کتاب نقش هایی به یاد

Naghsh-haei Be Yad
گذری بر ادبیات خاطره نویسی
  • 10 % تخفیف
    250,000 | 225,000 تومان
  • موجود
  • انتشارات: گمان گمان
    نویسنده:
کد کتاب : 20359
شابک : 978-6007289266
قطع : پالتویی
تعداد صفحه : 372
سال انتشار شمسی : 1402
سال انتشار میلادی : 2019
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 6
زودترین زمان ارسال : 12 آذر

معرفی کتاب نقش هایی به یاد اثر احمد اخوت

یکی از شاخه های ادبیات که در کشورمان کمتر به آن پرداخته شده است، ادبیات داستان نویسی است. معمولا با خاطرات و روزنوشت ها به عنوان یک اثر ادبی برخورد نمی شود اما وقتی این نوشته ها از قلم نویسنده یا ادیبی برخیزد، می تواند استاندارد های خطاب شدن به عنوان یک اثر ادبی را دارا باشد. در این راه، نویسندگان زیادی در سراسر دنیا اقدام به نوشتن خاطرات روزانه ی خود کرده اند و برخی حتی این فعالیت را بخشی از زندگی ادبی خود دانسته و به عرصه ی چاپ رسانده اند.
در این بین احمد اخوت، مترجم و مولف کتاب نقش هایی به یاد که گذری بر ادبیات خاطره نویسی است، اقدام به گردآوری و ترجمه ی آثاری نموده که مجموعه ای از یادداشت های روزانه و خاطرات نویسندگان بزرگ و معروف هستند. بخشی از مطالب کتاب اختصاص به ترجمه ی آثار و بخش دیگر ان مربوط به نوشته های خود احمد اخوت است.
نقش هایی به یاد، دارای شش بخش اصلی است که در بخش اول آن نویسنده از مبانی نظری خاطره نویسی سخن گفته است. در بخش های دیگر شاهد آثار بزرگان و دیدگاه آنان در باب خاطره نویسی هستیم. برای مثال رولان بارت که نوشتار روزانه را مکلف به ادای دین و رسالت نمی بیند. یا سوزان رابین سلیمان که از خاطره نویسی برای ثبت وقایع جنگ بهره برده؛ خاطرات روزانه ای که که نیما یوشیج، بزرگ علوی و میخاییل باختین روی کاغذ سیگار ثبت کردند و یادداشت های به جا مانده از آگاتا کریستی و خاطرات و عکس های سوزان سانتاگ و قصه ی تاثیر عشق که در زندگی نگاره های آنا آخماتووا دیده می شود.
مطالب برگزیده، صرفا بریده هایی تصادفی نیستند و مولف با انتخاب هر کدام از آن ها، تلاش می کند شیوه ای از خاطره نویسی را برای مخاطب شرح دهد.

کتاب نقش هایی به یاد

احمد اخوت
احمد اخوت (زاده ۱۳۳۰ در اصفهان) داستان‌نویس، داستان‌شناس، مترجم و منتقد ادبی است. وی دارای مدرک دکترای زبان‌شناسی و نشانه‌شناسی است. وی از یاران حلقه ادبی جنگ اصفهان بوده‌است. همچنین وی عضو شورای نویسندگان فصلنامه زنده رود است.
قسمت هایی از کتاب نقش هایی به یاد (لذت متن)
زندانیان نیز از کاغذ سیگار (و پاکت آن) بسیار استفاده کرده اند و یادداشت های شان را روی آن نوشته اند. بزرگ علوی در ورق پاره های زندان می نویسد: «درواقع آن ها [یادداشت های زندان] روی ورق پاره، روی کاغذ قند، کاغذ سیگار اشنو و یا پاکت هایی که در آن برای ما میوه و شیرینی می آوردند نوشته شده است و این کار بدون مخاطره نبوده است.» این یادداشت های کوچک به جاهای غریبی راه می یافتند که به ذهن کم تر کسی می رسید: لای یقه ی پیراهن، در آستر کت (یادداشت های داستایفسکی در زندان تزار). زیر کوزه ی آب (یادداشت های یکی از اعضای گروه 53 نفر) و یا حتی زیر تخت کفش (نوشته های یوگنیاگینزبرگ در در دل گردباد). از وقتی زندان وجود داشته خاطرات زندانی نیز وجود داشته است. هر زندانی خاطرات خویش را به دلایل مختلف می نویسد. یکی می نویسد تا روزهای پر ملال و یکنواخت زندگی را سپری کند. دیگری می نویسد تا بر چیزی شهادت دهد و به خود (و دیگران) ثابت کند که هنوز زنده است و آن دیگری به این دلایل خاطراتش را نوشته است: «می گویید شرح این داستان کهنه چه فایده دارد؟ دست کم دو فایده، یکی این که شما به وضع آن روز، به طرز بازداشت، بازجویی، زنداییان و زندانبانان آن زمان آشنا شوید. دوم این که داستان من نمونه ای از داستان همه ی 53 نفر و همه ی زندانیان سیاسی آن دوران است. آنچه بر من گذشت با جزئی تفاوت تقریبا بر هرکدام از 53 نفر بلکه بر هر زندانی سیاسی آن روزگار گذشته است. اکنون بشنوید ای دوستان این داستان.» داستان هر زندانی نمونه ای است از داستان همه ی زندانی ها. شاید حال و فضا و شرایط محیطی حاکم بر زندانی با زندان دیگر تفاوت داشته باشد، اما به نظر می رسد که بر خاطرات زندانیان یک ساختار و یک منطق حاکم است. کوشش عمده ی مقاله ی حاضر در این هدف خلاصه شده که طرحی مقدماتی برای بررسی خاطرات زندانیان به دست دهد. به این منظور مقاله را به دو بخش تقسیم می کنیم: ابتدا نگاهی به نهاد زندان و فضای آن می اندازیم، سپس ویژگی های متنی خاطرات زندانیان را مشخص می کنیم.