کتاب اضطراب تاثیر : نظریه ای در شاعری

The Anxiety of Influence: A Theory of Poetry
کد کتاب : 143624
مترجم : محمدجواد اصفهانی
شابک : 978-6222675257
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 288
سال انتشار شمسی : 1403
سال انتشار میلادی : 1973
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : 11 آذر

معرفی کتاب اضطراب تاثیر : نظریه ای در شاعری اثر هرولد بلوم

«اضطراب تأثیر: نظریه‌ای در شاعری» کتابی نوشته هارولد بلوم، منتقد ادبی آمریکایی است. این اثر در دسته ادبیات نظری با موضوع شعر انگلیسی قرار می‌گیرد. اضطراب تأثیر، مفهومی در نقد ادبی است که هرولد بلوم در سال 1973 در کتاب خود با عنوان «اضطراب تأثیر: نظریه‌ای در شاعری» آن را مطرح کرد. نویسنده در این کتاب به این موضوع می‌پردازد که نویسندگان تازه کار برای غلبه بر اضطراب ناشی از تأثیر گذشتگان ادبی، مبارزه ای روانی را پیش‌روی خود دارند.
هرولد بلوم در این کتاب و با مطرح‌کردن نظریه اضطراب تأثیر، بر این باور است که اضطراب تأثیر در شعر رمانتیک اوایل قرن نوزدهم بروز یافته است. نویسنده معتقد است که این نظریه کاربرد کلی برای مطالعه سنت ادبی دارد و می‌توان از آن برای بررسی همه آثار ادبی از هومر و کتاب مقدس گرفته تا نویسندگان و شاعران قرن بیستم و بیست‌و‌یکم استفاده کرد. بلوم در این کتاب این موضوع را مطرح می‌کند که مقوله‌ای به نام شعر اصیل وجود ندارد و هر سروده جدیدی تفسیری نادرست از اشعار گذشتگان است و در این مسیر، تأثیر اجتناب‌ناپذیر است. بلوم با طرح این نظریه در کتاب «اضطراب تأثیر: نظریه‌ای در شاعری» تأکید می کند که همه نویسندگان ناگزیر هستند که جنبه‌های خاصی از محتوا، موضوع و سبک یا فرم ادبی را از پیشینیان خود کسب کنند و سپس آن را دستکاری یا تغییر ‌دهند.
بلوم در این کتاب همچنین این نظریه را رد می‌کند که تأکید بر تأثیر ادبی می‌تواند الهام‌بخش باشد؛ زیرا او ادعا می‌کند که تأکید بر تأثیرپذیری در نویسندگان جوان نوعی اضطراب ایجاد می‌کند. زیرا آنها از نظر روانی با نیاکان ادبی گذشته برای خلق شعری بدیع و دستیابی به شناخت و موفقیت ادبی مبارزه می‌کنند. بلوم این مبارزه را معادل عقده ادیپ و رابطه پسر با پدر می‌داند که فروید آن را مطرح کرد. بلوم مدعی است که این امر شاعران یا نویسندگان را مجبور به افتادن در دام اشتباه خلاقانه می‌کند؛ زیرا‌که مجبور هستند آثار استادان ادبی خود را در تلاش برای خلق چیزی انقلابی و بدیع تحریف کنند.
نویسنده در این کتاب از شاعرانی نام می‌برد که بر اضطراب نفوذ غلبه کرده‌اند. بلوم معتقد است که وردزورث، پرسی بیش شلی و والاس استیونز نویسندگانی هستند که فراتر از اضطراب تأثیر گام نهاده‌اند.

کتاب اضطراب تاثیر : نظریه ای در شاعری

هرولد بلوم
هرولد بلوم متولد 11 ژوئیه 1930 درگذشته 14 اکتبر 2019، منتقد ادبیات آمریکایی و استاد علوم انسانی در دانشگاه ییل بود. از او اغلب به عنوان تأثیرگذارترین منتقد اواخر قرن بیستم یاد شده است. پس از انتشار اولین کتاب خود در سال 1959 ، بلوم بیش از 50 کتاب نوشت ، از جمله 20 کتاب نقد ادبی ، چندین کتاب در مورد دین و یک رمان. وی در طول زندگی ، صدها گلچین را در مورد تعداد زیادی از چهره های ادبی و فلسفی برای انتشارات خانه چلسی ویرایش کرد. کتابهای بلوم به بیش از 40 زبان ترجمه شده است.
قسمت هایی از کتاب اضطراب تاثیر : نظریه ای در شاعری (لذت متن)
من شکسپیر را بیرون از اضطراب تأثیر نگاه داشته‌ام، و این کار نتیجۀ بلافصل آماده نبودن من برای اندیشیدن تدبیری دربارۀ شکسپیر و اصالت است. کسی نمی‌تواند به مسئلۀ تأثیر بیندیشد بی‌آنکه موثرترین مولف در چهار قرن اخیر را در نظر بگیرد. من گاهی اوقات گمان می‌برم ما واقعا به سخنان یکدیگر گوش نمی‌دهیم، زیرا دوست‌داران و رفقای شکسپیر هرگز به سخنان دیگران گوش نمی‌دهند. این موضوع بخشی از این حقیقت کنایی است که ما همگی ابداع شکسپیریم. تا آنجا که ما می‌دانیم، ابداع انسان اسلوبی از تأثیر است برتر از ادبیات صرف. من نمی‌توانم چیزی به نظر امرسون درباب این تأثیر بیفزایم. «شکسپیر یا شاعر» در انسان بازنمایی‌شده (1850) همچنان در برآورد دقیق مرکزیت بخشیدن به شاعر یگانه است: به همان میزان که شکسپیر از ردۀ نویسندگان برجسته خارج است، از توده نیز بیرون است. او بسیار خردمند است، درحالی‌که خرد دیگران در تصور می‌گنجد. یک خوانندۀ خوب می‌تواند به‌نوعی در ذهن افلاطون رسوخ کند و از دریچۀ ذهن او ببیند و بیندیشد، امّا نمی‌توان به درون ذهن شکسپیر رسوخ کرد. ما هنوز بیرون از دروازه‌ها هستیم. توان اجرایی‌و خالقیت شکسپیر منحصربه‌فرد است. هیچ انسانی نمی‌تواند تخیلی بهتر از این داشته باشد. او به رفیع‌ترین قله‌های تیزبینی برای سازگاری با خود فردی دست یافته بود؛ زیرک‌ترین نویسندگان، حد اعلای نویسندگی. شکسپیر با این حکمت زندگی، موهبتی برای برقراری توازن میان قدرت تخیل و موسیقی است. او مخلوقات افسانه‌ای‌خود را ملبس به شکل و احساسات می‌کند، گویی آن‌ها مردمانی هستند که زیر سقف خانۀ او زندگی کرده‌اند؛ و تعداد کمی از انسان‌های واقعی چنین شخصیت‌های متمایزی مانند شخصیت‌های این داستان‌ها را ازخود بر جای گذاشته‌اند که به‌شایستگی چنین زبان شیرینی را به کار گرفته باشند. بااین‌حال، استعدادهایش هرگز او را به خودنمایی اغوا نکردند و همچنین تنها با یک سیم نمی‌نوازد (تک‌بعدی نیست) نوعی غریزۀ فراگیر کل استعدادهای ادراکی‌اش را هماهنگ می‌کند.