1. خانه
  2. /
  3. کتاب ساخت واقعیت اجتماعی

کتاب ساخت واقعیت اجتماعی

نویسنده: جان سرل
3.2 از 1 رأی

کتاب ساخت واقعیت اجتماعی

The Construction of Social Reality
٪15
250000
212500
معرفی کتاب ساخت واقعیت اجتماعی

کتاب «ساخت واقعیت اجتماعی» به چگونگی ساختن یک واقعیت اجتماعی از تأثیرات حسی خود می پردازد. به عنوان مثال، چگونه از کاغذ چاپ شده‌ای که می‌بینیم و لمس می‌کنیم، یک «اسکناس پنج پوندی» با تمام آنچه از نظر ارزشی و معنای اجتماعی دلالت دارد، می‌سازیم.

در «ساخت واقعیت اجتماعی»، فیلسوف برجسته جان سرل، ساختار واقعیت اجتماعی (یا آن بخش‌هایی از جهان را که فقط با توافق انسان‌ها حقایق هستند، مانند پول، ازدواج، دارایی، و دولت) را بابی رحمی یک منتقد جدی مورد بررسی قرار می دهد. واقعیتی که مستقل از توافق انسان است. سرل نشان می‌دهد که واقعیت بی‌رحم شالوده غیرقابل انکار تمام واقعیت‌های اجتماعی را فراهم می‌کند، و واقعیت اجتماعی، در حالی که بسیار واقعی است، با چیزی بیش از عرف و عادت حفظ نمی‌شود.
جان آر. سرل، استاد فلسفه میلز در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی است. از جمله کتاب های او می توان به اعمال گفتار اشاره کرد. و همچنین: بیان و معنا؛ جنگ دانشگاه؛ عمدی بودن؛ کشف مجدد ذهن؛ و ذهن ها، مغزها و علم.

این کتاب در مورد ساختار فیزیکی و مفهومی واقعیت اجتماعی است، مانند چیزهایی مانند پول، ازدواج، دولت، شرکت ها و مهمانی های کوکتل. سرل اشاره می کند که بسیاری از حیوانات در بسته زندگی می کنند و با هم همکاری می کنند و بنابراین یک "واقعیت اجتماعی" را نشان می دهند. تنها چیزی که برای اجتماعی بودن لازم است این است که دو نفر یا حیوانات کاری را با هم انجام دهند. اگر من و شما تصمیم گرفتیم با هم قدم بزنیم، این پیاده روی ما یک واقعیت اجتماعی است. اگر موافق باشیم که پیچ گوشتی برای راندن پیچ ها مفید است، توافق ما در یک چارچوب اجتماعی و زبانی صورت می گیرد که هر دو می دانیم پیچ گوشتی ها و پیچ ها برای چیست. اما نه راه رفتن و نه پیچ گوشتی نهادینه نیستند. راه رفتن کاری است که انسان ها با ساختار فیزیکی خود قادر به انجام آن هستند و همین امر در مورد توانایی پیچ گوشتی در کشیدن پیچ نیز صدق می کند. اما سایر اشیاء (سکه ها) نیز می توانند پیچ را بچرخانند و اگر می توانند این کار را انجام دهند به لطف ساختار فیزیکی آنها نیز هست...

درباره جان سرل
درباره جان سرل
جان راجرز سرل (به انگلیسی: John Searle) (زادهٔ ۱۹۳۲ کلرادو در آمریکا) از فیلسوفان سرشناس معاصر بشمار می‌آید. جان سرل دکترای خود را از دانشگاه آکسفورد دریافت کرده و استاد دانشگاه برکلی بود. تخصص وی در فلسفه زبان و فلسفه ذهن و موضوعات خودآگاهی است. سرل خداناباور است.
از جان سرل کتابهای «درآمدی کوتاه به ذهن» و «اختیار و عصب زیست‌شناسی» هر دو ترجمهٔ محمد یوسفی و «راز آگاهی» ترجمه سید مصطفی حسینی و نیز «ساخت واقعیت اجتماعی» به ترجمه میثم محمدامینی (نشر نو، ۱۳۹۳) در ایران به چاپ رسیده است. از سال ۱۹۵۹ که سرل در سن ۲۷ سالگی موفق به اخذ مدرک دکتری در دانشگاه برکلی شد؛ بیش از نیم قرن گذشته است. او بیش از پنجاه سال؛ استاد فلسفه دانشگاه برکلی کالیفرنیا بوده و در سال ۱۹۶۹ با انتشار کتاب کنش گفتاری؛ رساله ای در باب فلسفهٔ زبان Speech Acts به شهرت رسید. موضوع اصلی نخستین کتاب سرل؛ مسألهٔ معنا و ادراک بصری بود و تأکید وی در این کتاب بیش از هر چیز روی یک نظریه فلسفی ناب و ساختارشکن بود. بر طبق این کتاب؛ ادارک انسان دری بی واسطه به واقعیت بیرونی است. درکی است مستقیم از چیزها؛ همانگونه که در بیرون ذهن و در اعیان خارجی وجود دارند. به گفته سرل ما در حصار حواس و ادراک خود محصور نیستیم و بدین ترتیب علیه تمام فلسفه‌هایی که از قرن‌ها پیش به فلسفه غالب تبدیل شده بودند موضع می‌گیرد.
قسمت هایی از کتاب ساخت واقعیت اجتماعی

برای تشریح موضوعات و استدلال هایی که می خواهم مطرح کنم، ناچارم برخی توضیحات و تمایزات ابتدایی را، هر چند به اختصار، بیان کنم. باید صریحا روشن سازم که کدام خصوصیات با این مسئله در ارتباط است. در این جا نمی خواهم «زبان» را تعریف کنم و همین طور بسیاری از خصوصیات اساسی زبان های طبیعی پیشرفته با بحث حاضر ارتباطی ندارد مانند امکان نامحدود تولید عبارات بدیع، وجود توان گفت کنشی (illocutionary force)، سورها، و ادات منطقی. آن خصوصیت زبان که برای برساختن امور واقع نهادی ضرورت دارد وجود ابزارهای نمادین مانند واژه هاست که بنا به قرارداد معنادهنده یا بازنما یا نماد چیزی فراتر از خودشان هستند. بنابراین وقتی که می گویم زبان تا اندازه ای مقوم یا برسازندهٔ امور واقع نهادی است، منظورم این نیست که امور واقع نهادی نیازمند یک زبان طبیعی کاملا پیشرفته نظیر فرانسوی، انگلیسی، یا آلمانی است. ادعای من دربارهٔ این که زبان تا اندازه ای در برساختن امور واقع نهادی نقش دارد معادل این ادعاست که امور واقع نهادی شامل برخی عناصر نمادین است و منظورم از عنصر «نمادین» واژه ها یا نمادها یا دیگر ابزارهای قراردادی است که معنایی دارند یا چیزی را بیان می کنند یا بازنما یا نماد چیزی فراتر از خودشان هستند، به شکلی که برای عموم قابل فهم است. قصدم این است که این جا مطلب را به صورتی بسیار مبهم و کلی مطرح کنم؛ زیرا تا این جا می خواستم فقط آن خصوصیتی از زبان را مشخص کنم که مدعی ام در برساختن واقعیت نهادی نقش دارد.

زبان، مطابق برداشتی که من در این جا از این مفهوم در نظر دارم، اساسا شامل هویاتی است که نقش نماد دارند؛ و در زبان، برخلاف حالات التفاتی پیشازبانی، این گونه توانایی های التفاتی ویژگی ذاتی هویات زبانی نیست، بلکه ناشی از توانایی التفاتی ذاتی در انسان هاست. از همین رو جملهٔ «من گرسنه ام» بخشی از زبان است، چون بنا به قرارداد قوهٔ بازنمایانه یا نمادین دارد. اما خود احساس گرسنگی بخشی از زبان نیست، زیرا فقط به طور ذاتی (و نه نمادین) بازنمای شرایط برآورده شدن خود است. شما برای احساس گرسنگی به زبان یا هیچ نوع قرارداد دیگری نیاز ندارید.

تمایز دومی که باید قائل شویم میان اندیشه های وابسته به زبان و اندیشه های مستقل از زبان است. برخی از اندیشه ها وابسته به زبان است، به این معنا که موجود زنده اگر واژه یا ابزار زبانی دیگری برای تفکر دربارهٔ آن اندیشه ها در اختیار نداشته باشد، نمی تواند به آن چیزها بیندیشد. اما بعضی از اندیشه ها مستقل از زبان است به این معنا که موجود زنده می تواند، بدون برخورداری از واژه یا هر ابزار زبانی دیگری، آن اندیشه ها را داشته باشد. نمونه ای بدیهی از اندیشهٔ وابسته به زبان این اندیشه است که «قلهٔ کوه اورست در تابستان پوشیده از برف است» جمله ای از زبان ماست. موجودی که زبان نداشته باشد نمی تواند به این فکر بیندیشد. آشکارترین نمونه های اندیشهٔ مستقل از زبان گرایش ها و شناخت های غیرنهادی ابتدایی و زیستی است که نیازمند ابزارهای زبانی نیست. مثلا جانداری می تواند به گرسنگی و تشنگی احساس آگاهانه داشته باشد و هر یک از این ها صورتی از خواست است. گرسنگی خواست معطوف به خوردن و تشنگی میل به نوشیدن است و خواست ها یا امیال حالاتی التفاتی است که محتوای التفاتی کاملی دارد، یا به تعبیر اصطلاحات رایج کنونی، این ها «گرایش های گزاره ای» است. علاوه بر این، موجود زنده می تواند ادراک های پیشازبانی داشته باشد و همین طور دارای باورهای پیشازبانی ای باشد که از همین ادراکات سرچشمه می گیرد. سگ من می تواند ببیند و بو بکشد که گربه ای دوید و از درخت بالا رفت و در نتیجه این باور را شکل دهد که گربه بالای درخت است.

مقالات مرتبط با کتاب ساخت واقعیت اجتماعی
اختلال های روانشناختی با نام شخصیت های داستانی
اختلال های روانشناختی با نام شخصیت های داستانی
ادامه مقاله
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم

مطالعه ی فلسفه به منظور درک چگونگی تکامل ذهن و اندیشه ی بشر در طول زمان، اهمیت بسیاری دارد

چگونه با روانشناسی، داستان های بهتری خلق کنیم
چگونه با روانشناسی، داستان های بهتری خلق کنیم

«روانشناسی» برای بسیاری از نویسندگان، موهبتی بزرگ است و بینشی ارزشمند را درباره ی چگونگی کارکرد ذهن انسان به آن ها می بخشد.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب ساخت واقعیت اجتماعی" ثبت می‌کند