1. خانه
  2. /
  3. کتاب باید از جامعه دفاع کرد

کتاب باید از جامعه دفاع کرد

نویسنده: میشل فوکو
3.25 از 2 رأی

کتاب باید از جامعه دفاع کرد

(درس گفتارهای کلژ دوفرانس1976،1975)
Society Must Be Defended
انتشارات: اختران
٪15
130000
110500
معرفی کتاب باید از جامعه دفاع کرد
از سال 1971 تا 1984 در کالج فرانسه ، میشل فوکو مجموعه ای از سخنرانی ها را ارائه داد. به صورت آزادانه و گفتگو محور که در دامنه تحقیقات قبلی او قرار می گرفتند.

فوکو در کتاب "باید از جامعه دفاع شود" به ظهور درک جدیدی از جنگ به عنوان پایه دائمی همه نهادهای قدرت می پردازد ، حضور پنهان در جامعه که با تجزیه و تحلیل تاریخی رمزگشایی می شود.
فوکو با ردیابی از این تحول ، شجره نامه قدرت و دانش را که به عنوان دغدغه غالب وی در آمده است ، بیان می کند.

پل میشل فوکو ، فیلسوف فرانسوی ، مورخ ، نویسنده ، فعال سیاسی و منتقد ادبی بود.

نظریه های فوکو در درجه اول به رابطه بین قدرت و دانش و چگونگی استفاده از آنها به عنوان نوعی کنترل اجتماعی از طریق نهادهای اجتماعی می پردازد. فوکو گرچه اغلب از او به عنوان ساختارگرا و پست مدرنیست یاد می شد ، این برچسب ها را رد کرد.
اندیشه وی بر دانشگاهیان ، به ویژه افرادی که در مطالعات ارتباطی ، انسان شناسی ، روانشناسی ، جامعه شناسی ، جرم شناسی ، مطالعات فرهنگی ، نظریه ادبیات ، فمینیسم ، مارکسیسم و نظریه انتقادی فعالیت می کنند ، تأثیر گذاشته است.

فوکو در پویته فرانسه متولد شد و در خانواده ای از طبقه متوسط به بالا. و در مدرسه عالی نورمال تحصیل کرد و در آنجا به فلسفه علاقه مند شد و تحت تأثیر مربیان خود ژان هیپولیت و لوئیس قرار گرفت. در دانشگاه پاریس (سوربن) ، وی مدرک فلسفه و روانشناسی کسب کرد.
درباره میشل فوکو
درباره میشل فوکو
پل میشل فوکو، زاده ی ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ و درگذشته ی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۴، فیلسوف، تاریخ دان و متفکر معاصر فرانسوی و واضع اصطلاح «انسان گرایی ضد اومانیستی» است.وی، فرزند «آن مالاپار» و جراح متمول «پل فوکو» بود که در ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ در ناحیه سنت موار پواتیه فرانسه به دنیا آمد. بعدها اسم خود را به میشل فوکو تغییر داد. او صاحب کرسی «تاریخ نظام های فکری» در کالج دو فرانس بود و در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی تدریس کرد.به خاطر نظریات عمیق و دیدگاه انقلابی درباره ی جامعه، سیاست و تاریخ از سرشناس ترین متفکران قرن بیستم محسوب می شود. همچنین فوکو جزو رهبران نظری پساساختارگرایی محسوب می شود، هر چند از آن ها فاصله گرفته و در مصاحبه ای که بعدها از آن برائت جست، به صراحت خود را نیچه گرا نامیده است.شهرت فوکو در آن است که او نخستین کسی است که از فرضیه ی روشنگری درباره ی عینی بودن شناخت خلع ید کرده است. فوکو عنوان کرد که زبان، حقیقت جهان را بیان نمی کند بلکه بازتابی از تجربه ی شخصی فرد است.او در مطالعات انسان شناختی خود مطرح می کند که میان استفاده از زبان و قدرت، نوعی همبستگی وجود دارد، به گونه ای که زبان برای قدرتمندان و صاحبان امتیاز جنبه ی ابزاری دارد و در حفظ و حمایت از پایگاه اجتماعی-سیاسی آنها عمل می کند.نزد فوکو، وظیفه ی هرمنوتیک خلع از قدرت نهفته در ورای متنی است که می خوانیم. در نتیجه، او نسبت به مضبوطات و اسناد تاریخی از آن دست که عرضه می شوند، چنین نظر دارد که همه ذهنی و تحریف شده اند و در واقع جهان بینی نویسنده و خواننده را بازتاب می کنند. رخدادهای تاریخی ای که ما ضبط می کنیم، آن هایی است که در واقع با میل ما به قدرت تناسب دارند.از مشهورترین آثار وی، می توان به نظم اشیا، نظم گفتمان، دیرینه شناسی دانش، مراقبت و تنبیه، پیدایش کلینیک، تاریخ جنون و تاریخ جنسیت اشاره کرد. همچنین، مجموعه ی چند جلدی درس گفتارهای میشل فوکو در کلژدوفرانس نیز از سوی انتشارات گالیمار منتشر شده است. این درس ها طی سال های اواخر دهه ی ۱۹۷۰ و دهه ی ۱۹۸۰ ارائه شده اند. از جمله این درس گفتارها می توان به باید از جامعه دفاع کرد و تولد زیست/ سیاست اشاره کرد. برخی از این آثار به فارسی ترجمه شده اند.
دسته بندی های کتاب باید از جامعه دفاع کرد
قسمت هایی از کتاب باید از جامعه دفاع کرد

متحد کردن و حیرت افکندن، منقاد سازی با وضع تکالیف و تشدید جلای زور؛ به نظر من این ها، به طور خیلی مختصر، دو کار ویژه ای اند که در اشکال مختلف تاریخ، چنان که در تمدن رومی و جوامع قرون وسطا تجربه شده، می توان یافت. اکنون، این دو کار ویژه با دو بعد قدرت چنان که در مذاهب، مناسک، و افسانه های رومی، و به طور عام تر در افسانه های هند و اروپایی نمودار شده، بسیار انطباق دارد. در نظام هندواروپایی بازنمایی قدرت، قدرت همواره دو بعد یا دو چهره ی دائما متصل به هم دارد. یکی بعد حقوقی است: قدرت از الزامات، سوگند، تعهدات و قانون برای پای بندی استفاده می کند. از طرف دیگر، قدرت کارویژه، نقش و اثری جادویی دارد: قدرت حیرت افکن و هراس آور است. ژوپیتر، این نماینده ی به غایت مقدس قدرت، و خداوند شاخص نخستین کارویژه و نقش در نظام سه ساحتی هندواروپایی، هم تعهد ایجاد می کند، و هم تندر و صاعقه می فرستد. خب، به اعتقاد من، تاریخ چنان که در قرون وسطا نیز تجربه شده، با تفحص باستانی، گاه شمار روزانه و سلسله ی رایج الگوهایش، هنوز همین بازنمایی از قدرت بوده است. تاریخ فقط تصویری از قدرت نیست، بلکه همچنین طریقه ای برای بازنیرو بخشی به آن است. تاریخ گفتمان قدرت است…

مقالات مرتبط با کتاب باید از جامعه دفاع کرد
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»

میراث جادوانه ی «میشل فوکو»، روشی است که از طریق آن به تاریخ می نگریم.

نظر کاربران در مورد "کتاب باید از جامعه دفاع کرد"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

یعنی تاریخ را نخبگان قدرت و سیاست و دانش و اقتصاد شکل می‌دهند و مردم هم پیرو آنانند.

1403/08/17 | توسطرضا بدری - کاربر سایت
0
|