"سفرنامه ی تاورنیه" کتابی است از بازرگان و جهانگرد معروف فرانسوی، "ژان باپتیست تاورنیه" که در آن شرح سفرهایش به ایران بین سال های 1632 و 1668 را گردآوری نموده است. او در این سفرنامه، به موضوعات بسیار جالبی پیرامون ایران اشاره کرده که اطلاعات قابل توجهی را از آن برهه ی تاریخی در اختیار خوانندگان می گذارد.
"ژان باپتیست تاورنیه" ابتدا وسعت ایران و تقسیم بندی ایالات آن را مدنظر قرار داده و سپس به مواردی همچون گل و گیاه و میوه ها، مروارید و فیروزه و حیوانات مختلف در ایران پرداخته است. وی شیوه ی معماری در ایران را نیز زیر ذره بین برده و به وصف اصفهان که در آن دوره پایتخت ممالک پادشاه ایران بود می پردازد. در "سفرنامه ی تاورنیه" مطالبی پیرامون مذهب ایرانیان و مراسم مختلف عزاداری و جشن نیز آمده است و به زرتشتیان، اصل و نسب، کتاب ها و آداب و رسوم مختلفشان هم اشاره شده است. علاوه بر اسلام و زرتشت، "تاورنیه" مذهب ارمنیان و آداب و اصول ایشان را نیز هم مورد بررسی قرار داده و در بخشی از سفرنامه به چگونگی پذیرفته شدن خودش در دربار ایران و هدایا و افتخاراتی که شاه ایران به وی عرضه کرد، سخن گفته است.
او در ادامه به وقایع خاصی که در روزگار سلطنت شاه عباس در ایران اتفاق افتاد و ویژگی های سلطنت شاه سلیمان نیز اشاره می کند و پس از شرح شیوه ی حکومت در ایران، به آداب و رسوم ایرانیان، بیماری های معمول و روش درمان آن ها، مهمانی ها و خوراک های معمول، ازدواج، مرگ، راه هایی که شهرهای مختلف ایران را به هم متصل می کرد و سکه های ایران می پردازد.
کتاب سفرنامه ی تاورنیه