1. خانه
  2. /
  3. کتاب اراده به دانستن

کتاب اراده به دانستن

نویسنده: میشل فوکو
5 از 2 رأی

کتاب اراده به دانستن

The Will to Knowledge
مترجم:
انتشارات: نشر نی
٪10
160000
144000
معرفی کتاب اراده به دانستن
کتاب اراده به دانستن، اثری نوشته ی میشل فوکو است که نخستین بار در سال 1976 به چاپ رسید. چرا ما در چند قرن گذشته، به شکلی فزاینده هویت خود را آمیخته با جنسیت خود در نظر گرفته ایم؟ چرا انسان به پژوهش درباره ی رابطه ی جنسی تا این اندازه علاقه مند است؟ فوکو در این کتاب نشان می دهد که باور ندارد مفهوم جنسیت، بیان کننده ی معنایی ثابت است. او در عوض مسیری را در پی می گیرد که بیان می کند درک ما از جنسیت، در طول قرون گذشته با معانی مختلفی همراه بوده، به شیوه های مختلفی به کار گرفته شده و در خدمت اهداف مختلفی بوده است. فوکو در کتاب اراده به دانستن به مخاطبین می گوید که مفهوم جنیست، «چیزی بدون تغییر» نیست بلکه در طول سال ها به عنوان ابزاری برای توزیع گونه هایی مشخص از قدرت به کار رفته است.
درباره میشل فوکو
درباره میشل فوکو
پل میشل فوکو، زاده ی ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ و درگذشته ی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۴، فیلسوف، تاریخ دان و متفکر معاصر فرانسوی و واضع اصطلاح «انسان گرایی ضد اومانیستی» است.وی، فرزند «آن مالاپار» و جراح متمول «پل فوکو» بود که در ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ در ناحیه سنت موار پواتیه فرانسه به دنیا آمد. بعدها اسم خود را به میشل فوکو تغییر داد. او صاحب کرسی «تاریخ نظام های فکری» در کالج دو فرانس بود و در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی تدریس کرد.به خاطر نظریات عمیق و دیدگاه انقلابی درباره ی جامعه، سیاست و تاریخ از سرشناس ترین متفکران قرن بیستم محسوب می شود. همچنین فوکو جزو رهبران نظری پساساختارگرایی محسوب می شود، هر چند از آن ها فاصله گرفته و در مصاحبه ای که بعدها از آن برائت جست، به صراحت خود را نیچه گرا نامیده است.شهرت فوکو در آن است که او نخستین کسی است که از فرضیه ی روشنگری درباره ی عینی بودن شناخت خلع ید کرده است. فوکو عنوان کرد که زبان، حقیقت جهان را بیان نمی کند بلکه بازتابی از تجربه ی شخصی فرد است.او در مطالعات انسان شناختی خود مطرح می کند که میان استفاده از زبان و قدرت، نوعی همبستگی وجود دارد، به گونه ای که زبان برای قدرتمندان و صاحبان امتیاز جنبه ی ابزاری دارد و در حفظ و حمایت از پایگاه اجتماعی-سیاسی آنها عمل می کند.نزد فوکو، وظیفه ی هرمنوتیک خلع از قدرت نهفته در ورای متنی است که می خوانیم. در نتیجه، او نسبت به مضبوطات و اسناد تاریخی از آن دست که عرضه می شوند، چنین نظر دارد که همه ذهنی و تحریف شده اند و در واقع جهان بینی نویسنده و خواننده را بازتاب می کنند. رخدادهای تاریخی ای که ما ضبط می کنیم، آن هایی است که در واقع با میل ما به قدرت تناسب دارند.از مشهورترین آثار وی، می توان به نظم اشیا، نظم گفتمان، دیرینه شناسی دانش، مراقبت و تنبیه، پیدایش کلینیک، تاریخ جنون و تاریخ جنسیت اشاره کرد. همچنین، مجموعه ی چند جلدی درس گفتارهای میشل فوکو در کلژدوفرانس نیز از سوی انتشارات گالیمار منتشر شده است. این درس ها طی سال های اواخر دهه ی ۱۹۷۰ و دهه ی ۱۹۸۰ ارائه شده اند. از جمله این درس گفتارها می توان به باید از جامعه دفاع کرد و تولد زیست/ سیاست اشاره کرد. برخی از این آثار به فارسی ترجمه شده اند.
ویژگی های کتاب اراده به دانستن
  • میشل فوکو از فیلسوفان برجسته قرن بیستم
نکوداشت های کتاب اراده به دانستن

با استدلال هایی بدیع و مجاب کننده.

The New York Times Book Review

فوکو، اندیشمندی است که می توان از آثارش، درس هایی برای زندگی و معضلات مدرنمان گرفت.

Boston Globe

اثری خردمندانه.

Barnes & Noble
قسمت هایی از کتاب اراده به دانستن

نباید سکسوالیته را داده ای طبیعی تصور کرد که قدرت تلاش می کند آن را مطیع و سرکوب کند، یا حوزه ای مبهم که دانش تلاش می کند به تدریج آن را کشف کند. سکسوالیته نامی است که می توان به سامان های تاریخی داد: نه واقعیتی پنهان که تسخیر آن دشوار باشد، بلکه یک شبکه ی بزرگ سطحی که در آن برانگیختن بدن ها، تشدید لذت ها، تحریک به گفتمان، شکل گیری شناخت ها، و تقویت کنترل ها و مقاومت ها به طور زنجیروار و مطابق با چند استراتژی دانش و قدرت به یکدیگر متصل می شوند.

اما گویی غروبی سریع از پی این روز روشن آمد و سپس شب های ملال آور بورژوازی ویکتوریایی. پس سکسوالیته به دقت محبوس شد و به خانه ها نقل مکان کرد. خانواده ی زناشویی، سکسوالیته را تصاحب کرد و به تمامی در کارکرد مهم تولید مثل ادغام کرد. در مورد مسائل جنسی سکوت حاکم شد. زوج مشروع و تولید مثل گر قانون وضع کرد. این زوج خود را به منزله ی الگو تحمیل کرد، هنجار را ارج نهاد، حقیقت را در اختیار گرفت، حق سخن گفتن را برای خود حفظ کرد و در عین حال اصل رازداری را به خود اختصاص داد.

به ما توضیح می دهند که اگر از عصر کلاسیک بدین سو، سرکوب وجه بنیادین رابطه ی میان قدرت، دانش و سکسوالیته بوده است، نمی توان از آن رهایی یافت مگر به بهایی گزاف: بهایی نه کم تر از تخطی از قوانین، برداشتن ممنوعیت ها، هجوم گفتار، احیای لذت در واقعیت، و اقتصاد کاملا جدیدی در ساز و کارهای قدرت؛ زیرا کوچک ترین تلالو حقیقت، مشروط به سیاست است.

مقالات مرتبط با کتاب اراده به دانستن
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»

میراث جادوانه ی «میشل فوکو»، روشی است که از طریق آن به تاریخ می نگریم.

نظر کاربران در مورد "کتاب اراده به دانستن"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

هر چی میخونم هیچی متوجه نمیشم 😐

1403/07/05 | توسطکتاب هایلایت - کاربر سایت
0
|