1. خانه
  2. /
  3. کتاب عناصر داستان

کتاب عناصر داستان

4.3 از 5 رأی

کتاب عناصر داستان

Anasor-e Dastan
انتشارات: سخن
٪10
690000
621000
معرفی کتاب عناصر داستان
یکی از ابزار و وسیله هایی که نویسندگان، نوشته های خود را به آن تجهیز می کنند، "عناصر داستان" است. این عناصر از مواردی همچون لحن، فضا، رنگ، عمل داستانی، طرح و پیرنگ داستان و بسیاری از موارد دیگر تشکیل شده که علم به آن ها برای هر نویسنده ای واجب است. نویسندگان بزرگ در خلق آثار مهم داستانی و شاهکارهایشان، معمولا پیرو ضوابط و قواعدی هستند که "عناصر داستان" یکی از آن هاست. اما تکلیف افراد علاقه مند به هنر نویسندگی و آن هایی که تازه قلم به دست گرفته و در ابتدای این مسیر قرار دارند چیست؟ "جمال میرصادقی" با تدوین کتاب "عناصر داستان"، این فرصت را در اختیار دوست داران نویسندگی قرار داده، تا با این بخش مهم از حرفه ی نویسندگی آشنا شده و بتوانند دستورالعمل های مربوط به "عناصر داستان" را در نوشته ها و طرح های آینده ی خود به کار بگیرند.
از مواردی که در کتاب "عناصر داستان" به قلم "جمال میرصادقی" آورده شده می توان به مباحث مهم و کلیدی موضوع و زاویه ی دید اشاره کرد. بخش های دیگر کتاب شامل قصه هایی از پیشکسوتان داستان نویسی در کنار نمونه های داستانی بلند و کوتاه از نویسنگدان معاصر می باشد. عمده ی بررسی های "جمال میرصادقی" در این کتاب، بر سر ادبیات داستانی و تخیلی بوده اما عناصر مطرح شده برای ادبیات داستانی، اغلب در سایر بخش های ادبی نظیر ادبیات نمایشی نیز قابل استفاده اند.
این کتاب مهم و کاربردی علاوه بر داشتن نکات مفید و مثمر ثمر برای نویسندگان تازه کار، اصول و قواعدی را ارائه می کند که می تواند برای نقد ادبی و داوری ضابطه مند آثار داستانی نیز به کار گرفته شود.
درباره جمال میرصادقی
درباره جمال میرصادقی
جمال میرصادقی (زاده ۱۹ اردیبهشت ۱۳۱۲) نویسنده ایرانی است. او دانش‌آموختهٔ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران است و تا کنون حدود ۴۳ جلد کتاب، رمان، داستان بلند و نقد ادبی و مجموعه مقالات، از او منتشر شده‌است. مال میرصادقی در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۱۲ خورشیدی در تهران به دنیا آمد. فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات و علوم انسانی از دانشگاه تهران در رشته ادبیات فارسی است. جمال میرصادقی مشاغل گوناگونی داشته‌است. کارگری، معلمی، کتابدار دانشسرای تربیت معلم، کارشناس آزمون سازی در سازمان امور اداری و استخدامی کشور، مسوول اسناد قدیمی در سازمان اسناد ملی ایران و مدرس دانشگاه در رشته ادبیات و ادبیات داستانی. در دوره دراز کار نویسندگی، داستان‌های کوتاه و بلند بسیار و ده رمان نوشته‌است که برخی از آن‌ها به زبان‌های آلمانی، انگلیسی، ارمنی، ایتالیایی، روسی، رومانیایی، عبری، عربی، مجاری، هندو، اردو و چینی ترجمه شده‌اند.
جمال میر صادقی نویسنده بزرگی است که کمتر در محافل و مجالس ادبی - فرهنگی دیده شده. وی از سنین نوجوانی شروع به نوشتن کرده‌است و اولین داستانش در سال ۳۷ در مسابقه مجله سخن که پرویز ناتل خانلری آن را منتشر می‌کرد، برنده و چاپ شد. اولین مجموعه داستان او با نام «شاهزاده خانم سبز چشم» در سال ۴۱ منتشر شده‌است. نام این کتاب در چاپ‌های بعدی به «مسافرهای شب» تغییر یافت. میرصادقی نویسنده تک رویی است که معمولاً آرام و بی سر و صدا به کار خود می‌پردازد. در سال‌های دور جلال آل احمد و ابراهیم گلستان از منتقدان سرسخت او بودند. او چند سالی است که دیگرعضو کانون نویسندگان نیست. میرصادقی ۲۸ کتاب در زمینه داستان کوتاه، رمان و پژوهش ادبی منتشر کرده‌است. بعضی از آثار منتشر شده اوست فیلم زندگی جمال میرصادقی به نام «چراغ ها» توسط علی زارع قنات نوی ساخته شده‌است.
قسمت هایی از کتاب عناصر داستان

ادبیات داستانی در معنای جامع آن به هر روایتی که خصلت ساختگی و ابداعی آن بر جنبه ی تاریخی و واقعیتش غلبه کند ابلاغ می شود؛ از این رو، ظاهرا باید همه ی انواع خلاقه ی ادبی را در بر بگیرد، اما در عرف نقد امروز به آثار روایتی منثور ادبیات داستانی می گویند. «ادبیات داستانی» بخشی از ادبیات تخیلی است و تفاوت عمده ی آن ها با هم در این است که ادبیات داستانی همه ی انواع آثار داستانی روایتی منثور را در برمی گیرد، خواه این انواع از خصوصیت شکوهمندی ادبیات تخیلی برخوردار باشد، خواه نباشد، یعنی هر اثر روایتی منثور خلاقه ای که با دنیای واقعی ارتباط معنی داری داشته باشد در حوزه ی ادبیات داستانی قرار می گیرد. ادبیات داستانی شامل قصه، رمان، داستان کوتاه، آثار وابسته به آن هاست و انواع ادبی یونان باستان یعنی آثار حماسی، غنایی، نمایشی و تعلمی را در برنمی گیرد.

مقالات مرتبط با کتاب عناصر داستان
مسابقه ادبی ایران کتاب (اولین دوره)
مسابقه ادبی ایران کتاب (اولین دوره)
ادامه مقاله
آشنایی با فن روایی «پیش آگاهی»
آشنایی با فن روایی «پیش آگاهی»

این تکنیک که با نام «آینه داری» نیز شناخته می شود، در صورت استفاده ی درست و مناسب، روشی عالی برای خلق تعلیق و تنش دراماتیک در مخاطبین است.

چگونگی خلق داستان های جدید از قصه های قدیمی
چگونگی خلق داستان های جدید از قصه های قدیمی

«زاویه ی دید»، داستان ها را به آثاری جدید تبدیل می کند و نشان می دهد ما به جای نیاز داشتن به مجموعه ای جدید از رویدادها، فقط به شیوه ای جدید برای نگاه کردن به آن ها نیاز داریم.

آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها

در این مطلب به چهار نوع اصلی در سبک های نگارش می پردازیم و همچنین، شیوه ی استفاده از آن ها را مرور می کنیم.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب عناصر داستان" ثبت می‌کند