1. خانه
  2. /
  3. کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش

کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش

4.75 از 2 رأی

کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش

Science of Knowledge
٪10
450000
405000
معرفی کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش
کتاب «بنیاد آموزۀ فراگیر دانش» با عنوان اصلی Wissenschaftslehre اثر یوهان گوتلیب فیشته، یکی از مهم‌ترین آثار فلسفی ایدالیسم آلمانی است. این کتاب که در سال 1794/1795 منتشر شد، نظام فلسفه استعلایی فیشته را با تکیه بر ایده‌های امانوئل کانت مطرح می‌سازد. هدف فیشته در این کتاب ایجاد یک نظام فلسفی جامع مبتنی بر یک اصل واحد و بدیهی است، چیزی که کانت رویای آن را در سر می‌پروراند. هسته اصلی فلسفه فیشته، مفهوم «من» (یا خود) است. او معتقد است که «من» نقطه شروع تمام تحقیقات فلسفی است. «من» هم سوژه و هم ابژه خودآگاهی است، یعنی از خود به عنوان یک فاعل فعال آگاه است. فیشته سپس مفهوم «جز-من» (یا جهان بیرون) را به عنوان همتای ضروری «من» معرفی می‌کند. تعامل بین «من» و «جز-من» اساس روش دیالکتیکی فیشته است. این فرآیند شامل قرار دادن «من»، مواجهه با مقاومت «جز من» برای تبدیل شدن به «من» و سپس سنتز این تضاد برای دستیابی به سطوح بالاتری از خودآگاهی و دانش است. این سیستم در صدد است تا عقل نظری و عقل عملی را وحدت بخشد. فیشته استدلال می‌کند که دانش نظری (درک جهان) و دانش عملی (عمل در جهان) به هم پیوسته‌اند و از یک اصل اساسی، یعنی خودآگاهی «من»، سرچشمه می‌گیرند. این وحدت منعکس‌کننده ماهیت فعال «من» است که هم نظرورز و هم فاعل عملی است. فیشته بر این باور است که «من» ذاتا آزاد و مستقل است. این خودمختاری اساس عمل اخلاقی را تشکیل می‌دهد، زیرا انسان ها مسئول اعمال خود و تحقق وظایف اخلاقی خود هستند. در نتیجه کتاب «بنیاد آموزۀ فراگیر دانش» کتابی هم در عقل عملی و هم در عقل نظری است. او همچنین نظام خود را بنیادی برای همۀ علوم معرفی می‌کند، از علوم طبیعی تا علوم انسانی. در واقع نظام دانش فیشته، چارچوبی را ایجاد می‌کند که ذیل آن علوم مختلف می‌توانند تعین مفهومی یابند. در پایان، هر چند کانت ایده‌های فیشته را نپذیرفت، با این حال ایدۀ وحدت بخشی او و همچنین روش دیالکتیکی او تأثیرات بسزایی در فلاسفۀ پس از خودش، به ویژه هگل گذاشت. خواندن این کتاب برای علاقه‌مندان به فلسفه، به خصوص ایدالیسم آلمانی، ضروری است.
درباره یوهان گوتلیب فیشته
درباره یوهان گوتلیب فیشته
یوهان گوتلیب فیشته (Johann Gottlieb Fichte) (زاده ۱۹ می ۱۷۶۲ - درگذشته ۲۷ ژانویه ۱۸۱۴)، فیلسوف و از پایه‌گذاران ایدئالیسم آلمانی است. فیشته در سال ۱۷۶۲ در زاکسن به دنیا آمد. وی پسر بافندهٔ فقیری بود و در کودکی غازچرانی می‌کرد در اثر ابراز هوش فوق‌العاده مورد توجه یک مرد ثروتمند قرار گرفت و به وسیله او در مدرسه به تحصیل پرداخت در الهیات لیسانس گرفت؛ ولی به علت بی‌میلی به شغل کشیشی، معلم سرخانه گردید.
مطالعه در آثار کانت باعث شد که وی شدیداً تحت تأثیر و نفوذ فلسفه کانت قرار بگیرد و بسیاری از عناصر فلسفی او را جزو دستگاه فلسفی خود بنماید.
در سال ۱۷۹۴ به عنوان استاد در دانشگاه ینا استخدام گردید و دیری نگذشت که رهبری ایدئالیسم جدید آلمان در اختیار او گذاشته شد.
در اثر بروز اختلافاتی بین او و دانشگاه ینا، او استعفا داد و به برلین رفت و بین سال‌های ۱۸۰۷ تا ۱۸۰۸ خطابه‌های زیادی بر ضد ناپلئون برای مردم آلمان بازگو کرد و آنها را تشویق نمود که علیه او بجنگند. در سال ۱۸۰۹ وی استاد فلسفهٔ دانشگاه برلین گردید. افکاری که فیشته دربارهٔ «خود» یا «مز» اظهار داشته موجب گردیده که فلسفه او ایدئالیسم اخلاقی محسوب گردد.
دسته بندی های کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش
مقالات مرتبط با کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب بنیاد آموزه فراگیر دانش"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

لطفا موجود کنید

1401/12/25 | توسطهمایون عباسپور
4
|

لطفا موجود کنید

1401/10/29 | توسطهمایون عباسپور
3
|