1. خانه
  2. /
  3. کتاب ارداویرافنامه

کتاب ارداویرافنامه

نویسنده: رحیم عفیفی
5 از 1 رأی

کتاب ارداویرافنامه

بهشت و دوزخ در آیین مزدیسنی
Arda Viraf Nama
انتشارات: توس
ناموجود
130000
معرفی کتاب ارداویرافنامه
اردا ویراف نامه (به گفتار برخی اردا ویراز نامه) نام یکی از کتاب‌های نوشته‌شده توسط ویراف به زبان پارسی‌میانه است که از پیش از اسلام به جا مانده‌است. مضمون کتاب، اعتقادات عامهٔ ایرانیان پیش از اسلام دربارهٔ آخرت است.[۱] ویراف نام یکی از موبدان عهد ساسانی است. وی نویسنده کتابی دربارهٔ سفرش به دنیای پس از مرگ است. این کتاب با نام ارداویراف نامه یا ارداویراف نامک به زبان پهلوی از وی به‌یادگار مانده‌است.

ویراف مقدس، نام یکی از موبدان که به عقیده پارسیان صاحب معراج بوده و ارداویراف‌نامه معراج‌نامه اوست. بارتلمی این نام را ارتاویراو می داند. داستان دینی ارداویراف همانندی زیادی با کمدی الهی دانته دارد و پژوهشگران بر این باورند که دانته در آفریدن اثر خود از منابع عربی یاری گرفته و آن منابع به نوبه خود از ارداویراف‌نامه اقتباس کرده‌اند.

این کتاب نوشته موبد ساسانی به نام ارداویراف که در شرح معراج و سفر روحانی خویش به بهشت و دوزخ و برزخ نوشته است. بیش از هزار سال پس او بود که دانته ایتالیایی با الهام از این اثر کهن، سه‌گانه "کمدی الهی: بهشت و دوزخ و برزخ" را نوشت و شهرت یافت.

ارداویراف‌نامه، بر رساله الغفران ابوالعلاء معری و به ویژه بر کمدی الهی دانته، تأثیر داشته‌است. موضوع اصلی اینگونه معراج‌نامه‌ها، سفر عرفانی است و مسافران در واقع شارحان روح و روان خویش‌اند، ارداویراف موبد زرتشتی و «ابن قارح» شاعر عرب که از طرف ابوالعلاء معری راهی این سفر می‌شود هم، از این قاعده مستثنی نیستند. گفته شده عناصر ساختاری و خیالی منظومه «سیر العباد الی المعاد» سنایی هم متأثر از ارداویراف‌نامه است، اما کتاب سنایی بیشتر متأثر از کتیبه کرتیر و کشف و شهود گشتاسپ است پس از آنکه به آیین زرتشت درآمد.

کتاب معروف ارداویراف‌نامه تصویر جامعی از دوزخ در زرتشتی‌گری در عهد ساسانی به دست می‌دهد.
درباره رحیم عفیفی
درباره رحیم عفیفی
دکتر رحیم عفیفی، استاد گروه زبان‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، در 5 فروردین 1306 در شیراز به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و دوره اول متوسطه را در شیراز  و دوره دوم را در دبیرستان کشاورزی کرج گذرانید و در خرداد ماه 1320 دیپلم پنج ساله کشاورزی را به دست آورد و با توجه به تحولاتی که در کشور پدید آمده بود، ادامه تحصیل خود را متوقف کرد و در اداره کشاورزی شیراز مشغول به کار شد.
وی در سال 1327 تحصیلات خود را دنبال نمود و با گرفتن دیپلم ادبی در شیراز به تهران منتقل شد و در رشته ادبیات فارسی در دانشگاه تهران ادامه تحصیل داد. دکتر عفیفی در سال 31 موفق به اخذ درجه لیسانس گردید و در سال 35 تحصیلات کارشناسی ارشد خود را به پایان رساند و در سال 38 نیز به درجه دکترای ادبیات فارسی نائل آمد.
دکتر عفیفی در سال 39 پس از گذراندن مقررات مربوط، به عنوان دانشیار زبان پهلوی در دانشگاه مشهد استخدام شد و از همان سال تدریس زبان های پیش از اسلام (پهلوی، فارسی باستان، اوستایی) و زبان شناسی و فرهنگ ایران باستان را آغاز کرد. در سال 41 به عضویت شورای انتشارات دانشگاه برگزیده شد و از طرف شورای مذکور به سمت مدیر عامل سازمان چاپ دانشگاه انتخاب شد. وی چند دوره مدیریت گروه آموزشی زبان‌شناسی و زبان های پیش از اسلام را عهده دار بود و برای تاسیس دوره های فوق لیسانس و دکترای زبان‌شناسی در دانشگاه مشهد آیین نامه های لازم را تهیه و تنظیم نمود و با کوشش بسیار به تصویب رسانید.
وی در سال 46 با استفاده از بورس تحقیقاتی دانشگاه به مدت یک سال در کشورهای فرانسه و انگلیس به مطالعات علمی و تحقیقاتی پرداخت. در کنار کار تدریس دلبستگی خاصی به تحقیق داشت و به تدریج سی و اند گفتار از متون پهلوی را به فارسی ترجمه و با شرح و تفسیر در مدت چهارده سال در مجله دانشکده ادبیات مشهد به چاپ رسانید.
شرح و تفسیر کتاب ارداویرافنامه یا بهشت و دوزخ در آیین مزدیسنی، ارداویرافنامه منظوم زرتشت بهرام پژدو، تصحیح کتاب‌های فرهنگ جهانگیری و بهمن نامه، تالیف کتابهای مثلها و حکمتها، فرهنگنامه شعری، اساطیر و فرهنگ ایرانی در نوشته های پهلوی، واژه نامه پهلوی به فارسی از جمله فعالیت های علمی این استاد برجسته است.
وی در مهرماه 1358 با توجه به اینکه سال های خدمت او به پایان رسیده بود، تقاضای بازنشستگی کرد و به افتخار بازنشستگی نائل آمد. دکتر عفیفی در 8 مرداد 1375 در تهران  و در پی عارضه سکته قلبی درگذشت.
نظر کاربران در مورد "کتاب ارداویرافنامه"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

نظر همه ادیان در وجود دنیای دیگر پس از مرگ و دوزخ وبهشت یکی هست ..جزا وپاداش وکیفر هم به اعمال خوب وبد خواهد بود ..این نکته را باخواندن این کتاب خواهیم فهمید که ما ایرانیان یکتا پرست موافق آن هستیم

1403/08/04 | توسطحوا صیقلی
0
|

تفاوت این کتاب با اون یکی کتاب ارداویرافنامه که ۲۵۰ هزار تومان است چیه؟

1402/06/14 | توسطکاربر سایت
1
|

بهدینان(زرتشتیان) معتقدند هرکس سزا و پاداش و جزا وکیفر خود را در این دنیا خواهد دید. البته به روز رستاخیز و پل صراط نیز معتقدند

1402/01/12 | توسطرزاق هاشمزاده - کاربر سایت
1
|