2. /
  3. کتاب مسائل فلسفه اخلاق

کتاب مسائل فلسفه اخلاق

3.9 از 1 رأی

کتاب مسائل فلسفه اخلاق

Problems of Moral Philosophy
انتشارات: هرمس
٪10
346000
311400
معرفی کتاب مسائل فلسفه اخلاق
«مسائل فلسفه‌ی اخلاق» نوشته‌ی تئودور دبلیو. آدورنو، یکی از مشهورترین فلاسفه‌ی مکتب فرانکفورت است که دیدگاهی منحصر به فرد فلسفه‌ی اخلاق را از نگاه این فیلسوف قرن بیستمی ارائه کرده است. این کتاب که در سال 2000 منتشر شد، بر اساس مجموعه‌ای از سخنرانی‌های آدورنو در سال 1963 است که جوهر افکار او را در مورد اخلاق، اراده و عقل به تصویر می‌کشد. رویکرد آدورنو به فلسفه‌ی اخلاق عمیقا با نظریه‌های فلسفی و جامعه‌شناختی او که با تحلیل انتقادی جامعه و فرهنگ مبنا یافته‌اند، درهم‌تنیده است. در «مسائل فلسفه‌ی اخلاق»، آدورنو با نظریات اخلاقی امانوئل کانت که از اخلاق برای بحث درباره‌ی خدا استفاده می‌کند، درگیر می‌شود و همچنین مفاهیم دیگر شکل‌گرفته در ایدئالیسم آلمانی مانند تقدم عقل عملی، رابطه‌ی بین آزادی و تجربه و ماهیت‌زدایی از اندیشه‌ی اخلاقی را نقد و بررسی می‌کند.
به طور کلی این کتاب شامل هفده سخنرانی است. آدورنو در این هفده سخنرانی به تعدادی از مسائل کلی در فلسفه‌ی اخلاق پرداخته است، از جمله ماهیت هنجارهای اخلاقی، مفهوم زندگی خوب، نسبی‌گرایی و نیهیلیسم. او همچنین مسائلی مانند ویژگی سرکوبگر هنجارهای اخلاقی، مسئله‌ی آزادی، دیالکتیک اخلاقی در کانت و هگل، ماهیت عقل، قانون اخلاقی به عنوان یک امر ثابت، و نقش روانکاوی در درک اخلاق را موردبررسی قرار داده است. آدورنو در گفتمان خود اشارات ادبی و تاریخی زیادی را برای نشان دادن مفاهیم فلسفی آورده است. وی از سنت پروتستانی اخلاق، عنصر پوچ در وجود انسان، تعیین سرنوشت، پدیدارشناسی، مفهوم اراده، ایده‌ی انسانیت و نقد نیچه از اخلاق بحث می‌کند. او حتی از نمونه‌هایی از «هملت» شکسپیر و «اردک وحشی» ایبسن، برای پیشبرد بحث خود استفاده کرده است.
به طور خلاصه، «مسائل فلسفه‌ی اخلاق» آدورنو مروری جامع بر افکار آدورنو درباره نظریه‌ی اخلاقی کانتی ارائه می‌کند به نحوی که این ایده‌ها را برای پرداختن به مسائل اخلاقی معاصر گسترش می‌دهد. این کتاب گواهی است بر تأثیر ماندگار آدورنو بر گفتمان فلسفی و تعهد او به درک پیچیدگی‌های زندگی اخلاقی که برای علاقه‌مندان فلسفه می‌تواند بسیار جذاب باشد.
درباره تئودور آدورنو
درباره تئودور آدورنو
تئودور لودویگ ویزنگروند آدورنو (Theodor Ludwig Wiesengrund Adorno)، فیلسوف، جامعه‌شناس، موسیقی‌شناس و آهنگ‌ساز آلمانی بود که به عنوان یکی از برجسته‌ترین اعضای مکتب فرانکفورت شناخته می‌شود. آدورنو که در 11 سپتامبر 1903 در شهر فرانکفورت آلمان متولد شد و در 6 اوت 1969 درگذشت، به خاطر نظریات نقادانه‌اش در مورد جامعه‌ی صنعتی، فرهنگ جمعی و ایدئولوژی نئولیبرالیسم شناخته شده است. آدورنو از جوانی در زمینه‌های موسیقی و فلسفه فعالیت داشت و تحصیلات خود را در دانشگاه‌های فرانکفورت و وین به پایان رساند. او در سال‌های بعد به عنوان یکی از نظریه‌پردازان اصلی مکتب فرانکفورت به شهرت رسید. مکتب فرانکفورت که در دهه‌ی 1920 تأسیس شد، مجموعه‌ای از متفکران و پژوهشگران بود که در تلاش برای تحلیل جامعه‌ی مدرن و پدیده‌های فرهنگی آن از دیدگاه‌های مختلف، از جمله نظریه‌ی نقدی، روانکاوی، نئومارکسیسم و اگزیستانسیالیسم بودند.
آدورنو با نگاهی نقادانه به فرهنگ مصرفی و رسانه‌های جمعی، به نقد جامعه‌ی سرمایه‌داری پرداخت و از این روش‌ها به عنوان ابزارهایی برای اعمال کنترل اجتماعی و فردی یاد کرد. او در آثار خود از جمله "دیالکتیک روشنگری" که به همراه ماکس هورکهایمر نوشت، به بررسی تأثیرات منفی فرهنگ صنعتی بر خودآگاهی و آزادی فردی پرداخت. در زمینه‌ی موسیقی، آدورنو آثار مهمی از جمله "فلسفه‌ی موسیقی جدید" را نوشت که در آن به تحلیل و نقد موسیقی دوازده‌تنی و آثار کمپوزیتورهایی مانند آرنولد شوئنبرگ پرداخت. او همچنین به عنوان یک آهنگ‌ساز نیز فعالیت داشت و در آثار خود سعی کرد تا بین موسیقی و فلسفه پل بزند.
تئودور آدورنو به خاطر توانایی خود در تحلیل عمیق و دقیق جامعه و فرهنگ و همچنین برای ارائه‌ی نظریاتی که اغلب به چالش کشیدن نرم‌های پذیرفته‌شده بودند، از احترام بالایی برخوردار است. او به عنوان یکی از مهم‌ترین فیلسوفان قرن بیستم شناخته می‌شود و آثارش همچنان به عنوان منابع اصلی در بحث‌های فلسفی، جامعه‌شناسی و مطالعات فرهنگی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب مسائل فلسفه اخلاق" ثبت می‌کند